Rusko ztrácí ve vývozu zbraní. Dominují USA, ale úspěšná je i Francie

3231
Francie
Francouzský bitevník Rafale / Foto: Dassault Aviation

Francie odsunula Rusko v pomyslném žebříčku největších vývozců zbraní na třetí příčku. Za posledních pět let zvýšila svůj podíl na celosvětovém exportu zbraní ze 7,2 procenta na jedenáct procent.

Naopak podíl Moskvy na globálním obchodu se zbraněmi klesl z 21 procent na jedenáct procent. A Rusko se tak „propadlo“ na třetí místo největšího vývozce zbraní za Francií. Na prvním místě nadále zůstávají Spojené státy. Jejich podíl na celosvětovém obchodu se zbraněmi dokonce v posledních pěti letech vzrostl ze 34 na 42 procent.

Informaci přinesl bruselský server Politico v článku France overtakes Russia as world´s No. 2 arms exporter. Odvolává se přitom na zprávu obchodu se zbraněmi, kterou uveřejnil Stockholm International Peace Research Institute [SIPRI]. Podle ní Francie úspěšně přebírá trhy, kde dříve dominovalo Rusko. Jedná se například o indický trh.

„Pokles ruského vývozu zbraní nastal v roce 2022 po invazi na Ukrajinu,“ vysvětluje Pieter Wezeman, výzkumník SIPRI.

První náznaky poklesu ruského vývozu zbraní se podle něj projevily už v roce 2019. Zrychlily poté, kdy Západ uvalil sankce na Rusko kvůli válce na Ukrajině. Zpráva SIPRI o vývozu zbraní porovnává období od roku 2019 do roku 2023 s obdobím 2014 do roku 2018. Analýza mimo jiné zjistila, že globální objem mezinárodního obchodu se zbraněmi klesl o 3,3 procenta i přes jeho prudký vzestup v Evropě.

Francie boduje v Indii. Ta kupuje nejvíc zbraní

Za růstem francouzského vývozu zbraní stojí podle výzkumníků především kontrakty firmy Dassault Aviation na dodávky letadel Rafale pro Katar, Egypt a Indii.

„V posledních několika letech si Indie, Egypt a Indonésie nakoupily bitevníky Rafale místo ruských letounů,“ potvrzuje Wezeman s tím, že jejich vývoz podpořila technická vyspělost strojů a jejich rychlá dodávka.

Vývoz zbraní dosahuje rekordních hodnot jak v USA, tak v Česku

Upozorňuje, že nejvíce zbraní dnes nakupuje Indie. Kolem 33 procent zbraní dováží z Francie a 36 procent [v letech 2019 až 2023, pozn. red.] pochází z Ruska. I přes dominanci ruského vývozu zbraní do země v posledních pěti letech vůbec poprvé od 60. let minulého století došlo k tomu, že se Rusko, dříve Sovětský svaz, nepodílí na indickém dovozu zbraní více než polovinou jeho celkového objemu.

I když Rusko stále zůstává největším vývozcem zbraní do Indie, tak Francie mu stále více konkuruje. A indický ministerský předseda Naréndra Módi byl loni čestným hostem oslav Dne pádu Bastily. Obě země se tehdy zavázaly navázat spolupráci v obranném průmyslu. Stalo se tak poté, kdy Indie koupila 26 francouzských bitevních letounů Rafale a tři ponorky třídy Scorpene.

Kam vyváží Rusko a kam vyvážejí USA

Rusko vyváží nejvíce zbraní do Číny a do Egypta. Tam v posledních pěti letech směřovaly téměř dvě třetiny jeho zbrojního vývozu. Počet zemí, kam Rusko vyváží zbraně, ale za posledních pět let podstatně klesl, konstatuje zpráva SIPRI.

Zároveň poukazuje na zvyšování závislosti evropských zemí na vojenských dodávkách z USA. Evropské země odtud dovážejí v posledních pěti letech 55 procent ze svého celkového objemu dovozu. Ještě před válkou na Ukrajině to bylo 35 procent.

„Většina evropských zemí zvyšuje výdaje na zbrojení. Jejich dovoz byl v letech 2019 až 2023 o 94 procent vyšší než v letech 2014 až 2018. Největším evropským dovozcem zbraní byla Ukrajina,“ uvádí zpráva.

Francie se zlobí. Ponorky Austrálii dodají USA spolu s Británií

Upozorňuje i na to, že stále více členských zemí NATO splňuje minimální dvouprocentní podíl hrubého domácího produktu [HDP] na výdaje na obranu. Zde však Francie už tolik „nevítězí“. Její evropští zákazníci se na jejím celkovém vývozu podíleli pouhými deseti procenty, na nichž měl hlavní podíl řecký nákup 17 letounů Rafale. Daří se jí dobře zejména na mimoevropských trzích.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here