USA dají na úroky z dluhu víc než do obrany, vyplývá z rozpočtu

1152
USA
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dnes zasedá americká centrální banka a rozhodne o úrokových sazbách. Trhy očekávají, že je ponechá ve stávajícím pásmu 5,25 až 5,50 procenta. To je nejvyšší úroveň od roku 2001. Z USA ale přicházejí i další zprávy.

Inflace v USA v listopadu zpomalila na 3,1 procenta z říjnového tempa 3,2 procenta. Meziměsíčně se ale spotřebitelské ceny o 0,1 procenta zvýšily, zatímco analytici předpokládali stagnaci.

Údaje o inflaci podporují názor části analytiků, že FED hodlá prozatím udržovat úrokové sazby na zvýšených úrovních, uvedla agentura Bloomberg. A ekonomové se domnívají, že cyklus zvyšování úrokových sazeb v USA už definitivně skončil.

Pokud by bankéři ale trhy překvapili, může to znamenat konec dynamického růstu. Ten v posledních týdnech zažíváme u mnoha instrumentů od indexů až po kryptoměny,” uvedl pro FinTag analytik XTB Tomáš Cverna.

Je tu ale ještě jedna zpráva. Rozpočtový deficit USA byl v listopadu rekordní kvůli nákladům na úvěry. Platby úroků z amerického vládního dluhu se na zvýšení výdajů podílely 28 procenty a byly vyšší než výdaje Ameriky do obrany.

I americké veřejné finance pociťují vysoké úroky

Deficit federálního rozpočtu USA v listopadu stoupl meziročně o 26 procent na 314 miliard USD [cca 7,1 bil Kč]. To je rekordní údaj pro tento měsíc a nejvyšší údaj od března. Důvodem jsou vyšší náklady na úvěry a další výdaje. Náklady na obsluhu dluhu rostou od března 2022, kdy centrální banka USA prudce zvyšovala úrokové sazby, aby mírnilo inflaci.

Platby úroků z amerického vládního dluhu se na zvýšení výdajů podílely 28 procenty. Celkové výdaje na úroky z dluhu v listopadu činily 80 miliard USD [cca 1,8 bil. Kč]. Překonaly tak výdaje na obranu. Ty činily 66 miliard USD [cca 1,5 bil. Kč]. Meziročně stouply o osm miliard USD [cca 181 mld. Kč].

David Navrátil: Je globální válka jen teoretickou možností?

Listopad je druhým měsícem fiskálního roku. Za první dva měsíce fiskálního roku se rozpočtový deficit zvýšil o 13 % na 381 miliard USD [cca 8,6 bil. Kč]. Příjmy rozpočtu v listopadu stouply o devět procent na 275 miliard USD [cca 6,2 bil. Kč]. Výdaje se zvýšily až o 18 procent na 589 miliard USD [cca 13,4 bil. Kč]. Největším výdajem zůstaly platby do systému sociálního zabezpečení. Ty dosáhly 122 miliard USD [cca 2,8 bil. Kč]. V loňském fiskálním roce, tedy do konce září 2023, rozpočtový deficit stoupl o 23 procent na 1,695 bilionu USD [cca 38,5 bil. Kč].

USA mají problém s dluhem

Americká ratingová agentura Fitch Ratings letos v srpnu překvapila trhy, když snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Rozhodnutí, které překvapilo investory a rozladilo americkou vládu, agentura zdůvodnila očekávaným zhoršením fiskální situace v příštích třech letech a vysokým a stále rostoucím zadlužením americké vlády.

Agentura Fitch tak učinila v době, kdy vrcholili jednání o deaktivaci takzvaného dluhového stropu/limitu v USA do roku 2025. Poukázala na zhoršující se standardy hospodaření v USA za posledních 20 let, potenciální fiskální problémy v příštích třech letech a masivní nárůst úrokových nákladů v posledních letech.

„Zatímco v roce 2020, po prvním zásahu pandemie covidu, činily roční úrokové náklady na americký dluh něco přes 500 miliard dolarů. Nyní činí téměř 1 bilion dolarů, tedy téměř dvakrát tolik,“ konstatovala agentura.

USA ztratily AAA rating. Je to začátek konce naší civilizace?

Její rozhodnutí se setkalo s nesouhlasem amerických autorit, zejména ministryně financí Janet Yellenové a prezidenta Joe Bidena. Ti zdůraznili sílu americké ekonomiky. Avšak prognózy týkající se amerického dluhu ukazují na jeho růst ze současné úrovně mírně přesahující 100 procent hrubého domácího produktu na téměř 200 procent do roku 2050.

Podle analytiků nelze předpokládat, že by se FED, jehož hlavním úkolem je cenová stabilita v USA, příliš ohlížel na rychle rostoucí náklady na státní dluh ve vazbě k růstu úroků u amerických státních dluhopisů. Je ale podle nich i jasné, že politický tlak na snížení úroků v USA začne dříve či později sílit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here