Propojit zdravotní registry s registry držitelů zbraní je problém

333
drzitelu_zbrani
Martin Exner [*1963], poslanec za hnutí STAN, od roku 2021 poslanec PS PČR. V letech 2014-2022 vykonával funkci starosty obce Nová Ves na Mělnicku. Je místopředsedou Výboru pro bezpečnost a členem Výboru pro evropské záležitosti. / Foto: Archiv FinTag

Zákon o zbraních a střelivu na konci minulého měsíce podepsal prezident Petr Pavel. Co si o nové normě upravující práva držitelů zbraní myslí poslanec a místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Martin Exner [STAN]?

Pane poslanče, jak jste spokojený se schválenou normou? Chybí vám v ní něco, nebo byste z ní naopak nějaká ustanovení vynechal?

Já bych uvítal zákon přísnější. Tato novela byla navržena a projednána ještě před tragickou událostí na FF UK v loňském prosinci, a tak na ni nemohla reagovat. Rozhodně je novela posun správným směrem, ale po té události bych uvítal přísnější nastavení.

Jak konkrétně?

Mělo by se i lépe zdůvodňovat, proč někdo chce držet zbraň. Myslím si, že novela je i stále velmi liberální, třeba v oblasti dlouhých zbraní a možnosti nákupu neomezeného počtu zbraní a munice.

V Senátu nedávno proběhla poměrně živá diskuse ohledně schválení zákona. Zaznělo, že například spolek Liga Libe vede agresivní rétoriku směrem k podpoře držení zbraní. Nehájí tento spolek pouze zájmy držitelů zbraní?

Liga Libe skutečně vede dost agresivní a manipulativní rétoriku ve prospěch držitelů zbraní. Zbraně ale dávají jejich držitelům velkou moc, doslova nad životem a smrtí jiných lidí. A tudíž musí mít i odpovídající odpovědnost a povinnosti.

S možností policie preventivně zabavit zbraň se ztotožňuji, říká poslanec

[Spolek Liga Libe vznikl v roce 2018 z původní platformy Petice proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků ze strany EU. Své poslání popisuje takto; Jak jednou kdysi prohlásil novinář James A. Donald: „Obvyklá cesta do otroctví je, že vám nejdřív seberou zbraně, pak majetek, a nakonec vám řeknou, abyste drželi hubu a dělali, že se vám to líbí…“ A naše Liga Libe má za cíl dělat vše pro to, aby se tak nestalo…, pozn. red.]

Je obtížné definovat podezřelost

Zákon přináší i novinky, například ukládá povinnost prodejcům hlásit podezřelé obchody. Co ale určuje hranici, kdy už pohlížíme na obchod jako na podezřelý?

Je obtížné definovat veškerou “podezřelost”. Zkušení prodejci jistě znají svoje klienty. Znají obvyklé nákupy a mohou posoudit nákup, stav kupujícího, mohou s ním promluvit. A když mají podezření, měli by ho nahlásit a ten obchod bude prověřen. Jde o bezpečnost veřejnosti.

Další novinkou je zabavení zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku. Souhlasíte s tímto opatřením, tedy odebíráním zbraně?

Souhlasím a neobávám se zneužití. Odebrání zbraně bude muset být zdůvodněno a je přezkoumatelné soudem. Opět, jde o bezpečnost veřejnosti a o prevenci rizika.

Doporučuji zbraň nejen mít, ale mít ji i u sebe, a ne v šuplíku

Konzultovaly jste dostatečně zákon se zájmovými organizacemi? Prezident spolku Lex Tomáš Trávníček nedávno pro FinTag uvedl, že zpřísnění držení zbraní může omezit práva jejich vlastníků. Jak to vnímáte vy?

Zájmové organizace se k zákonu vyjadřovat mohly dostatečně a lobbují dlouhodobě velmi zdatně. Ano, zpřísnění držení zbraní pochopitelně omezuje práva a přidává povinnosti jejich vlastníkům s cílem snížit rizika a zvýšit bezpečnost veřejnosti. Avšak dosáhnout lepší prevence a vyšší ochrany bezpečí, aniž bychom komukoliv přidali jakékoliv povinnosti, prostě není možné.

Zastaralé zdravotní registry… Buďme realisty…

Měly zájmové organizace dost prostoru k připomínkování návrhu novely?

Mohly podávat návrhy, účastnily se diskuze, ale o zákonu finálně rozhodují politici.

Máte nějaké vysvětlení, proč dosud nebyly propojeny zdravotní registry? To znamená, aby praktický lékař věděl, že jeho pacient, držitel zbraně, je v péči třeba psychiatra, a tedy může být potenciálně nebezpečný?

Propojení různých nekompatibilních systémů a mnohdy zastaralých zdravotních registrů je rozsáhlý softwarový problém, který vyžaduje čas. Uvítal bych také, kdyby to bylo rychleji, ale musíme být realisté.

Ve zdravotnictví vázne digitalizace. Dopady jsou i fatální

Odborníci se neshodnou na psychotestech pro držitele zbraní. Měly by být podle vás povinné? Pokud ano, tak proč?

Od různých psychologů jsem si přečetl a slyšel různé názory na to, jestli jsou psychotesty vhodné a jestli je v Česku kapacita je pravidelně držitelům zbraní dělat. Z důvodu prevence a bezpečnosti bych se k nim přikláněl.

Petr Duchoslav

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here