Roste bitcoin i zlato. Investoři spekulují na pokles sazeb

653
zlato
Ilustrace: Pixabay.com

„Začátek týdne přinesl na trzích hned několik zajímavých událostí. Mezi ně patří pěkný růst trhu kryptoměn a zlata. Zlato v pondělí dokonce dosáhlo historického maxima,” říká v komentáři na FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

Začněme kryptoměnovým trhem, který v posledních měsících výrazně ožil. Svého cenového maxima dosáhl bitcoin již v roce 2021. Tehdy se jeho cena vyšplhala až k úrovni 70 000 dolarů [cca 1,58 mil. Kč]. Potom ale přišlo zhoršení ekonomické situace ve světě, zvyšování úrokových sazeb a odliv peněz z rizikovějších aktiv, mezi která kryptoměny určitě patří.

Vývoj ceny zlata od roku 2013 [k 6.12. 2023]

[Zdroj: xStation]

Bitcoin následně vyklesal na lokální minima. Tehdy dosáhl zhruba před rokem okolo úrovně 16 000 USD [cca 360 tis. Kč]. Od té doby ale začal postupně a pozvolna růst a velká část tohoto růstu přišla zhruba před dvěma měsíci. Tehdy cena vzrostla z přibližně 25 000 na 35 000 dolarů [cca 563 000 až 788 000 Kč].

Následovalo několik měsíců klidu, ale od minulého týdne cena bitcoinu opět výrazně stoupla. Dostala se až na úroveň kolem 42 000 USD [cca 946 tis. Kč], což je nejvyšší hodnota za zhruba rok a půl.

Proč roste bitcoin

Důvodů růstu bitcoinu a kryptoměn je více. Mezi dlouhodobější pozitivní faktory patří například blížící se halving. Ten sníží tempo přibývání bitcoinů do oběhu. Zároveň v minulosti předznamenával růst kryptoměnového trhu.

Kromě toho se stále častěji zmiňuje schválení spotového bitcoinového ETF ze strany vícera společností. Od toho si mnozí slibují příliv velkého množství peněz na tento trh. Pro mnoho velkých investorů je totiž nákup bitcoinu v jeho současné podobě z legislativního a regulačního hlediska velmi komplikovaný, ne-li nemožný. Právě schválení ETF by tedy mohlo být krokem, který by celý tento trh více zpřístupnil i nové skupině investorů.

Zaostřeno na kryptoměny! Udrží růst i v příštích měsících?

Oba tyto faktory jsou však spíše dlouhodobějšího charakteru. V posledních dnech se k nim přidalo ale očekávání v oblasti úrokových sazeb. A i to vyhnalo ceny kryptoměn výše. Jsou to právě vyšší úrokové sazby, které sráží cenu akcií i kryptoměn jako rizikovějšího aktiva.

Poslední data z USA ukazují, že sazby již pravděpodobně neporostou. A trhy stále více sází na to, že sazby začnou dokonce klesat dříve, než se čekalo ještě před několika měsíci. Trh momentálně počítá se zhruba pěti sníženími sazeb do konce příštího roku.

Úrokové sazby posilují bitcoin i zlato

Takové prostředí je pro kryptoměny samozřejmě pozitivní. I to je důvod, proč bitcoin výrazně vzrostl. Tato změna očekávání se odráží také v síle amerického dolaru, který oslabuje vzhledem k očekávání nižších sazeb. Slabší dolar je naopak pozitivní zprávou pro aktiva, jejichž cena se vyjadřuje právě v USD.

Změna očekávání nepomáhá jen kryptoměnám, ale také zlatu. Jeho cena se dokonce dostala na historické hodnoty kolem 2 150 USD [48 tis. Kč]. Změna očekávání a slabší dolar tedy tomuto kovu rovněž pomáhají.

Vývoj na měnovém páru EURO/USD od konce roku 2021 [k 6.12. 2023]

[Zdroj: xStation]

Kromě nich je však pro tento drahý kov pozitivní zprávou také skutečnost, že ve světě roste geopolitické napětí. Uveďme válku na Ukrajině, konflikt v Izraeli nebo rostoucí napětí kolem Tchaj-wanu. Taková nejistota vždy pomáhá dolaru, který je považován za bezpečný přístav. A pokud lidé nevědí, co se stane, obvykle nakupují zlato nebo právě americký dolar.

To se potvrdilo naposledy, když zlato dosáhlo předchozích historických maxim v roce 2020 po příchodu pandemie covidu. Tehdy investoři také nevěděli, co mají očekávat, a tak šli na jistotu a uložili peníze do zlata. Uvidíme, jak se bude jeho cena vyvíjet dál. Současné změny prostředí zatím zlatu a kryptoměnám jednoznačně přejí.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here