EU teď pošle na Ukrajinu 1,5 miliardy eur, další peníze příští rok

1911
Ukrajinu
Vojenský hřbitov ve Lvově / Foto: President of Ukraine Office

Evropská komise [EK] v příštích dnech pošle 1,5 miliardy eur [cca 37 mld. Kč] na podporu Ukrajiny. Stejnou částku zemi naposledy poslala v listopadu. Další peníze pro Ukrajinu budou následovat, uvedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Peníze, které EU letos posílá na Ukrajinu, jdou z dlouhodobé půjčky ve výši 18 miliard eur [cca 441 mld. Kč]. Ukrajina přitom již vyčerpala 16,5 miliardy eur [404,5 mld. Kč]. Ukrajina potřebuje na udržení státního rozpočtu v chodu zhruba bilion korun ročně.

„Pomáhá nám to udržet ve válečných časech ekonomickou stabilitu,“ uvedl již dříve na síti Telegram ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Další peníze od spojenců jdou do války s Ruskem. Podle von der Leyenové od začátku války celková pomoc Ukrajině ze strany EU dosáhla 85 miliard eur [cca 2,1 bil. Kč]. Ukrajinu finančně nepodporuje pouze Evropská unie, ale i unijní země přímo a další země, hlavně Spojené státy.

„Evropa dává Ukrajině 20 miliard, my jí dáváme 110 miliard,“ upozornil nedávno republikánský kandidát na prezidenta a exprezident Donald Trump.

Finance Ukrajina získává i od institucí, jako je Mezinárodní měnový fond nebo Světová banka. Ukrajina využívá peněz na vyplácení platů státních zaměstnanců a důchodů. Podle DPA s podobnou výší zahraničního financování počítá Kyjev i v příštím roce.

Další peníze EU pošle už příští rok

Peníze pro Ukrajinu řešil aktuálně skončený summit zemí Evropské unie. I když se kvůli maďarskému vetu neshodl na další finanční podpoře Ukrajině, von der Leyenová uvedla, že EK připraví takový návrh na finanční podporu Ukrajiny, který dalšímu krachu jednání zabrání. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela se summit sejde brzy po začátku nového roku.

Evropská komise původně požadovala od členských zemí do rozpočtu na Ukrajinu nové příspěvky 66 miliard eur [cca 1,6 bil. Kč]. Po výrazném nesouhlasu řady zemí se však tato částka rázně snížila na 22,5 miliardy [551,5 mld. Kč]. Po tlaku některých států ještě na summitu Michel přišel s poslední redukcí na 21 miliard eur [cca 515 mld. Kč]. S tím souhlasilo 26 unijních zemí. Proti bylo jen Maďarsko.

„Jestliže chcete dát Ukrajině nějaké peníze navíc, dejte, my se na tom podílet nechceme,” uvedl maďarský premiér Viktor Orbán, který i odešel ze sálu, když lídři EU schválili zahájení přístupových jednání Ukrajiny do EU.

Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání

EK blokuje Maďarsku peníze z evropských fondů. Právě jejich uvolněním podmiňuje Maďarsko další jednání o penězích pro Ukrajinu v rámci unijního rozpočtu.

„Tato dvě témata, tedy unijní rozpočet a zmrazené maďarské fondy, jsou přímo propojená,” řekl mluvčí maďarské vlády Balázs Orbán a dodal: „Myslíme si, že jsme splnili všechny zákonné požadavky, takže nechápeme, proč nemáme přístup ke 100 procentům peněz.”

I kdyby Maďarsko ale souhlasilo s návrhem na uvolnění dohodnutých 22,5 miliard eur Ukrajině, stále to nestačí. Ukrajina totiž požaduje minimálně 50 miliard eur, jak potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. I v tomto případě má EK řešení. Vyčlenila pro Ukrajinu 17 miliard eur nevratných grantů [cca 416,6 mld. Kč] a 33 miliard eur úvěrů [cca 809 mld. Kč] se zárukou EU.

Peníze pro Ukrajinu řeší i Amerika

Podstatně významnějším podporovatelem Ukrajiny jsou USA. I ty nyní řeší peníze pro Ukrajinu. Schválení dalších peněz pro Ukrajinu vázne. Americký Senát proto zasedne i příští týden. Tedy v době, kdy by už měl normálně začátek vánočních prázdnin. Potvrdil to lídr senátorů Demokratické strany Chuck Schumer. Senát podle něj plánuje nové hlasování o krizovém balíku zahrnujícím přes 60 miliard dolarů [cca 1,3 bil. Kč] pro Ukrajinu a přes deset miliard [cca 225 mld. Kč] pro Izrael. Minulý týden návrh zablokovali republikáni.

USA dají na úroky z dluhu víc než do obrany, vyplývá z rozpočtu

Podle médií v rozhovorech ale nastal pokrok poté, kdy se do nich výrazněji vložila administrativa prezidenta Joe Bidena s návrhy ohledně zpřísnění imigrační politiky. Což je téma právě republikánů. Vláda požaduje nové prostředky pro Ukrajinu do konce roku, takové vyústění však zůstává nepravděpodobné.

Spojené státy jsou pro Ukrajinu suverénně nejvýznamnějším poskytovatelem vojenské pomoci a její výpadek by podle Bílého domu Ukrajince na bojišti ochromil. Postoj republikánů k pokračování této podpory není zcela jasný. Průzkumy však naznačují, že většina republikánských voličů považuje dosavadní míru pomoci za přehnanou.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Ty peníze mohli hned spálit v kotelně … vyšlo by to nastejno .. Rozkr..né UA už ani cent ani náboj ! Ukrajinci si musí sami odstranit psychopata z Kyjeva … vloni bylo pozdě

  2. To, že válka na Ukrajině je válkou Ruska s USA na Ukrajinském cvičišti, ví v Evropě všichni politici, akorát to nesmí veřejně ventilovat. Ty miliardy dolarů jsou dobrý byznis pro zbrojaře a pro válečné politiky důvod strašení. Smůla je, že EU je otrok NATO a evropané na tuto nesmyslnou válku doplácí snížením životního komfortu. Ukrajinci prolévají krev za válku, ktera není jejich a již nyní rozprodali svou vlast. Když se vojáci USA vraceli domů v rakvi, tak se občané USA vzbouřili a demonstrovali a válka jak ve Vietnamu, tak v Afghanistanu, musela skončit, což se o této válce říct nedá, tady umírají Ukrajinci a to američanům nevadí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here