Daň z nemovitosti je zde. Je vyšší a zaplatí ji víc lidí

5946
dan_z_nemovitosti
Foto: Freepik.com

Dnes [31.1.] je poslední den pro řádné podání přiznání k dani z nemovitých věcí. Daň z nemovitosti se týká lidí, kteří loni nabyli nemovitost či u jejich nemovitosti nastala významná změna. Jako je přístavba nebo změna výměry pozemku.

Podle Finanční správy ČR [FS ČR] podává daňové přiznání každoročně zhruba půl milionu osob, nyní se ale jejich okruh mimořádně rozšíří. Letos se navíc povinnost podat přiznání týká dalších zhruba 100 tisíc lidí, to kvůli změně zákona.

„Důvodem je zejména zavedení pravidla danění některých nemovitostí podle zápisu v katastru, nikoliv podle skutečného využívání,” uvedla generální ředitelka FS ČR Simona Hornochová.

Povinnost podat daňové přiznání se nově týká některých majitelů garáží, kteří je mají zapsané v katastru, ale za tímto účelem je nevyužívali. V některých případech se dotkne místností v obytných domech pronajímaných turistům nebo zpevněných ploch pro parkování zemědělských strojů. Kompletní přehled změn zveřejnila FS ČR loni.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

Podle ní přiznání k dani z nemovitosti není nutné podávat, pokud se změnily místní koeficienty v obcích. Jejich změnu automaticky zohlední FS ČR při výpočtu výše daně.

OSVČ jen přes datovou schránku

Finanční správa také upozornila, že živnostníci, kteří mají od loňska ze zákona zřízenou datovou schránku, musí přiznání k dani z nemovitosti podat elektronickou formou. Už loni se jich elektronické podání týkalo v případě přiznání k dani z příjmu.

„V případě, že majitelé nepodají daňové přiznání k nemovitosti včas, hrozí jim pokuta ve výši 0,05 procenta z výše daně za každý den prodlení. Počítá se ale až šestý pracovní den po uplynutí lhůty pro podání, tedy od 8. února 2024. Pokuta za opožděné podání přiznání se nevyměřuje, jestliže nepřesáhne 1 000 korun,” uvedla Jana Melicharová z poradenské společnosti Kodap.

Paušální daň od ledna nejvíc vzroste OSVČ s nejnižšími příjmy

Daň z nemovitosti je splatná do konce května, v případě jejího rozdělení je druhá splátka do konce listopadu. Pokud celková daňová povinnost u jednoho správce daně činí méně než 30 korun, daň se neplatí. Výjimku tvoří spoluvlastnické podíly na pozemcích, ze kterých se daň předepisuje vždy, a to v minimální výši 50 korun.

Konsolidační balíček zvedl daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb a jednotek, jejichž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. Daň se poté násobí koeficientem, který je stanovený podle velikosti obce, případně místním koeficientem. Letos se základní koeficient daně zvýšil o 80 procent. Výnos daně je stoprocentním příjmem obcí, loni se na ní vybralo 12,45 miliardy korun.

Zemědělci zaplatí více za půdu na dani i pachtovném

I když vláda nakonec ponechala v rámci jejího konsolidačního balíčku výnos daně z nemovitosti plně městům a obcím, výměnou za to jim sníží zhruba o deset miliard korun podíly na některých daních z příjmů v rozpočtovém určení daní. Tyto peníze půjdou do státního rozpočtu. Některá města a obce proto oznámila další zvýšení sazby daně z nemovitosti. A zdaleka nepůjde o kosmetické úpravy. Například jihočeský Písek zvedne daň z nemovitosti o 40 procent, to ještě bez započtení vládního koeficientu 1,8.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Tušil jsem situaci v době kdy nám prodávali byty. Tak levně to nedostanete a je to tady. Většina z nás na byt šetřila nakoupila a radovala. Mnozí si dokonce musel vzít půjčku, aby byt koupili a mohli bydlet. Jsme znova na počátku plánu jak okrádat lid prostý. Respektuji slušnou daň

  2. Peníze dostane obec, ne vláda.
    Kdopak se nám stará např. o chodníky a uklízí? ………….
    Tak to přejme i těm, kteří neplatí vůbec nic a ještě jim vozíme z našich daní i jídlo apod. Těch pár stovek obci rád dám.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here