Fond Trigea trhnul rekord. Za centrum Arkády Pankrác dal 6 miliard

224
Arkady_Pankrac
Foto: Nemovitostní fond Trigea

Nemovitostní fond Trigea pokračuje v rozšiřování svého portfolia. Nově koupil na pražské Pankráci prémiové obchodní centrum Arkády Pankrác. Historicky se jedná vůbec o největší transakci tuzemského retailového nemovitostního fondu.

Za centrum Arkády Pankrác fond Trigea zaplatí více než šest miliard korun. Centrum Arkády Pankrác zahrnuje tři podlaží s mnoha obchody o celkové ploše přes 38 tisíc m2. Díky své strategické poloze na stanici metra C patří k jedněm z nejnavštěvovanějších obchodních center v Praze. V roce 2029 se zde navíc plánuje otevřít stanice nové trasy metra D, která propojí tuto oblast s lokalitou Písnice.

„Otevření nové trasy metra výrazně rozšíří spádovou oblast centra a dlouhodobě přivede na místo více zákazníků,“ pochvaluje si šéf fondu Trigea Tomáš Trčka.

A to přesto, že výstavbu metra D aktuálně zpomalilo rozhodnutí antimonopolního úřadu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS] letos v lednu vydal prvostupňové rozhodnutí, v němž vyhověl návrhu dodavatele PVM Metro DII JV a zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy ve věci výstavby metra D. Jeho rozhodnutí se týká konkrétně zadávacího řízení pro „Provozní úsek I.D metra v Praze – úsek Olbrachtova – Nové Dvory – stavební část“. Rozhodnutí ÚOHS ale není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Prodej centra Arkády Pankrác je výjimka

Velká tuzemská obchodní centra, jako jsou například Westfield Chodov, Arkády Pankrác nebo Nový Smíchov v Praze, se na realitním trhu obchodují velice zřídka. Téměř výlučně je vlastní zahraniční kapitál. Od roku 2000 se u nás uskutečnily pouze tři transakce prémiových nákupních center. Jednalo se o Palladium, OC Letňany a Olympia Brno.

„Akvizice Arkád je tak důkazem, že tuzemský kapitál už dnes hraje a do budoucna bude hrát čím dál důležitější roli. Nákup vnímám jako skvělou zprávu pro celý trh a věřím, že v dohledné době budou následovat další podobné transakce financované domácím kapitálem,“ říká Tomáš Trčka.

Nemovitostní fond náleží české finanční skupině Partners. Tomáš Trčka, který ho zakládal, patří v Česku k nejzkušenějším správcům realitních fondů. Svou profesní kariéru začínal v největším a nejstarším tuzemském realitním fondu Reico. Ten vlastní Česká spořitelna.

Jsou to nemovitostní fondy, které umějí držet krok s inflací

Skupina Partners nedávno otevřela nový realitní fond kvalifikovaných investorů Merity. Fond se soustředí zejména na development logistických areálů, od koupě pozemku až po koncový prodej hotové nemovitosti. Soustředí se na region střední a východní Evropy, ale nevylučuje investice v západních zemích. Na rozdíl od běžných nemovitostních fondů své nemovitosti ale nedrží. Ihned po dokončení je prodává a investuje do dalších projektů.

„S investorem se rozdělíme o developerskou marži, která je velice atraktivní. Momentálně analyzujeme několik zajímavých projektů, které nám indikují předpokládaný výnos fondu okolo 15 procent p. a.,“ řekl pro FinTag Tomáš Trčka, který je řídící partner fondu Merity.

Do průmyslových staveb investuje i fond Trigea. Nedávno například zainvestoval do několika nových komerčních staveb v Polsku. Investorům fond Trigea loni připsal 7,12% výnos, letos počítá se zhodnocením 7–8 procent. V současnosti spravuje investorům kapitál ve výši 8 miliard korun.

Tuzemské realitní fondy jsou teď aktivní hlavně v Polsku

I když akvizice ze strany realitních fondů na českém trhu pokračují, podle odborníků je tuzemský realitní trh přebraný. Mnohé z nich se tedy soustředí na akvizice v již zmíněném Polsku. A má to své důvody. Tím hlavním je, že v Polsku se na rozdíl od Česka staví rychle a bez průtahů.

„Ano, v celém CEE regionu vzrostla poptávka po kancelářských prostorách. Je to důsledek toho, že mnohé mezinárodní firmy stěhují své centrály z Ruska a Ukrajiny. Logickou volbou pro ně je tak zůstat v regionu střední a východní Evropy. Z toho nejvíce profituje Polsko a my. V Polsku je situace viditelnější, jelikož tam mají dlouhodobě vyšší neobsazenost než u nás,“ uvedl již dříve pro FinTag Tomáš Trčka.

Než by české fondy investovaly u nás, raději investují v Polsku

U nás je podle něj několik let obrovský zájem o logistické areály. Což z nich ale udělalo velice drahé nemovitosti. Na druhém místě se drží obchodní centra. A v poslední době výrazně roste zájem i o kancelářské prostory.

„Česko nestíhá dodávat nové nemovitosti na trh tak rychle, jak by bylo třeba. Souvisí to s neochotou úřadů a nedostatečnou stavební legislativou. Nové projekty u nás nezřídka trvají přes deset let. To je pro developery velice nekomfortní situace. I proto mnoho z nich Českou republiku opustilo,“ vysvětlil Trčka.

Situace podobná té naší podle něj panuje na Slovensku. Naopak polský trh průmyslových nemovitostí je podle odborníků zajímavý pro investiční fondy celosvětově. Například předseda představenstva Investiky investiční společnosti Petr Čížek nedávno uvedl, že v Polsku se jen za první tři čtvrtletí roku 2022 uskutečnily akvizice za 4,3 miliardy eur [cca 108 mld. Kč]. Bezmála 80 % transakcí připadalo na kancelářské a průmyslové nemovitosti.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here