Nová polská vláda prosazuje výstavbu větrných elektráren

203
polska
Foto: Pixabay.com

Nově zvolený polský parlament dostal úkol. Jím je jednodušší legislativa na výstavbu větrných turbín. Uvádí to server Politico v článku Poland´s new parliamentary majority hits its first legislative snag over wind power rules.

„Primárním cílem navrhované změny je zajistit Polsku levnou a čistou energii. A dosáhnout energetické soběstačnosti,“ říká Paulina Henning-Klosková, poslankyně za stranu Polsko 2050 a pravděpodobná budoucí ministryně životního prostředí v nové vládě.

Návrh mění povolenou hladinu hluku větrných elektráren. Zároveň povoluje jejich výstavbu ve vzdálenosti 300 metrů od nejbližšího obydlí z původních 700 metrů. Povoluje rovněž výstavbu větrníků blíže národním parkům a přírodním rezervacím.

Nová legislativa zasahuje i do povahy investic, to nejen do větrných elektráren, ale i do ostatních obnovitelných zdrojů. Každá investice do instalované kapacity větší než jeden megawatt se má považovat za „investici ve veřejném zájmu.“

Legislativní návrh, který do parlamentu poslaly Občanská koalice a strana Polsko 2050, dvě ze čtyř stran vládní koalice, by mohl být schválený již počátkem prosince. Jeho změna, provedená na poslední chvíli, má usnadnit realizaci projektů větrných elektráren. Avšak je i přílepkem k zákonu o zmrazení cen energií pro domácnosti a ekonomicky slabé odběratele.

Vnitropolitické boje destabilizují Polsko

Přílepek k zákonu podle listu Politico ukazuje úsilí budoucí polské vlády napravit politiku odcházející strany Právo a spravedlnost [PiS]. Ta výstavbu větrných elektráren zejména na mořském pobřeží odmítala. V přílepku zákona její zástupci nyní navíc vidí nebezpečí zabírání půdy jejím vlastníkům.

„Bez konzultace, bez analýzy, bez příprav chtějí Občanská koalice a strana Polsko 2050 stavět vedle domů obří turbíny,“ varuje poslanec PiS a premiér vlády bez důvěry Mateusz Morawiecki.

Aktuální postup budoucí polské vlády list Politico chápe i jako trik, jak obejít prezidenta Andrzeje Dudu. Ten zastává politiku PiS. Prezident Duda by totiž mohl vetovat zákon o větrných elektrárnách, proti němuž se staví strana PiS. Tedy pokud by byl předložený jako separátní návrh zákona. A potíž je v tom, že nová koalice vedená bývalým prezidentem Evropského výboru Donaldem Tuskem nemá na zamítnutí prezidentova veta dost hlasů.

Poláci se po volbách znovu hlásí o miliardy eur z fondů EU

Politická situace v Polsku zůstává nadále nepřehledná. Nová polská vláda pod vedením premiéra Mateusze Morawieckého z PiS sice složila [27.11.] přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se ale, že tento kabinet v prosinci skončí. Nejspíše totiž nezíská podporu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, kde PiS je sice nejsilnější stranou, po říjnových volbách ale přišla o většinu hlasů.

Norma o větrných elektrárnách se přepracovává

Szymon Holownia, mluvčí parlamentu a lídr strany Polsko 2050, uvedl, že zákon má napravit problémy projektů zelené energetiky z dílny PiS.

„Zákon jde až na dřeň zdroje problémů, není jen na efekt a bude podle našich zkušeností v několika bodech přepracovaný,“ řekl Holownia.

Poláci zřejmě odpískají plán na výstavbu nového letiště

Připouští, že i samotný vládní návrh ale vzbuzuje kontroverze. Proto vládní strany například již nyní slibují, že návrh ještě doplní. Větrné elektrárny například umožní stavět pouze ve vzdálenosti až 500 metrů od nejbližšího obydlí. A slibují, že zákon prodiskutují s veřejností.

„Bude přepracovaný, doplňky budou zveřejněny. Takže nevzniknou žádné pochybnosti a jeho ustanovení nebudou moci být špatně vykládána,“ potvrdil mluvčí Holownia.

–AM–

1 komentář

  1. Počkal bych do 13. 12. letos .. To se euhujer D. Frant. Tusk už těší jak zavede Polsko jako maršálek do spárů totalitní EU … jeho děd byl totiž vysoce postaveným důstojníkem SS, členem NSDAP … za WWII … Není takovým jediným, kteří se derou k pol. moci Evropy nebo už jsou tam zabydleni …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here