Podnikatelem roku se stal Sotirios Zavalianis z Akeso holdingu

153
Sotirios Zavalianis
Sotirios Zavalianis / Foto: Akeso

V pořadí čtyřiadvacátý titul EY Podnikatel roku Česká republika získal předseda představenstva zdravotnického holdingu Akeso Sotirios Zavalianis. Již předtím uspěl v regionálním kole soutěže ve Středočeském kraji.

Akeso holding působí v oblasti soukromé zdravotní péče napříč medicínskými obory. Dlouhodobě expanduje a rozjíždí nové projekty. Porota EY ale ocenila Sotiriose Zavalianise i za společenskou odpovědnost.

„Zdraví člověka. Lidskost. Vstřícnost,“ to sděluje Akeso jako první na webových stránkách.

Stránky společnosti ukazují i na další ocenění. Jsou to první ceny společnosti Deloitte Czech Best Managed Companies, to za roky 2020 a 2023.

„Ve zdravotnictví jsem našel smysl podnikání – ekonomickou logiku i možnost skutečně pomoci lidem,“ popisuje svůj přístup k podnikání sám Sotirios Zavalianis.

Cenu Podnikatel roku se záštitou prezidenta republiky Petra Pavla převzal na pražském Žofíně od předsedy letošní poroty a loňského držitele titulu zakladatele a CEO investiční skupiny Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Předání se účastnila i vedoucí partnerka EY Česká republika Martina Kneiflová.

Ocenění považuji za pomyslný vrchol své dosavadní podnikatelské kariéry. Těší mě, že ocenění dostávám od nezávislé poroty. Je to pro mě signál pokračovat nadále v tom, co dělám i motivace k tomu náš byznys dále zdokonalovat,“ řekl Zavalianis k získání ocenění.

V holdingu Akeso pracuje 2 800 zaměstnanců. Jeho obrat se pohybuje kolem čtyř miliard korun. Péči v jeho zdravotnických zařízeních čerpá zhruba 150 000 unikátních pojištěnců.

Sotirios Zavalianis a společnost Akeso

V roce 1998 Sotirios Zavalianis získal podíl v ambulantním a diagnostickém centru Mediscan Group. O sedm let později už pod názvem Multiscan provozuje také Komplexní onkologické centrum Pardubice. V roce 2007 společnost zprivatizovala Nemocnici Hořovice a Nemocnici Beroun. O deset let později už vzniká holding Akeso. Investice do rozvoje společnosti dosahují dvou miliard korun [2018]. Do portfolia holdingu mimo jiné náleží:

  • Rehabilitační nemocnice Beroun
  • Nemocnice Hořovice
  • Multiscan KOC Pardubického kraje
  • Centrum duševní rehabilitace v Berouně
  • Denní psychoterapeutické sanatorium Ondřejov

„Postupem času se mu podařilo vybudovat ojedinělou síť zdravotnických center, která v úrovni péče patří k nejmodernějším v Česku,“ říká na adresu oceněného podnikatele Martina Kneiflová z EY ČR.

Upozornila, že Sotirios Zavalianis významným způsobem přispěl k rozvoji zdravotní péče v Česku. Podle ní dokázal, že tuzemská medicína patří k těm nejlepším i v celosvětovém kontextu. Společnost se angažuje i ve prospěch svým zaměstnanců. Nabízí jim třeba i možnost bydlení v nových bytech, které sama vystavěla. A investovala do školky pro děti zaměstnanců.

Poslední roky hospodaření holdingu ovlivnila válka na Ukrajině a znatelný nárůst cen, připomíná Zavalianis ve výroční zprávě Akeso za rok 2022.

O soutěži Podnikatel roku

Zavalianis nyní bude reprezentovat ČR v celosvětovém finále soutěže, které se uskuteční v červnu v Monte Carlu. Soutěž podnikatel roku pořádala společnost EY po čtyřiadvacáté. Kneiflová uvedla, že letošní ročník představil pozoruhodné české podnikatelské osobnosti, které se podle jejího názoru mohou směle porovnávat s těmi nejlepšími z nejlepších.

Zmocněnec pro Ukrajinu vyrazil s podnikateli na Ukrajinu

V minulosti titul Podnikatel roku obdrželi například zakladatel a výkonný ředitel společnosti Rohlik Group Tomáš Čupr, majitel společnosti na výrobu 3D tiskáren Prusa Research Josef Průša, Eduard Kučera z Avastu či šéf dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura.

Mezi letošní pětici finalistů a kandidátů na vítěze EY Podnikatel roku 2023 ČR se na základě rozhodnutí poroty dostali František Zykan z Area Four Industries, Jan Hasík z HSF System, Ladislav Semetkovský z Primoco UAV a Martina Šmídlová ze společnosti Šmídl Holdingová.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here