Zaplať pánbůh, že střelec z FF UK neuměl střílet, řekl generál Šándor

19678
Andor_Sandor
Generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor / Foto: Archiv Andora Šándora

„Osobně jsem přesvědčen, že stát rezignuje na přípravu obyvatel na možné další krize,“ říká generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor. Bezpečnostní situace se podle něj v Česku navíc v dohledné době rozhodně nezlepší.

Jako problém z hlediska bezpečnosti Česka vnímá válku na Ukrajině i nedostatečnou ochranu takzvaných měkkých cílů. Podle něj bychom si již měli přestat namlouvat, že Česká republika je jedním z nejbezpečnějších států. Nebo, že Praha stále patří k nejbezpečnějším hlavním městům v Evropě. Uvedl to na semináři pořádaném sněmovním Výborem pro zdravotnictví k tématu Bezpečnost měkkých cílů, který se konal 26. března pod záštitou místopředsedkyně Výboru profesorky Věry Adámkové [ANO].

„Jděte se podívat v deset večer nebo o půlnoci na Václavák a uvidíte, jak skutečně bezpečným hlavním městem Praha je,“ řekl Šándor.

Ke zhoršující se bezpečnostní situaci podle něj také přispívá absence politické kultury, role médií i anonymita na sociálních sítích.

„To velmi přispívá k tomu, že lidé jsou takoví, jací jsou. A k tomu, že se tady může generovat skupina lidí, která udělá to, co udělal David K. [střelec na Filozofické fakultě UK, pozn. red.],“ vysvětlil generál v záloze.

Komentář: Táhněte do háje, všichni pryč…!

K loňské střelbě na filozofické fakultně uvedl, že se mělo již dávno před ní vědět o motivu Davida K. Rovněž se pozastavuje nad průběhem vyšetřování, kdy poslanci dostanou 80stránkové hlášení, kde je k přečtení zhruba 17 stránek [ostatní začerněno, pozn. red.]. A dále se pozastavil nad tím, že státní zástupce v této věci prohlásí, že vyšetřování potrvá osm měsíců, než se celá záležitost vyšetří.

„A tak se ptám, proč ne šest měsíců nebo dvanáct měsíců,“ ptal se Šándor a dodal: „Je to velmi nebezpečné ve vztahu k lidem, takto tu věc mlžit.“

Střelby ve školách skončí před příjezdem policie

„Osobně jsem přesvědčen, že stát rezignoval a stále rezignuje na přípravy obyvatel na možné krize,“ zhodnotil pak přístup státních orgánů ke stále se zhoršující bezpečnostní situaci nejen v Evropě, ale i v Česku.

Chyba podle Šándora je, že řešení se hledá až ve chvílích, kdy se něco stane. I pak ale dle jeho názoru obvykle zůstane jen u slibů. K útoku na FF UK uvedl, že policisté zasahující na zemi, zasahovali hrdinsky při znalosti věcí. Naopak kritiku si podle něj zaslouží instituce na úrovni národního centra a jemu podřízených struktur. A to za to, že nedošlo k propojení informací o střelci a jeho úmyslech.

„Ukázka toho, jak skutečně ta koordinace nefunguje je na hlouposti. A to je ta tramvaj, která projíždí a policista křičí: Jeď, jeď!,“ nastiňuje jednu ze situací při zásahu proti střelci.

Šándor si pokládá otázku, proč někdo z policie nezavolal na dopravní dispečink, aby se stopla veřejná doprava směřující přes Palachovo náměstí.

„Zaplať pánbůh, že ten idiot neuměl střílet, jinak z toho balkónu mohl způsobit hrozné škody,“ poznamenal Šándor.

Vyhodnocení střelby na FF UK potvrdilo nedostatky v policii

Na krizové situace především v zařízeních, kde pobývá větší počet lidí, jako jsou školy, nemocnice, divadla a jiné veřejné budovy, se musíme podle Šándora připravovat a školit. To proto, aby vedení těchto zařízení a lidé v nich věděli, jak se v krizové situaci chovat. Podle něj je z hlediska bezpečnosti iluzorní spoléhat se při krizi pouze na pomoc policie či hasičského záchranného sboru. To totiž v takových situacích podle něj příliš nefunguje.

Spoléhat se musíme hlavně na sebe, tvrdí Šándor

Své tvrzení doložil na statistikách o útocích na takzvané měkké cíle ve Spojených státech.

„Poslední číslo ukazuje, že došlo k 659 útokům tohoto typu a bylo při nich zabito 19 tisíc lidí,“ přiblížil.

Do statistik se podle něj zahrnují čtyři a více mrtvých a nepočítá se do nich pachatel. A 70 procent z těchto útoků se stalo ve školách.

„A začínají často právě vraždou v domácnosti,“ dodal.

Doporučuji zbraň nejen mít, ale mít ji i u sebe, a ne v šuplíku

Útočníkem dle statistik bývá téměř vždy bývalý nebo současný student a v 98 procentech jsou pachateli muži. A podle Šándora na této statistice je důležité i to, že 60 procent těchto útoků skončí ještě před příjezdem policie. 40 procent jich končí tím, že pachatel spáchá sebevraždu. A ve 13 procentech případů se lidé rozhodnou sami útočníka zneškodnit.

„Z toho je potřeba jasně vidět, že pokud různé typy měkkých cílů se neumí na tyto eventuality připravit, tak spoléhat se na policii je trochu vachrlaté,“ shrnul Šándor.

Stát kupuje letadla, policii a hasiče ale nevybaví

Na semináři se vyslovil i k dopadům války na Ukrajině. Dodává, že bezpečnostní situace nebude lepší, i když ta válka skončí jakkoli. Vždy dojde ke zhoršení naší vnitřní bezpečnostní situace.

„Štěstí přeje připraveným. A spousta věcí se dá udělat, že když k té věci dojde, tak jsme schopni zafungovat, protože máme zodpovědnost za ty instituce, které řídíme,“ vyjasnil.

Propojit zdravotní registry s registry držitelů zbraní je problém

Také ale upozorňuje na současný stav u policie a hasičského záchranné sboru. Přesněji na úspory v jejich vybavení, vzdělávání a doškolování.

„Já nechápu, že český stát umí najít 15 miliard korun na předplatbu letadel, která jsem si jist téměř nepotřebujeme, ale není schopen najít pár milionů na zbraně, které potřebují policisté,“ upozornil.

Do nástupu Černochové o letounech F-35 nikdo nemluvil

Generál v záloze a bezpečnostní poradce dále upozornil na to, že zatímco kritická infrastruktura povinně zpracovává krizové plány, tak zmiňované měkké cíle mimo tuto krizovou infrastrukturu žádné takové plány v drtivě většině nemají.

„Pak když se něco stane, tak mají velké ztráty, jak ukazuje konec roku 2023,“ řekl a dodal: „Zde já pořád vidím tu absentující roli toho státu, který by toto měl opravdu vzít.”

Ukrajinské mafie se zbraněmi jsou zpátky v Česku

Za selhání státu považuje i to, že policisté nemají, kde cvičit, trénovat. Nemají to, co by v dnešní době měli mít. A i hasičům stále podle jeho slov chybí balistická ochrana. Což v praxi znamená, že policisté zasahující v objektu se střelcem je dovnitř kvůli absenci balistické zbraně nepustí, aby zachraňovali zraněné.

„A tak musí čekat, než je pachatel eliminován a teprve pak tam pustí hasiče, aby vynesli raněné. Všichni, kdo o tom rozhodují, by si měli uvědomit, že jednou přestanou mít ochranu a stanou se běžným občanem této země,“ uvedl Šándor s tím, že i oni tak budou chtít pomoc od policie nebo hasičů v takových krizových situacích.

V bezpečnosti České republiky zmiňuje Andor Šándor další zásadní aspekt. A tím je černý trh se zbraněmi, který nastartovala válka na Ukrajině.

„Černý trh se zbraněmi má nepochybně přímou konotaci k válce na Ukrajině,“ řekl jasně bezpečnostní odborník.

Rusko ztrácí ve vývozu zbraní. Dominují USA, ale úspěšná je i Francie

A to přesto, že zástupci Bezpečnostní informační agentury [BIS] tento fakt opakovaně vyvracejí, dodal Šándor.

„Řada zbraní, které tam putují, se bohužel někde ztratí. A staří policisté vám řeknou, že ty ukrajinské mafie, které vytlačili v 90. letech, tady jsou dneska zpátky,“ řekl k černému trhu se zbraněmi Andor Šándor.

Veronika Táchová

6 KOMENTÁŘE

  1. Souhlasím a z mé zkušenosti je situace ještě horší. Iluze, že Vás policie ochrání a iluze, že naše soudy jsou nestranné. Stát je tak zkorumpovaný a nejvyšší hodnotou jsou peníze. Tím také dochází k degeneraci společnosti. Žádná morálka a slušnost. Když proti slušnému člověku stojí gauner, tak slušný člověk vždy prohraje, protože neumí bojovat stejnými zbraněmi. Přesto věřím, že ve společnosti je větší počet slušných lidí, ale nejsou vidět a nechtějí se zviditelnit.

  2. Podepisuji. Připadá mi to, že jsme zcela rezignovali na branou výchovu (připravu) ve školách a civilní obranu obyvatelstva. A není vůle začít. Stále se spoléhame, že to za nás někdo udělá, ať už je to NATO, Hasiči, policie, koupíme, někdy, stíhačky a mame za to, ale to vyřeší nějaký problém. Systémově se nevyřeší téměř nic. Obecně platí, že systém je tak silný a odolný, jak silným a odolným je jeho nejslabší článek. A my stále spoléhame, že to za nás udělá někdo jiný……Národ, my musíme být silní a odolný. Jednotlivec musí být od mala vychováván, aby se uměl o sebe postarat…..jenom čumíme do telefonu a vedeme řeči….

  3. Šándor má velkou pravdu v tom, že Ukrajinské mafie jsou zpět v Česku v plné síle. Demobilizovani vycvičení zabijáci z první linie s automatickými zbraněmi a žádnou úctou k lidskému životu nám ukážou zač je toho loket. Tohle je realita dnešních dnů, i když se o tom nesmí u nás veřejně mluvit ani psát, bohužel.

  4. Ukrajince-vrahy soudy osvobodi nebo jim daji podminku. Dedeckum, co si pestovali konopi na bolest odmitl rozvedcik zafost o milost, budeme jim platit kriminal. Vitejte v Cesku, kde Vietnamci prodavaji detem drogy s obrazkem pohadkovych postavicek

  5. Generál ve výslužbě p.Šándor se pozastavuje nad průběhem vyšetřování tragédie na FF v Praze.Bylo to interpelováno v PS PČR,ale výsledek jde do ztracena,GI vyšetřuje dál.Současná Pětikoaliční vláda premiéra Fialy,nedává žádné odpovědi na žádnou zatěžující situaci ČR,které probíhají.Poslední roztržka s premiérem Ficem skončila gratulací nově zvolenému prezidentovi p.Pellegrini.Je zřejmé ,že Pětikoaliční vláda se necití byt zodpovědná opozici v PČR a po jednání s prezidentem Pavlem,není potřeba ani tisková konference. Ano,i takové může být vládnuti v demokratickém státě. Jaké budou volby ,to je otázka,komunisté to měli zmáknuté,ale skončilo to v11/1989.Nejsou jednoduché cesty současné koaliční vlády.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here