Zemědělci opět vyjedou do Prahy. Vláda pohnojila, co mohla, tvrdí

2212
do_prahy
Foto: Pixabay.com

Několik set traktorů a další zemědělské techniky opět vyrazí do Prahy. A to již zítra [7.3.] v odpoledních hodinách. Protestní akci tentokrát organizuje Agrární komora ČR [AG ČR] a Zemědělský svaz ČR.

Jde o další protest zemědělců proti krokům vlády Petra Fialy [ODS] v krátké době. I proto protestní jízda Prahou vyvrcholí demonstrací před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii ve 12:00 hodin. Důvody protestu jsou podle zemědělců neschopnost a neochota vlády Petra Fialy racionálně řešit problémy, s nimiž se zemědělci v Česku potýkají.

„Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly“ vysvětluje důvody protestu prezident AK ČR Jan Doležal.

Situace v tuzemském agrárním sektoru podle něj není dobrá a neustále se zhoršuje. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] hodnocení situace tuzemských zemědělců ale odmítá. Stejně jako úlevy pro ně například v podobě snížení daní za zemědělskou půdu a pachtovné, které letos vláda zvedla. Problém nevidí ani v tom, že ukrajinská produkce, která se do Evropy dováží bez cla, sráží ceny obilovin v Evropě. Podle Stanjury je de facto situace bez problémů a zemědělci nemají důvod k protestům vůči vládě.

„Když dva roky chybí politická vůle vládnoucí pětikoalice, musíme si o pomoc říct veřejně,” uvedl k akci Doležal s tím, že vláda Petra Fialy podle zemědělců v poslední době “pohnojila”, co mohla.

Podobně situaci vidí předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Ten říká, že vláda aktuální problémy v zemědělském sektoru nebere dostatečně vážně. 

K zítřejšímu protestu zmíněných zemědělských svazů se přidala Společnost mladých agrárníků ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků i Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje.

„Je potvrzeno i to, že na Prahu vyrazí rovněž zemědělci, kteří nejsou nikde organizováni a akci podpoří jako zásadní možnost vyjádřit nesouhlas s politikou české vlády,“ uvádí dále AK ČR s tím, že část protestu zemědělců se odehraje i mimo hlavní město.

Co chtějí tuzemští zemědělci po vládě Petra Fialy

  • Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění.
  • Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na navrácení národních dotací na úroveň roku 2022 ve výši 5 miliard korun.
  • Snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu na úroveň roku 2023 nebo nezdaňování evropských dotací. Pomůže to snížit náklady v době propadajících se cen.
  • Aktivní řešení přebytku základních zemědělských komodit na evropském trhu, to omezením dovozů ze třetích zemí, podporou exportu z Evropské unie a větší spotřebou v rámci obnovitelných zdrojů energie.
  • Plné kofinancování, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie, záchranného balíčku na rok 2024, který připravuje Evropská komise a jeho vyplacení co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin.

Proč jedou zemědělci protestovat do Prahy

  • K podpoře venkova a národním dotacím ve výši 5 mld. Kč s platností od roku 2023 se veřejně daným slibem jménem vlády 8. 6. 2022 zavázal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].
  • Zvýšení daně z nemovitosti bylo vládním konsolidačním balíčkem provedeno politickým zadáním zcela nekoncepčně a bez jakékoliv analýzy dopadů. Navíc v době, kdy už bylo jasné, že se sektor propadá do ztráty, na což zemědělci upozorňovali.
  • Řešení přebytků obilovin na trhu na úrovni EU slíbil ministr zemědělství Marek Výborný [KDU-ČSL]. Následně vláda prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu hlasovala, aby byl prodloužen bezcelní dovoz z Ukrajiny o další rok.

Samotná Evropská komise již dříve konstatovala, že zemědělský sektor přišel kvůli liberalizaci obchodu s Ukrajinou o 19 miliard eur. Česká vláda se však nepřipojila k zemím řešícím ochranu svých trhů, přestože ukrajinské a ruské komodity pochybné kvality a původu podráží ceny a objemy unijní produkce. Dokonce opakovaně zpochybnila, že k těmto dovozům vůbec dochází. Z těchto důvodů je trpělivost zemědělců docela vyčerpaná, říkají jejich zástupci.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Naši zemědělci jsou fakt komici.
    Za nízké ceny může import levného obilí z Ruska a to nejen do EU, ale především na tradiční trhy EU. Z UA se doveze cca 1,5% produkce EU, takže na cenu to nemá vůbec žádný vliv.

    To, že nechtějí platit daně a musí to za ně zaplatit důchodci, učitelé, lékaři, matky z dětmi, to už je větší průšvih.

    • Tak to je mi novota,a od kdy tu platí daně důchodci, učitelé, doktoři a matky z dětmi?
      Možná doktoři a tam se musí na ně vybrat zdrav. poj. ale jinak jste vážený pane vedle jak tak jedle . Jsem zemědělec a na daních zaplatím cca 1000000kč a je to rozhodně více než důchodce, učitel či matka z dětmi.

    • Tato vlastizrádná vláda s ministranty pod vedením ješitného teologa právě poslouchá EU-EK lépe než švýcary. Na naší nesamostatnosti v zemědělské i živočišné výrobě bohatne kdo ? Jen ten “vysněný” západ, kde nás už před 34 roky prodal véna láhev se smečkou77, zločinci z OF v tom pokračovali a dnešní hrůzovláda chce dílo dokonat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here