Česko stejně jako po II. světové válce absorbuje masu Ukrajinců

6291
po
Ne všichni občané Česka s politikou vlády Petra Fialy ve vztahu k podpoře Ukrajině a Ukrajinců na našem území souhlasí. Důkazem toho se stal i incident z loňského 11. března, kdy se několik stovek demonstrantů dožadovalo sundání ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea nad pomníkem svatého Václava. Policie ČR jim v tom zabránila. / Foto: Jaroslav Major

Historie se opakuje. Po druhé světové válce byla židovská komunita v tehdy znovuobnoveném Československu v rozvalu a bez lidí. Do republiky tak přišly tisíce ukrajinských Židů, aby zaplnily prázdná místa. Mířily hlavně do pohraničí.

Teď, o téměř 79 let později, se Česko znovu otevírá Ukrajincům s tím, že už v něm nejspíš zůstanou natrvalo. Tentokrát těm, kteří k nám začali přicházet z Ukrajiny ve chvíli, kdy jejich zemi vojensky napadlo Rusko. V mnoha ohledech tak berou za své proklamace českých, ale i ukrajinských činitelů o tom, že Ukrajinci jsou v ČR jen dočasně. Že se vrátí na Ukrajinu, jakmile to situace dovolí.

„Režim dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky bude fungovat i nadále. Někteří z nich u nás chtějí žít dlouhodobě a získat jasnou perspektivu. Proto nabízíme ekonomicky aktivním uprchlíkům z Ukrajiny možnost získat dlouhodobý pobyt podobný tomu, jaký mají ostatní cizinci ze třetích zemí,“ uvedl včera [3.4.] ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Jedním z hlavních důvodů spočívá podle něj v tom, že tuzemští zaměstnavatelé lépe využijí pracovního potenciálu Ukrajinců. A to se podle něj pozitivně odrazí v [loni rekordních, pozn. red.] příjmech státního rozpočtu i důchodového a zdravotního systému.

Vláda připravuje zvláštní program pro návrat Ukrajinců

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 vydalo Česko téměř 600 000 dočasných ochran občanům Ukrajiny. Z nich podle statistik Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] zaniklo 261 264 ochran. V Česku je tak nyní celkem 338 736 Ukrajinců s dočasnou ochranou. K tomu je třeba ale připočíst ty Ukrajince, kteří u nás pobývali před válkou. Těch bylo podle dat MV ČR zhruba 200 000.

I když nepůjde o přesné číslo, protože mnozí z Ukrajinců, kteří byli v Česku před válkou, si zažádalo o vízum dočasné ochrany, nebo se i vrátilo domů bojovat proti nepříteli, i tak to značí, že v desetimilionovém Česku nyní žije přes půl milionu Ukrajinců. A každý týden přijdou zhruba tři tisíce dalších. Česko tak přijalo nejvíce Ukrajinců v přepočtu na obyvatele v EU. Podle Eurostatu hostí zhruba 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU činí i spolu s Českem 9,1 Ukrajince na tisíc obyvatel.

Počty Ukrajinců na českém trhu práce

V České republice tedy aktuálně žije 338 736 běženců z Ukrajiny s dočasnou ochranou. Z nich podle dat Úřadu práce ČR [ÚP ČR] ke konci letošního ledna pracovalo 121 338 osob. Nejvíce ve Středočeském kraji [21 591 osob], v Plzeňském kraji [6 795 osob] a v Praze [14 855 osob]. Z toho vyplývá, že z Ukrajinců s dočasnou ochranou v Česku nepracuje většina, tedy 217 398 osob. Avšak ani tato čísla, jak ukazují průzkumy, nemusí mít přesnou vypovídací hodnotu. To proto, že mnozí z Ukrajinců a Ukrajinek v Česku pracují nelegálně. Alespoň tak to nedávno uvedla Mezinárodní organizace pro migraci [IOM].

IOM se odvolala na svůj průzkum mezi Ukrajinci, ze kterého vyplynulo, že víc než pětina ukrajinských uprchlic v Česku, které tu pracují, nemá písemnou pracovní smlouvu. Mnohé další pracují na dohody o pracovní činnosti či provedení práce s limitovaným výdělkem. Což je zbavuje povinnosti odvádět pojistné, ale zároveň jim umožňuje čerpat humanitární dávky a další podpory.

Velká část Ukrajinek a Ukrajinců pracuje v Česku načerno

Oficiální práci podle průzkumu měly v Česku tři čtvrtiny pracujících žen a 88 procent mužů z Ukrajiny. Neoficiálně bez písemné smlouvy pracovalo 22 procent žen a devět procent mužů. Tři procenta lidí na otázku neodpověděla. Do zaměstnání chodilo 43 procent pracujících uprchlic a 64 procent uprchlíků. Téměř pětina žen a devět procent mužů řekla, že fungují jako „denní pracovník“. Vydělávali si třeba na brigádách.

„Šestnáct procent dotázaných žen, které mají práci, uvedlo, že jejich příjem nestačí na pokrytí každodenních výdajů. U mužů to byla pouze tři procenta,“ uvedla IOM.

Po Lex Ukrajina 6 přichází Lex Ukrajina 7

Otázka je, jak s poměry v česko-ukrajinské praxi zamíchá aktuální návrh ministerstva vnitra, a sice sedmá verze zákona zvaného Lex Ukrajina. Novela nabízí ekonomicky soběstačným Ukrajincům v Česku získat pobytové oprávnění v podobě zvláštního dlouhodobého pobytu. Toto oprávnění ale nenahrazuje režim dočasné ochrany, ten pokračuje dál, tvrdí MV ČR.

„Ukrajinští uprchlíci tak budou moci lépe plánovat svoji budoucnost a dále se začleňovat do české společnosti. Současně ale pobytový status uprchlíky nijak neomezuje, aby se po skončení války případně vrátili na Ukrajinu,“ říká k novele Adam Rözler z tiskového oddělení MV ČR, který ale i jedním dechem dodává: Novinka se týká primárně těch ukrajinských uprchlíků, kteří se chtějí v České republice dlouhodobě usadit“.

Počet držitelů dočasné ochrany v krajích
Kraj Počet
Hlavní město Praha 87 867
Středočeský kraj 46 070
Jihomoravský kraj 34 481
Plzeňský kraj 27 850
Moravskoslezský kraj 18 883
Ústecký kraj 16 419
Jihočeský kraj 16 241
Pardubický kraj 15 377
Královéhradecký kraj 14 725
Liberecký kraj 13 865
Karlovarský kraj 12 251
Kraj Vysočina 13 523
Olomoucký kraj 10 681
Zlínský kraj 10 207

[Zdroj: MV ČR]

Novela zákona nyní míří do meziresortního připomínkového řízení. Prozatím počítá s tím, že přechod z dočasné ochrany do dlouhodobého pobytu uskuteční pouze ti Ukrajinci a Ukrajinky, kteří budou žít v ČR minimálně dva roky. Současně budou ekonomicky soběstační a bezúhonní. Bezúhonnost značí, že osobu v minulosti soud neodsoudil za trestný čin. Osoba nepáchá přestupky a plní své zákonné povinnosti.

„Většinu podmínek bude ověřovat přímo Ministerstvo vnitra ČR pomocí dat získaných z informačních systémů. Postup tak bude velmi jednoduchý a bude podobný procesu elektronické registrace k prodloužení dočasné ochrany,“ vysvětluje Rözler.

Jednání o informacích z Ukrajiny kvůli dávkám stále váznou

Těm ukrajinským uprchlíkům, kteří nezažádají o dlouhodobý pobyt nebo nesplní dané podmínky, nadále zůstane dočasná ochrana. Pro tu na evropské úrovni platí časové omezení do března 2025. Avšak jeho další prodloužení Evropská unie schválí s největší pravděpodobností už letos ve druhém čtvrtletí.

Daniel Tácha

12 KOMENTÁŘE

  1. Co nejdříve přerušit jakoukoli vojenskou pomoc Ukrajině a vyhostit všechny Ukrajince, kteří do ČR přišli po ruské invazi.
    Tím pomůžeme Ukrajině nejvíce.
    Vyhoštění Ukrajinci budou budovat a bránit svoji vlast, která je nutně potřebuje.
    V opačném případě se jedná o české pokrytectví.

  2. Už samotná formulace “dočasná ochrana”je trapná. Vždyť přece mohou v bezpečí existovat přinejmenším na západě Ukrajiny. Krom toho článek uvádí nepravdu o počtu ukrajincu v ČR, kdyz “opomíjí”, zjevně s úmyslem mystifikovat,tam kde uvádí kolik je v cr ukrajincu, ze krom toho zde je několik set tisíc ukrajincu uz ze dřív, z doby pred touhle šarádou.

  3. .. a vzhledem k tomu, ze rubrika komentáře neuvádí, ze jde jen schválené komentáře, je to cele nefer. Chce snad někdo tvrdit, ze v Praze žije méně než nejakych 200 000 ukrajincu? :-))) ze vám není hanba takhle lhat!

  4. Doufám, že vsichni, kdo tady slovně útočí na Ukrajince, budou jako první bránit tuto vlast, až tady Vladimír Iljic Lenin – Putin vtrhne!!!

    • A co by tady hledal? Nějakého Harryho Pottera? Zlato a stříbro které se tady vytěžilo ve středověku nám povětšinou ukradli Němci. Už je tady jenom Praha jako skanzen a o tu Putin nestojí. Rusové byli v Evropě dvakrát a vždycky odtáhli. Jedině Germáni nám ukradli Lužici, za války nás 300 000 vyvraždili a dnes nás učí cosi O demokracii. Ty by jsi se měl probrat a dát si dohromady čísla. A podívej se na historické mapy!

      • Máte plnou pravdu. Je to zase Německo, které prostřednictvím té totalitní, nedemokratické EU ovládá a ničí Evropu. Nejhorší je to, že jim v tom vydatně pomáhají kolaboranti a vlastizrádci z řad některých politiků.

    • Was ist das Vlast? Strejdo Kecale? Co bys chtěl bránit, co nám ještě patří?? Oni ti ukrajinci taky nechtějíí bránit černozem BlackRocku. (kolik z nich se modlí, aby …

    • Potter vy jste jen harryk za plotem, podporovat bující neonac… sfašis..m po 30. let na zkorumpované UA není nikoho povinnost, navíc, dnes je to trestný čin. Hrůzovláda, kontráš Pávek si neustále mění pravidla i s estébáky z ÚS pro svůj mamon z “darů”. Nic jiného za tím není.

  5. Už ani náboj ani cent na rozkradenou UA. Ukrajinci si musí sami odstranit nebezpečného šílence v Kyjevě i jeho voj. “poradce” z USA. Dokud ještě mají nějakou šanci. Na Vánoce pro ně už šance nebude.

  6. Potter vy jste jen harryk za plotem, podporovat bující neonac… sfašis..m po 30. let na zkorumpované UA není nikoho povinnost, navíc, dnes je to trestný čin. Hrůzovláda, kontráš Pávek si neustále mění pravidla i s estébáky z ÚS pro svůj mamon z “darů”. Nic jiného za tím není.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here