Stát obere o státní příspěvek minimálně čtvrt milionu penzistů

51704
prispevek
Foto: Pixabay.com

Stát nejenže zruší spořicím důchodcům státní příspěvek, ale vezme jim i ty, co už mají. Na situaci, kterou v oblasti penzijního spoření mění pravidla, upozorňuje Asociace penzijních společností ČR [APS ČR].

Třetím čtením prošel sněmovní tisk 474, který mění zákony související s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří. Nyní je tedy na řadě Senát. Po něm bude zbývat podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Změny ve III. pilíři důchodového pojištění by měly případně platit od 1. ledna 2024. Ovšem ne všechny. Odebrání nároku na státní příspěvky u starobních důchodců, stejně jako nová pravidla pro státní příspěvky u důchodového spoření jsou v plánu od 1.7. 2024.

Nový zákon, který vychází z Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice z roku 2019, bude po případném dokončení celého legislativního procesu účinný k 1. lednu 2024. A to s výjimkou změn v okruhu příjemců státních příspěvků a ve výši státních příspěvků.

To znamená, že i změna dolní hranice pro státní příspěvek z 300 korun na 500 korun, změna horní hranice z 1 000 korun na 1 700 korun a i nový způsob výpočtu výše státního příspěvku [20 % z částky mezi zmíněnými hranicemi] se poprvé aplikuje na příspěvek, který si lidé pošlou v červenci příštího roku.

Čtvrt milionu účastníků chce stát zamknout do pasti

Zrušení příspěvku spořícím důchodcům má být bohužel retroaktivní. Postihne zhruba jeden milion penzistů, kteří si aktuálně ukládají peníze v penzijním spoření. Tuto skupinu střadatelů i s jejich zhruba 150 miliardami Kč vyžene změna ze systému. Ještě horší je ale to, že zhruba čtvrt milionu z nich postaví stát do velmi nepříjemné pozice.

  • Na jedné straně jim sebere možnost čerpat státní příspěvky.
  • Na druhé straně jim ale neumožní systém opustit, aniž by je za to nepotrestal.

„Jednou ze dvou podmínek pro jednorázové vyrovnání je totiž minimálně pět let spoření.  K 1. 7. 2024 ale tuto podmínku nebude splňovat čtvrt milionů penzistů. Takže pokud budou chtít systém opustit, dostanou jen takzvané odbytné – stát jim sebere všechny státní příspěvky, které jim za dobu jejich spoření poslal,“ vysvětluje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

Ještě hůře na tom budou ti, kteří by chtěli systém opustit, ale nebudou mít splněné dva roky spoření. Takových bude k 1. 7. 2024 podle Poklopa v systému zhruba 80 tisíc. Při ukončení smluv kratších dvou let totiž účastník nedostane vůbec nic. Tedy ani své vlastní peníze, které si do penzijka již poslal.

Férovým řešením situace je zavedení pětileté ochranné lhůty, která umožní lidem s již uzavřenou smlouvou dospořit za dohodnutých podmínek,“ doplňuje Aleš Poklop.

Státní příspěvek: Na tahu je Senát a prezident Pavel

Nyní je tedy v rukou senátorů či prezidenta Petra Pavla, zda se podaří tuto nespravedlnost ze zákona odstranit. Pokud ne, museli by zasáhnout hned zkraje roku poslanci a pokusit se zákon v tomto ohledu novelizovat. Alespoň tak popisuje aktuální situaci APS ČR.

Poslanci schválili změny ve spoření na penzi i pojištění dlouhodobé péče

Popsaná situace vychází z průzkumu, který pro APS ČR provedla agentura STEM/MARK. Jen jedna čtvrtina lidí s nárokem na důchod uvedla, že v penzijním spoření chce pokračovat i po zrušení příspěvku. Právem podrážděných lidí, kterým stát sáhne do jejich běžících smluv a ještě je bude chtít za předčasný odchod potrestat, proto opravdu budou desetitisíce.

–RED–

27 KOMENTÁŘE

  1. Jedněm důchodcům stát sebere, aby mohl dát tkz. disidentům z chátry77 … které velelo StB, jinak by je do jednoho poslali na uran, včetně vény flašky … skuteční disidenti na uranu pracovali … což … z chátry nevěděli co znamená … Nač máme dějiny ? Když dnes noví soudruzi dějiny mění jak zrovna potřebují …

  2. Podvod na střadatele. Kdo nemá příspěvek od zaměstnavatele,tak do toho přece nemůže vstoupit. A pokud teď začnou ti,co to mohou vybírat,tak to budou chtít kompletně a zlodějský fondy na to nebudou mít. A začne se to hroutit. Stát to bude zalepovat. Už teď se snaží nacpat víc peněz do fondů tím,že zvedají část,co si tam lidi dávají na 500kč. Tím ale poškodí tu slabší skupini lidí,co jsou na hraně a dávají tam minimum,aby dostali aspoň od státu,o co je připraví fond za vedení účtu. Souhlasím jednoznačně s ukončením příspěvku pro ty,co jsou už v důchodu a i v předčasným. Ale s navýšením na minimální částku 500kč ne. Pomohlo se tím jen bohatším lidem.

    • Vám se líbí průběžně měnit pravidla již uzavřených smluv? Komu potom může věřit?
      Nezbývá nic jiného než podat hromadnou žalobu na Český stát, ale než se to vyřeší tak už budou sedět ve vládě jiní panáci.

  3. Když se mění penzijní spoření, tak smlouvy které byly uzavřené dříve tak přece přestávají platit a tím pádem se přece spoření které lidé mají může vybrat kdykoli.A né až po dvou letech.Lidé si tam nastoupili své peníze ,tak proč by je neměli dostat.Co je to za bordel?V tom našem státě už ničemu nerozumím.

    • Tento bordel se jmenuje Česká republika a její vláda. Copak ti soudruzi slibovali před volbama a co provádějí po nich. Jsou stejní jako Putin a Lukašenko!!!

      • Proč jste zapomněl-a na stejné ? sociopata V. Zelenského, vénu láhev, dementního Joe, von delejnovou a spoustu dalších … tito h… taky lživě naslibovali-slíbí kdeco a nic nesplní-li

  4. Hanba jakou máme vládu,pro ukrajinu peníze jsou a pro důchodce kteří celý život pracovali si budou otírat hubu!!!!!

  5. To přece už zavedl pionýr Kalda jako ministrant financí .. sebral 2 000kč měsíčně ze st. příspěvku a to i zpětně. Správně mělo být až po doběhnutí uzavřené smlouvy. Navíc Mirda zdanil úroky z úroků 15%, až po půl roce mě bylo vysvětleno proč tomu tak je. Nač spořit na penzijko se st. příspěvkem, když si to stát pak sebere zpět … Perlička o Mirdovi, když se ho zeptali proč zpětně neoškube i solárbarony se zločinnými výkupními cenami za el.nesmysl … kalúsek řekl, “to nejde, těch je asi 220 a tito už jsou bohatí, dali by to k soudu a vlastně by soudili sami sebe i s námi ve sněmovně … ” Mirda musel být v řádném lišáku, poněvadž mimořádně řekl pravdu …

  6. Vážení diskutující, žádáme Vás o slušnost ve Vašich komentářích ve vztahu k ostatním diskutujícím, osobám, které v článcích vystupují, i k autorům článků. Redakčně upravujeme všechny komentáře, které toto porušují, případně nabádají k násilí.

    A proto držte huby

    • Buďte rád aspoň za to … upravujeme komentáře … Na novinkách-seznam, Hlídací pes, Forum24 .. apod. provládních lživých, dezinformačních webech vám bez vysvětlení příspěvek do debat ani dál nepustí, to může být slušný až moc … Ale euhujeři, fialkovci apod. spodina, která špiní debatéry s jiným názorem něž je ten povinný, sprostě lžou, vulgárně uráží Babiše, Zemana, Putina, Okamuru … jsou tam vítaní … O objektivitě pisálků provládních webů nejde slušně napsat … navíc se tkz. redaktoři sprostě montují do debat jen aby roztančili debatu pro více “kliků”, hnus a to sosají st. dotace. Za rok rakušanovo nsdap ukončilo provoz 1 200 provozovatelům stránek, prý podle zákonů nových soudruhů …. info z rozhlasu … Neustálé šmírování netu, debat … hlídat svobodu-slova co si má národ povinně myslet, říkat- psát … neposlušné trestat, to musí stát spoustu milionů kč

  7. ja byt mladsi nesporim a neplatim socialni proc taky?dat jim na roky svoje uspory?stejne v duchodu nedostanou nic -radsi speorit do strozoku co si nasetrim- budu mit

    • Ano je potřeba odsud zmizet, když si to tu lidi nechají líbit a jen kývou hlavama.Nic dobrého tu normální lidi nenajdou.

  8. Tento postup vlády donutí seniory , aby již nikdy nevolili dnešní vládní strany . Doufám , že si pak nebudou moci stěžovat , že mají málo hlasů . Protože toto je opravdu pádný důvod .

    • P. Jaroslav nejen seniory, hlavně ty mladší zfanatizované novým náboženstvím antibabiš, které si vymyslel teolog péta na omluvu svých prů .. i 5kolky, která onemocněla velikášstvím “ako chutí moc”. Poněvadž nejvíce tyto velmi špatné … 5kolky, dopadnou i na voliče zrádné 5kolky. Ti rozumní co nevolili 5kolku musí trpět s nimi a to je další podvod od puče89 … Všichni vědí jakým podrazem jim dopomohl furt kovaný stalinista PR i komunista zv. pětitisícovka k moci …

  9. Zde vidíte jak může beztrestně stát okrádat důchodce. A neměly by jsme to nechat a bránit se. Kamarádům CHarty budou přidávat. Já si myslím kdo nepracuje ten nemá nárok na důchod a to z jakéhokoliv důvodu.

    • P. Zdeněk. P. Marvanová, bývalá disidentka řekla … do velení chátry77 s vénou flaškou v čele se nikdo nepozvaný nedostal, asi nebyl prověřen soudruhy z StB, sama jsem zašila valuty pro disidenty v báni, aby je Vašík neukradl … Do doby, než opilec odešel do pekla, měla v politice dovolenou, byla demokraticky odstraněna … To měla štěstí, že to nebylo po vzoru USA, nepřejel ji TIR bez řidiče, svědci nenalezeni … —Chartu77 založilo samo StB, aby měli informace co se děje v podhradí a mohli tyto cvičené opice ukazovat zahraničním novinářům+ tv .. Důvod ? Přece jasný, měli jsme u nás svobodu názoru-slova a tito všeho schopní … k tomu byli vybráni, přitom se dělili o chodící valuty z ciziny s StB, … kdopak dostal bezvýznamného vénu láhev s chátrou77 až na hrad ? Nikdo jiný, než jeho velící kámoši … jen něco za něco. Někteří při převratu89 měli už rok Živnostenské listy a podnikali v pohodě … Převrat s opilci po balkonech byl pro většinu národa zbytečným, pak i zločinem těch ..

  10. Původně mělo to škrtání utahování opasků a růst daní usadit hlavně desoláty a chcimírproruské aktivisty a jim podobnou verbež ,kterou chtěla nechat 5kolka vyhladovět a místo řevu v ulicích je přinutit chodit makat do dvou prací na nějaké proputinovské demonstrace jim pak nezbude čas 🙂?A hele Chartista drží hladovku kvůli nízkým penzím disidentů. Moje babička mi vždy říkávala že komunistům nic a nikdy nevěř .Pokud bych něco takového v 90 od někoho uslyšela, že v roce 2023 budeme na Hradě znovu dvojka komunistů poslala bych na něj pohotovost se svěrací kazajkou od Chocholouška. Dnes je to ale krutá realita potvrzující co se předpovídalo již v 90 ,že Komunisti tu jsou u korýtek za každého režimu děj se co se děj .Takováto situace tu nebyla ani za časů Marty Gottvaldové ,která si jako nekomačka nechala říkat na Hradě milostivá paní . Za Husáka to jeden dotáhl v armádě na předsedu ZOKSČ a vyškoleného agenta rozvědky Pávka a po 89 na hlavouna v NATO a nakonec i pána Hradu ta druhá s knížečkou komunisty vystudovala v Bratislavě školu pro politruky na Vojenské politické akademie Klementa Gottwalda . Přitom v 89 museli v rámci udržení si korýtek převrátit svůj kabát a gumovat v životopisech a tvrdit že oni být v KSČ museli aby mohli skrytě v myšlenkách nerušeně bojovat s režimem . Exkomunisti – Můžou je velebit v tisku a ČT, ale : Ať děláš co děláš, s kozích bobků diamanty nikdy nevybrousíš a nebo ano,ale jen když si to ,,odpracuj ? https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chartista-gruntorad-hladovka-penze-disidenti/r~eb74d7c686df11ee82b7ac1f6b220ee

  11. Jako pracujícímu důchodci na plný úvazek mně nepřispívá podnik na penzijní spoření a od 1.7.2024 mně nebude dokonce přispívat ani stát. V tomto ohledu mě stát posuzuje pouze jako důchodce.
    Ale na druhou stranu mně jako pracujícímu důchodci stát strhává z výplaty zdravotní a sociální pojištění i když už jsem takto pojištěn jako důchodce. Tedy v tomto druhém ohledu mě stát posuzuje jen jako pracujícího. Tedy vždy, jak se to kdy hodí.
    Ze všeho nejvíc mě trápí jedna JEDINÁ VĚC. Budeme mít na F35?

    • Budeme, kdyby lid v podhradí neměl kde bydlet, ani co žr… Tak rozhodla kramlice Xena, za zády národa i se zvacím dopisem. Vyřazený šrot F-35 se začne dodávat až v rove 2030, kdy 5kolka už bude za vodou, místo spravedlivě na Mírově ! Splácet astronomické dluhy za tyto vlastizrádce z 5hyen budou jiné vlády …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here