Průzkum: Na finančních trzích investuje každý pátý Čech

1172
financnich
Ilustrační foto: Pixabay.com

Až 80 procent Čechů každý měsíc něco ušetří ze svých příjmů. V průměru je to 6 700 korun. Ne každý z nich ale své úspory investuje na finančních trzích. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Amundi.

Důvodů, proč stále mnoho Čechů odmítá investovat na finančních trzích, je více. Jedním z nich je například to, že zhruba třetině [30 %] Čechů zbyde na konci měsíce částka jen do dvou tisíc korun. Necelá čtvrtina [24 %] jich pak ušetří 2 až 5 tisíc korun a 12 procent uspoří více než 15 tisíc korun.

„Průměrná výše celkových úspor českých domácností dosahuje 168 tisíc korun, to jsou zhruba tři příjmy domácnosti. Ženy deklarují celkové úspory o polovinu nižší, tedy o 85 tisíc korun,“ říká k výsledkům průzkumu portfolio manažerka Amundi Markéta Jelínková.

Podle výzkumu 26 procent domácností nemá žádné úspory. Další třetina [32 %] má našetřeno do 50 tisíc korun. Částkou do 100 tisíc pak disponuje 11 procent a více než jeden milion korun v úsporách drží pět procent Čechů.

Obavy z investování

Muži podle průzkumu ušetří více než ženy. Na konci měsíce zbývá ženám v průměru o 1 700 korun méně. Pětině mužů [21 %] na konci měsíce zbývá suma v rozmezí 5-10 tisíc, ženy [26 %] nejčastěji ušetří částku mezi 2-5 tisíci. Výzkum dále odhalil, že dvě třetiny [67 %] Čechů se obávají o své úspory, mezi ženami je to dokonce 70 procent.

„Obava o své úspory se mezi lidmi v době vyšší inflace zvýšila. Jedním z nástrojů, jak před ní své peníze ochránit je investování, kterému se v Česku aktuálně věnuje každý pátý Čech. Samotný potenciál je ale mnohem vyšší, jak ukázal náš průzkum, zájem o investování deklaruje až 51 procent českých mužů a žen,“ vysvětluje Jelínková.

Inflace přivedla k investování více žen, jsou ale opatrné

Podle ní se stále mnoho lidí obává peníze investovat. Jedním z důvodů je i to, že mu nerozumí. To v průzkumu uvedlo 17 procent dotazovaných.

„Stejně jako chodíme k lékaři nebo využíváme služby právníka, protože jde o věci, se kterými si sami nedokážeme poradit. V případě investování se stačí obrátit na důvěryhodného odborníka. Nejlepší je informovat se ve své bance nebo si vybrat z renomovaných investičních zprostředkovatelů,“ radí portfolio manažerka Amundi.

Investice jako řešení

Právě investice lidem podle Jelínkové pomáhají k vytvoření si finančního polštáře na horší časy, který aktuálně více než čtvrtina Čechů vůbec nemá. Rozumné a dlouhodobé investování má podle ní smysl pro každého. A není k tomu potřeba držet na účtu statisíce. Stačí začít investovat včas, pravidelně a po malých částkách.

„Budete tak mít dostatek času na skutečné zhodnocení, postupné získávání výnosů a vyrovnání případných výkyvů nebo propadů akciových trhů. I proto bych doporučila začít investovat již v mladém věku. Pro začátečníky jsou vhodnou volbou podílové fondy,“ dodává Markéta Jelínková.

Komerční banka a Amundi znovu propagují odpovědné investice

Do podílových fondů by pak podle odborníků měli lidé investovat zejména s dlouhodobou strategií, deset a více let. Úspěšné investování potřebuje tři základní atributy: správnou strategii, čas a udržet emoce na uzdě. Což platí zejména v časech, kdy finanční trhy zažívají propady a snižuje se hodnota zainvestovaných peněz. Po rocích propadů totiž přichází lepší období, kdy se hodnota zainvestovaných peněz opět vyrovná nebo stoupne.

Například za posledních dvanáct měsíců [údaj ke konci prosince 2023] podle Indexu podílových fondů Partners průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice v průměru činila 18 procent. To ale neznamená, že letos mohou být investoři do podílových fondů v minusu. Z toho pak mimo jiné plyne to, že peníze z podílových fondů se ideálně vybírají v čase, kdy jsou finanční trhy nahoře a nikoli dole.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here