EU poslala další peníze Ukrajině. Ta sečetla válečné škody

1224
Ukrajine
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a předseda Evropské rady Charles Michel se potkali v nedávných dnech. Volodymyr Zelenskyj po setkání uvedl, že ohledně budoucnosti Ukrajiny v EU by mělo být jasno už letos v prosinci. / Foto: Ukraine government

EU poslala Ukrajině další 1,5 miliardy eur [cca 37 mld. Kč] na zajištění provozu státu a jeho fungování. Podle Kyjevské školy ekonomické dosáhly k letošnímu 1. září přímé škody způsobené ruskou invazí 151,2 miliardy dolarů [cca 3,4 bil Kč].

O zaslání dalších peněz v rámci dlouhodobé půjčky informovala předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová. Celkem letos Kyjev, který se od loňského února brání ruské agresi, od EU takto získal 16,5 miliardy eur [cca 404 miliard Kč].

„Pomáhá nám to udržet ve válečných časech ekonomickou stabilitu,” uvedl na síti Telegram ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Podle von der Leyenové již od začátku války celková pomoc Ukrajině ze strany EU dosáhla 85 miliard eur [cca 2,1 bil. Kč]. Čímž podpora nekončí. Von der Leyenová navrhla, aby z unijního rozpočtu získala Ukrajina do roku 2027 dalších 50 miliard eur [cca 1,2 bil. Kč].

Ukrajina žádá o další peníze na důchody i zbraně

Ukrajinu finančně nepodporuje pouze Evropská unie, ale i další země, hlavně USA. Finance Ukrajina získává i z institucí, jako je Mezinárodní měnový fond nebo Světová banka. Jen letos do ukrajinského státního rozpočtu přiteklo podle agentury DPA 38 miliard eur [cca 929 mld. Kč]. Ukrajina využívá peněz na vyplácení platů státních zaměstnanců a důchodů. Podle DPA s podobnou výší zahraničního financování počítá Kyjev i v příštím roce.

Celkové válečné škody na Ukrajině

Kyjevská škola ekonomická sleduje, jak v důsledku války na Ukrajině rostou škody na infrastruktuře. K 1. září tohoto roku činily přímé zdokumentované škody způsobené invazí v přepočtu 3,39 bilionu korun. Tato částka bere v potaz náklady, které budou muset být vynaloženy na jejich nápravu. Ve srovnání s 1. červnem se škody zvýšily o více než 700 milionů dolarů [15,7mld. Kč].

„Jelikož konflikt pokračuje, budou škody na domech, vzdělávacích institucích i na infrastruktuře dále stoupat,“ uvádí KSE ve své zprávě.

Počátkem podzimu se na celkových ztrátách nejvíce podílely škody na obytných domech, to 55,9 miliardy dolarů [cca 1,25 bil. Kč]. Celkem bylo během bojů zničeno či poškozeno 167 200 domů, z toho 147 800 soukromých staveb, 19 100 obytných domů a 350 studentských kolejí. K nejhůře postiženým městům patří Doněck, Kyjev, Luhansk, Charkov, Mykolajev, Cherson a Záporoží.

Škody na infrastruktuře, v průmyslu a školách

Na druhém a třetím místě, co do výše škod, je infrastruktura a průmysl, kde škody dosahují 36,6 miliardy dolarů [cca 821 mld. Kč], respektive 11,4 miliardy dolarů [cca 256 mld. Kč].

„Od počátku invaze bylo na Ukrajině zničeno 18 letišť a nejméně 344 mostů a přejezdů a více než 25 000 kilometrů dálnic a silnic. Škody v průmyslu zahrnují nejméně 426 velkých a středně velkých soukromých a státních podniků, které byly zničeny či poškozeny,“ uvádí KSE.

Ukrajina navrhuje vyřadit ruský vývoz železa a železné rudy do EU

Celkový počet zničených nebo poškozených školních zařízení na Ukrajině podle ní pak překročil 3,5 tisíce včetně 1,7 tisíce středních škol, více než tisíc mateřských školek a dalších vzdělávacích zařízení. Nejvíce jich bylo zničeno v Doněcku, Charkově, Chersonu, Mykolajevu, Záporoží a v Kyjevě. Nemalé škody rovněž utrpěla zdravotnická zařízení, mezi nimi 384 nemocnic a 352 lékáren.

–AM/ČTK–

3 KOMENTÁŘE

  1. Neskutečná špína z EU … UA není členem EU ! Takže je jasné, že tyto eura už nikdo neuvidí, to ani pár zbylých Ukrajinců … Vše se opět rozkrade hned u oligarchů i zelený sociopat něco dostane …

  2. Včera nebo kdy se rozhodli psychicky nemocní pos.anci v EU, že zruší právo VETA a co za debil.. vymyslí tato smečka hyen, bude rozkazem pro všechny vazalské státy v despotické EU … Z 22, našich vyžír.. co se tam dostali, 3. korzáři hlasovali pro návrh i s 1. česankou, strašná obludnost … Zdechovský to nazval fantasmagorii a že je to na rozpadnutí EU … konečně řekl něco slušného … EU stojí na hliněných nožkách už 10. let, tak jen vymýšlí jak si upevnit politickou moc, stejně takovou jako měla NSDAP po roce 1933 … Proto asi potřebují k sobě dostat naci..fašis..y smýšlející Ukrajinu s psychický nemocným hercem z Kyjeva … Babiš k tomu řekl .. takže nám opět má rozkazovat Německo s Francií co smíme a nesmíme ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here