Realitní fond Trigea koupil další logistický park v Polsku

536
Trigea
Foto: Panattoni Europe

Nemovitostní fond Trigea koupil městský logistický park City Logistics Wrocław II v polské Vratislavi. Jedná se o jeho třetí polskou akvizici, kterou spravuje společnost Panattoni. Výše transakce není známa.

City Logistics Wrocław II je rozsáhlý distribuční park, který zahrnuje dvě skladové budovy třídy A o celkové ploše více než 38 000 m2. Je 100% pronajatý a průměrná délka uzavřených nájemních smluv činí 4,2 roku. Vyznačuje se energeticky úspornými a ekologickými řešeními v souladu s požadavky certifikace Breeam „Very Good“.

„Po akvizici parku Panattoni v Gdyni byla Vratislav logickým krokem k rozšíření naší přítomnosti v městské logistice. Věřím, že tento typ aktiv pomůže dlouhodobě vytvářet významnou hodnotu pro naše investory,“ říká ředitel fondu Trigea Tomáš Trčka.

Nemovitostní fond Trigea vznikl v roce 2019 a spadá do skupiny Partners. Zaměřuje se především na komerční nemovitosti, zejména kancelářské a obchodní budovy. Fond působí v Česku, na Slovensku a v Polsku. Aktuálně spravuje portfolio ve výši šest miliard korun.

Polsko táhne, říká šéf fondu Trigea

Aktuální akvizice značí v portfoliu fondu už druhou městskou logistickou investici v Polsku. Třetí je kancelářská budova. Na polský retailový trh se fond Trigea zaměřil loni a plánuje v tom pokračovat.

„Polsko aktuálně představuje oblíbenou destinaci pro investory nemovitostních fondů. Místní ekonomika se řadí k největším ve střední Evropě a je šestá nejsilnější v celé Evropské unii. Na konci roku 2022 se navíc vrátila k růstu a vyhnula se recesi. Také se jí daří držet nízkou míru nezaměstnanosti, která je druhá nejnižší v unii,“ říká Tomáš Trčka.

Než by české fondy investovaly u nás, raději investují v Polsku

Polsko se podle něj netají ambicí stát se klíčovým infrastrukturním a logistickým uzlem regionu střední a východní Evropy. Svou ambici podporuje konkrétními investicemi a výsledkem je dynamické prostředí s množstvím byznysových příležitostí. Oproti Česku jde podle Trčky o naprosto rozdílnou situaci.

„Česko nestíhá dodávat nové nemovitosti na trh tak rychle, jak by bylo třeba. Souvisí to s neochotou úřadů a nedostatečnou stavební legislativou. Nové projekty u nás nezřídka trvají přes deset let. To je pro developery velice nekomfortní situace. A i proto mnoho z nich Českou republiku opustilo,“ uvedl pro FinTag.cz.

Fond Trigea v roce 2022 přinesl investorům 6,4 %

Nemovitostní fond Trigea má za sebou úspěšný rok. Jeho obrat meziročně rostl o 61 procent na 121 milionů korun. Zisk dosáhl 30 milionů korun. Investorům tak za loňský rok připsal 6,4% výnos. Zhodnocení ve výši pěti až sedmi procent podle Trčky očekává i letos.

„Ani eurová třída nezůstala pozadu a za devět měsíců dosáhla zhodnocení 4,65 procenta,“ dodává Tomáš Trčka.

Jsou to nemovitostní fondy, které umějí držet krok s inflací

Neobává se ani letošního roku. Očekává totiž, že ceny komerčních nemovitostí v našem regionu zůstanou bez výrazných změn. Nemovitosti, jak říká, jsou dlouhodobá investice, a tak je třeba k nim přistupovat.

„Co se týče výnosů nemovitostních fondů, to je třeba posuzovat velice detailně. Už třeba kvůli tomu, že ne všechny fondy, které se soustředí na komerční nemovitosti, jsou stejné. Typově se mohou lišit. Některé investují jen do některých specifických odvětví nemovitostního trhu,“ vysvětluje.

Realitní fondy jsou podle něj jedny z mála aktiv, která umějí otočit rychle rostoucí inflaci ve svůj prospěch. Je to zejména z toho důvodu, že mají obvykle indexované nájemné. To znamená, že pokud je vysoká inflace, tak proporcionálně o tu samou výši příští rok stoupá nájemné v budovách, které mají tyto fondy v portfoliu. Nemovitostní fondy tak udržují krok s inflací, uzavírá Tomáš Trčka.

–DNA–

Aktualizace 3.4. 2023: Český nemovitostní fond Trigea získal do svého portfolia za téměř 45 milionů eur moderní administrativní budovu v komplexu My Place II ve Varšavě. Po nedávno zakoupené logistické hale se jedná již o druhou letošní akvizici v Polsku. Budova je druhou kancelářskou budovou multifunkčního projektu Echo Investment a získala ekologický certifikát BREEAM Excellent. Nabízí téměř 17 000 m2 pronajímatelné plochy a je plně pronajata mnoha renomovaným nájemcům, mezi které patří například společnosti Tchibo, NetWorks, Boehringer Ingelheim nebo Ekaterra.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here