Ukrajina letos získala v přepočtu bilion korun finanční pomoci

307
Ukrajina
Ilustrační foto: Ukraine government

Ukrajina v letošním roce dostala ze zahraničí finanční pomoc za více než 38 miliard eur [cca 939 mld. Kč]. Řekl to ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko časopisu Forbes. Obavy vyjádřil z příštího a přespříštího roku.

Podle Marčenka byl díky pomoci ze zahraničí letošní rok finančně stabilnější než předchozí rok 2022. Kyjev dokázal financovat výdaje na obranu, ale i pomoc vysídleným lidem, platy státních úředníků nebo důchody.

„Znepokojuje mě nyní podstatně méně rok 2024, než rok 2025,” ale i poznamenal ukrajinský ministr financí.

Jako problém označil přetrvávající nejistotu ohledně další podpory ze strany Evropské unie a Spojených států. Uvedl, že Ukrajinu každý den války proti Rusku stojí asi 120 milionů eur [cca 3 mld. Kč]. Podle Kyjevské školy ekonomické dosáhly k letošnímu 1. září přímé škody způsobené ruskou invazí 151,2 miliardy dolarů [cca 3,4 bil Kč].

Americký ministr zahraničí Antony Blinken již oznámil, že Spojené státy vyčlení pro Ukrajinu dalších 250 milionů dolarů [5,6 mld. Kč] vojenské pomoci. Jde o poslední dostupnou částku, kterou má vláda k dispozici bez nového hlasování v Kongresu [více níže, pozn. red.].

Ukrajina a podpora ze strany EU

Zatímco o výši podpory se v USA stále jedná, Evropská komise Ukrajině na příští rok již přislíbila poskytnout desítky miliard eur.

„Pomáhá nám to udržet ve válečných časech ekonomickou stabilitu,“ uvedl na síti Telegram ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Letos v listopadu EU zaslala na Ukrajinu ale i dalších 1,5 miliardy eur [cca 37 mld. Kč] v rámci dlouhodobé půjčky. Celkem letos Kyjev od EU takto podle předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové získal 16,5 miliardy eur [cca 404 miliard Kč].

EU poslala další peníze Ukrajině. Ta sečetla válečné škody

Podle von der Leyenové od začátku války celková pomoc Ukrajině ze strany EU dosáhla 85 miliard eur [cca 2,1 bil. Kč]. Čímž podpora nekončí. Von der Leyenová navrhla, aby z unijního rozpočtu získala Ukrajina do roku 2027 dalších nejdříve přes 60, pak 50 miliard eur [cca 1,2 bil. Kč]. Avšak i o tom se stále jedná a finální podoba návrhu známá není. Shoda většiny zemí prozatím panuje na částce cca 33 miliard eur. Dohodu doteď blokuje Maďarsko, což dál komplikuje vyjednávání o výši pomoci a jejího transferu na Ukrajinu.

Spojené státy jsou hlavními donátory Ukrajiny

Spojené státy od začátku ruské invaze na pomoc Ukrajině již dříve vyčlenily přes 110 miliard dolarů [cca 2,4 bil. Kč]. Washington se stal i nejvýznamnějším poskytovatelem vojenské pomoci. Avšak čím déle válka trvá, tím méně podpory od USA nachází.

Schválení další pomoc brzdí spory amerického Kongresu a administrativy prezidenta Joe Bidena. Ten dříve avizoval, že do konce tohoto měsíce vyčlení ještě jeden balíček vojenské pomoci, k dalším už ale bude potřebovat schválení Kongresu.

Republikáni požadují výměnou za schválení pomoci pro Ukrajinu přísnější legislativu v oblasti migrace.

Rand Corp.: Dobrý konec války na Ukrajině je nepravděpodobný

„Je nezbytné, aby Kongres jednal co nejdříve a podpořil naše národní bezpečnostní zájmy tím, že Ukrajině umožní bránit se,” uvedl ministr zahraničí Blinken.

Bidenova administrativa také oznámila, že nyní plánuje Ukrajině poskytnout dalších 20 milionů dolarů [cca 444,5 mil. Kč]. Přičemž Blinken následně uvedl, že v jednání je podpora ve výši až 250 milionů dolarů [cca 5,6 mld. Kč].

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here