Jsou to i dostupné zbraně, které zvedají počty sebevražd v USA

131
sebevrazd
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ve Spojených státech zaznamenali rekordní počet sebevražd. Tu spáchalo téměř 50 000 lidí. To je nejvíce za posledních 80 let. Ve své nové analýze to uvádí americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC].

„Prozatímní počet sebevražd pro rok 2022 [49 449] je o tři procenta vyšší než konečný počet pro rok 2021 [48 183] a je tím nejvyšším, jaký byl kdy ve Spojených státech zaznamenám,” stojí ve zprávě CDC.

Počet sebevražd v USA neustále rostl od počátku roku 2000 až do roku 2018, kdy míra sebevražd dosáhla nejvyšší úrovně od roku 1941. V tomto roce si život vzalo 48 300 Američanů. To je 14,2 zesnulých na 100 000 Američanů. Míra sebevražd pak mírně klesla v roce 2019. Znovu klesla i v roce 2020, v době prvního roku pandemie covidu-19. Někteří odborníci to spojovali s jevem, který byl pozorován v raných fázích válek a přírodních katastrof, kdy lidé táhnou za jeden provaz a vzájemně se podporují. V roce 2021 počet sebevražd ale vzrostl o čtyři procenta. Loni podle nových údajů CDC počet vyskočil o více než 1 000 zesnulých na zmíněných 49 449 sebevražd [13 %]. V relativním vyjádření podle dat CDC loňský rok přinesl nárůst na 14,3 případu na 100 000 obyvatel.

Na život si podle Střediska v loňském roce téměř čtyřikrát častěji sahali muži [zejména bílí muži, pozn. red.] než ženy. Úmrtnost pak vzrostla téměř o sedm procent u lidí ve věku 45 až 64 let a o více než osm procent u lidí ve věku 65 let a starších. Velké rozdíly ukazuje také roztřídění podle etnika sebevrahů. Nejvyšší úmrtnost, a to 26,7 případu na 100 000 obyvatel, je mezi potomky původních obyvatel Severní Ameriky a nejnižší mezi Američany s asijskými kořeny, konkrétně sedm sebevražd na 100 000 osob.

Zbraně v USA hrají u sebevražd nemalou roli

„Něco je špatně. Počet sebevražd by se neměl zvyšovat,“ říká v článku “U.S. suicides hit an all-time high last year, the CDC reports” Los Angeles Times [LAT] 45letá Christina Wilburová z Floridy.

Její 21letý syn se loni zastřelil. Jeho sebevraždě předcházela sebevražda jeho strýce a jeho dvou přátel. Cale Willbur se potýkal s depresemi.

„Toho hrozného rána jsme se pohádali. Konfrontovala jsem ho s jeho užíváním drog. Odešla jsem z jeho ložnice a když jsem se vrátila, měl u sebe zbraň. Prosila jsem ho, aby to nedělal a uklidnil se. Vypadalo to, že se na vteřinu uvolnil, ale pak se zabil,” popisuje Cristina Wilburová.

Svůj život popisuje jako skok do prázdnoty a smutku.

„Všechno mi ho připomíná, chybí mi,” dodává s tím, že se i obrátila na podpůrné skupiny, včetně organizace s názvem Alliance of Hope for Suicide Loss Survivors, která provozuje 24/7 online fórum.

„Není nic jako být s lidmi, kteří to pochopí,” vysvětluje.

Fentanyl si v USA vyžádal další oběť. Mexiko žádá o pomoc Čínu

Odborníci tvrdí, že nárůst sebevražd za poslední roky vysvětluje mnoho faktorů, včetně vyšší míry deprese a omezené dostupnosti zdravotní péče v oblasti psychiatrie.

„Ale hlavní hybnou silou je rostoucí dostupnost zbraní,“ tvrdí Jill Harkavy-Friedmanová, viceprezidentka pro výzkum Americké nadace pro prevenci sebevražd.

Podle ní sebevražedné pokusy se zbraněmi končí smrtí mnohem častěji než ty provedené jinými prostředky. A prodej zbraní v USA podle ní jenom roste. Její názor potvrzuje nedávná analýza Univerzity Johnse Hopkinse. Podle ní celkový počet sebevražd střelnou zbraní v zemi loni vzrostl na historické maximum. Vědci mimo jiné zjistili, že míra sebevražd se zbraní vůbec poprvé u černošských dospívajících překonala míru sebevražd mezi bílými dospívajícími.

„Nevím, jestli můžete mluvit o sebevraždě, aniž byste mluvili o střelných zbraních,” dodává Jill Harkavy-Friedmanová.

Co říkají autority CDC

Podle hlavní lékařky CDC Deby Houryové má mnoho lidí středního a staršího věku v USA problémy, jako je ztráta zaměstnání nebo ztráta manžela, a je důležité snížit stigma a další překážky, které jim brání získat pomoc.

„Sebevraždy u dospělých ve věku 25 až 44 let vzrostly o 1 procent. Nová data ukazují, že sebevraždy se v roce 2022 staly druhou nejčastější příčinou úmrtí v této věkové skupině. Ještě v roce 2021 stály na čtvrtém místě,“ říká.

Navzdory ponurým statistikám zmiňuje i pozitivní opatření. Loni v USA spustili národní krizovou linku. Kdokoli v USA může vytočit číslo 988 a dostane se ke specialistům na duševní zdraví. CDC rozšiřuje i preventivní programy s cílem předcházet sebevraždám v různých komunitách. Jedním z výsledků je to, že v kategorii od deseti do 14 let CDC sleduje meziroční pokles míry sebevražd o 18 procent, u osob mezi 15 až 24 lety pak devítiprocentní snížení.

Od invaze do Iráku uběhlo 20 let. Vojáky noční můry neopouští

Přesto je počet sebevražd ve Spojených státech vyšší než například v České republice, kde se v posledních letech podle dat Českého statistického úřadu držel pod úrovní 12 případů na 100 000 žijících osob.

–DNA–

1 komentář

  1. Nejvíce sebevražd v USA je u žoldáků, kteří se psychicky nemocní vrátili z tkz. mírových misí … a že misí s bodáky od krvi domorodců bylo … Kde museli střílet na civilní obyvatelstvo-děti … byli pod drogami a používání drog jim zůstalo napořád … Je zajímavé, že mezi těmito postiženými afroameričany … nejsou vysocí důstojníci, kteří zpoza buku veleli … Ti se na drogách obohacovali. Náhodný přík. Afgánistán, voj. letadlo plné hašiše, poněvadž se nekontroluje co nakládá, přistálo v USA … náhodně se prolátlo co dovezlo … Všichni potentáti dělali překvapené, ale při vyšetřování se přišlo na to, že se tak dělo s každým druhým letadlem … copak asi žoldáci povstalcům prodali a nebylo kontrolované … žvýkačky to asi nebyly, že …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here