Nový komoditní král? Cena kakaa rekordně roste

91
kakaa
Ilustrace: Freepik.com

Poslední měsíce byly pro zemědělské plodiny obdobím nevídaného růstu. Mnohé za poslední rok přidaly i více než o 100 procent. A třeba futures u kakaa dokonce překonaly růst některých velkých technologických společností.

Trh s kakaem se nachází už dva roky v deficitu. Poptávka je vyšší než produkce a producenti čerpají ze svých zásob. A ani v letošní sezóně [říjen 2023 až září 2024, pozn. red.] tomu nebude jinak. Pokud ano, tak pouze v tom smyslu, že deficit se ještě prohloubí.

Přístavy na Pobřeží slonoviny hlásí na konci ledna o 36 procent nižší objem kakaa. Produkce Ghany se v této sezóně odhaduje o 25 procent nižší. Celkový deficit na konci sezóny se proto očekává ve výši 375 tis. tun. To je nejvyšší hodnota od doby, kdy Mezinárodní organizace pro kakao trh sleduje.

 Vývoj ceny kakaa [CFD]

[Zdroj: xStation5]

Kromě aktuálních problémů s chorobami a nepříznivým počasím má produkce kakaa před sebou mnoho dalších výzev. Jednou z nich je změna klimatu, která tlačí pěstování do vyšších nadmořských výšek. Problémem se stává také orná půda a výnos kakaovníků. Půda po odlesnění totiž postupně ztrácí živiny. Kromě toho se odlesňování deštných pralesů nelíbí ani EU. I to ztíží Evropě obchodování s takto pěstovanými plodinami. S vyššími cenami v budoucnu se tak počítá.

Jak rostoucí ceny kakaa využít na finančních trzích?

Nákup fyzického kakaa nebo jen na ETF je pro tuzemského investora ne vždy jednoduše dostupný. To však neznamená, že investovat do této plodiny je nemožné. I přes zmíněné limity se nabízí hned několik možností:

  • Dlouhodobý investor může zvolit nákup akcie společnosti angažující se na trhu s kakaem. Může se jednat například o firmy, jako je Nestlé nebo Hershey. U jednotlivých akcií je však třeba mít na paměti, že její cena závisí i na mnoha dalších faktorech a růst ceny podkladové komodity nemusí nutně znamenat růst hodnoty dané společnosti.
  • Druhou možností je obchodování kakaa ve formě CFD kontraktu. Tento způsob má tu výhodu, že člověk obchoduje přímo danou komoditu, nicméně obchodování za pomoci CFD je tradingová disciplína — instrument obsahuje páku, která násobí dané cenové výkyvy. Tradeři tak kakao obchodují v kratších časových intervalech [od hodin po týdny, maximálně měsíce] a k obchodování používají především technickou analýzu. Proto má tento způsob mnohonásobně větší potenciál zisku, ale také ztráty. A na rozdíl od investování vyžaduje aktivní přístup.

Další aktuální informace o ceně kakaa naleznete ve videu analytika XTB Marka Nemkyho.  Pokud Vás téma tradingu zajímá, XTB představilo nový video kurz Trading pro začátečníky, který je do světa krátkodobého obchodování skvělým úvodem.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here