Bitcoin, zlato i akcie jsou na maximech. Situaci navzdory

1407
bitcoin
Foto: Freepik.com

Bitcoin včera [5.3.] pokořil další rekord. Prodával se za 69 000 USD [cca 1,6 mil. Kč]. Rekordních hodnot dosáhlo i zlato. Cena vzácného kovu k okamžitému dodání se dostala na 2 136,69 USD [cca 45 000 Kč] za troyskou unci [31,1 gramu].

Na rekordních cenách jsou od začátku letošního roku také akcie. To přesto, že k takovému růstu akciových trhů není podle analytiků příliš důvodů.

„Trh podle našeho názoru nyní setrvává v iracionálním stavu. Je tak možné, že se trh poněkud předběhl a nacenil události mnohem optimističtěji, než čemu odpovídá realita,“ uvedl nedávno na FinTag analytik společnosti BHS Timur Barotov.

Významně posilují i aktiva, jako je bitcoin a zlato. Růst ceny bitcoinu ale vysvětlují racionální důvody. Tím hlavním je nedávné schválení bitcoinových ETF ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy [SEC].

„V současné době se mluví i o produktech ETF vázaných na druhou největší kryptoměnu podle tržní kapitalizace Ethereum. Což jen podporuje pozitivní náladu na trhu kryptoměn. A to rovněž zvyšuje ceny kryptoměn,“ doplnil k tématu na FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

Dalším důvodem růstu ceny je blížící se takzvaný halving. To je zjednodušeně řečeno „půlení bitcoinu“. A to nastane 19. dubna. Prakticky to znamená, že odměna za těžbu kryptoměn se sníží na polovinu, z 6,25 BTC na 3,125 BTC za vytěžený blok. Halving je proto často spojován s novým cenovým cyklem.

Bitcoin zůstává rizikovou investicí

Na druhé straně i včerejší obchodování s bitcoinem ukázalo, o jak moc rizikovou investici jde. Jakkoli se včera cena vyšplhala na 69 000 USD, kolem 21:00 klesla na úroveň 62 000 USD a dostala se na 59 707 USD. Dnes ráno se bitcoin znovu obchodoval přes 63 000 USD.

Vývoj ceny bitcoinu k 6.3. / cca 05:00 hodin

[Zdroj: xStation]

Od začátku roku se cena bitcoinu zvýšila o zhruba 50 procent, od loňského října o téměř 160 procent. Někteří analytici tvrdí, že letos překoná cena bitcoinu hranici 100 000 USD.

„Bitcoin je na prahu toho, stát se něčím, čemu já říkám digitální zlato,“ řekl nedávno na FinTag finanční ředitel SatoshiLabs Štěpán Uherík a dodal: „Často si kladu otázku, je to tím, že roste bitcoin, nebo tím, že peníze ztrácejí hodnotu.“

Nejbližší býčí meta pro bitcoin je 100 tisíc dolarů

S bitcoinem podle něj po celém světě obchodují přes dvě stě milionů lidí. Bitcoin vznikl jako reakce na finanční krizi v roce 2008. A podle Uheríka argumenty politiků, které tehdy zněly – budou se zvyšovat daně, bude vysoká inflace, bude hrozit zabavování majetku, zavedeme lepší dohled a regulaci – platí i dnes. I proto nabírá bitcoin na popularitě.

A pak je tu staré dobré zlato

Podle hlavního analytika XTB Jiřího Tylečka se zajímavé věci nedějí jen na trhu kryptoměn. Velmi dobré momentum podle něj včera [5.3.] předvedlo zlato a další drahé kovy, na které trh v poslední době podle jeho slov spíše zapomínal.

„Pro koho jsou kryptoměny příliš rizikové, může se poohlédnout tímto směrem,” říká.

Cena vzácného kovu k okamžitému dodání včera vyšplhala na 2 136,69 USD [cca 45 000 Kč] za troyskou unci [oz; 31,1 gramu]. Dosáhla rekordu i v eurech, odpoledne se zlato prodávalo za více než 1 960 eur [cca 49 70 Kč] za unci. Termínový kontrakt na zlato vykázal růst o 0,9 procenta na 2 145,40 USD [cca 50 000 Kč] za unci. Zlato ukázalo rekord naposledy loni v prosinci.

Vývoj ceny zlata k 6.3. / cca 05:00 hodin

[Zdroj: xStation]

Cena zlata roste od konce února. Jednou z hlavních příčin prudkého růstu jsou spekulace na pokles úrokových sazeb americké centrální banky FED. Jelikož investice do zlata nepřinášejí žádné výnosy, klesající úrokové sazby zvyšují poptávku po drahém kovu. Analytici tvrdí, že letos cena zlata překoná 2 400 USD za unci. Od roku 2000 cena zlata průměrně roste o téměř devět procent ročně. Loni cena zlata meziročně vzrostla o 13,3 procenta.

Číňané vyvážejí peníze v kufrech plných zlata. Ale i jinak

Na komoditním trhu se prudký růst ceny zlata vysvětluje také silnější poptávkou po takzvaných bezpečných přístavech, mezi něž tento drahý kov patří. Příčinou jsou válka na Ukrajině, geopolitická rizika na Blízkém východě a ekonomická rizika v Číně, kde hospodářství trpí obecně vysokou mírou zadlužení a krizí v sektoru nemovitostí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here