Vláda připravuje zvláštní program pro návrat Ukrajinců

1707
navrat
Foto: UNHCR

Česko připraví speciální program pro dobrovolný návrat uprchlíků na Ukrajinu. Poskytlo by jim při něm pomoc a hradilo některé z nákladů. O podobě podpory rozhodne vláda. Vyčlení na ni peníze a pak projekt spustí.

S programem počítá návrh šesté novely zákona lex Ukrajina. Ta zřejmě prodlouží také poskytování dočasné ochrany příchozím z Ukrajiny až do konce března 2025. V podkladech k novele se i píše, že vývoj zatím ale nenaznačuje, že by válka brzy skončila a uprchlíci se mohli začít vracet do vlasti.

„Je třeba reagovat na množící se poptávku cizinců po asistenci při návratu zpět na Ukrajinu. Přestože situace na Ukrajině není v řadě ohledů uspokojivá, je namístě nabídnout pomoc těm, kteří o návrat projeví zájem,” uvedli autoři novely.

Na konci minulého týdne podle dat Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] v Česku pobývalo 360 900 uprchlíků z Ukrajiny s vízem k dočasné ochraně. Pravidla pro dobrovolný návrat na Ukrajinu upravuje již nyní cizinecký a azylový zákon. Ministerstvo vnitra lidem, co se chtějí vrátit, zakoupí jízdenku či letenku a pracovníci jim poskytnou pomoc při odbavení. O zajištění návratu úřady oslovují například žadatelé o azyl, lidé se zrušeným nebo neprodlouženým povolením k pobytu a vyhoštění.

Podle zástupců organizací na pomoc příchozím se mnoho uprchlíků do vlasti vrací i kvůli červencové změně podpory, s níž je v Česku podle nich obtížné vyžít. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] takové tvrzení ale odmítl. Argumentuje, že změny pomohly zvýšit aktivitu uprchlíků a více jich má nyní práci.

Nový program pro návrat uprchlíků z Ukrajiny

V novele vláda stanoví, co přesně stát při dobrovolném návratu válečným uprchlíkům poskytne. Vyčlení na to i peníze. Běženci si zažádají o asistenci při dobrovolném návratu. Ministerstvo vnitra jim zaplatí některé náklady. Takovou podporu získají jen jednou. Pokud by navrátilci chtěli v Česku ve stanovené lhůtě získat dlouhodobé vízum, museli by nejdříve vrátit polovinu z poskytnuté pomoci.

„Pokud částka uhrazena nebude, je taková žádost o pobytové oprávnění nepřijatelná,” uvádí autoři návrhu.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

Podle výzkumu Hlas Ukrajinců, který provádí agentura PAQ Research spolu se sociology z Akademie věd ČR, se v červnu chtěla určitě domů vrátit čtvrtina uprchlíků. Před rokem to byla třetina. V zahraniční chce určitě zůstat polovina z dotázaných.

Jak to vidí UNHCR

Podle úřadu nynější obecná pravidla ale nevyhovují a nejsou dost flexibilní. Proto vznikne zvláštní program. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky [UNHCR] před nedávnem hostitelské země vyzval, aby běžence k návratu nenutily.

UNHCR v červnu ve stanovisku k návratům uvedl, že na Ukrajině přetrvává velká potřeba humanitární pomoci a přes snahu o obnovu země navrácení většího počtu lidí není možné. Proto vyzval hostitelské státy, aby uprchlíky k návratu nenutily, ale umožňovaly jim krátkodobější cesty domů bez odebírání ochrany. Návštěvy mohou pomoci i v rozhodování.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

„Rozhodnutí vrátit se musí být dobře informované a plně dobrovolné – bez pobídek k předčasnému návratu včetně omezování přístupu k legálnímu postavení, dokumentům, sociálnímu systému či dalším právům a asistenci v hostitelských zemích,” uvedl UNHCR.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. Uměle vyvolaná válka na území UA ze strany USA jen kvůli mocenským zájmům pár oligarchů i amíků … která se chystala už při převratu Majdan 2014 ! Ti z 5kolky kteří zneužili bratrovražedné války na východě UA ke svému obohacení … Asi za katr nepůjdou, na to není politická vůle, ani soudcovská. Všichni co jsou dnes u moci si větev ověšenou vlastizradou i korupcí nepodřežou. — Dnes je 55 let od okupace ČSSR … Amorální Pávek místo aby držel pysk, tak zase lže více než Rudé Právo s Havlem dohromady. Ve vlastnoručně napsaném životopise roku 1986 souhlasí z okupací ČSSR ukrajinskými- běloruskými hordami pod velením SSSR ! Při nástupu na VŠ rozvědčíků StB-GRU v boji proti NATO i kapitalismu ! Jak mu s ochotou doporučil napsat jeho otec, voj. prokurátor i ve štábu záp. okruhu, … což hovoří za vše. Kdo si tuto dobu pamatuje ví o čem je řeč. O invazi rozhodlo nejvyšší politbyro SSSR z toho bylo 5.Ukrajinců, 1. Bělorus, 2. Rusové- jeden Rus se hlasování zdržel, 1. Čečenec.

  2. Ukrajinec co zavraždil v Brně cik.. je z vazby venku, bude vyšetřován na svobodě apod. kydy, lži z pro ukrajinských medií. Což ve skutečnosti znamená, korupční soud mu umožnil zmizet neznámo kam. Zapomeňte, vše bude 5hady zameteno pod koberec.

  3. je to dost rozporuplné, vláda chce migranty kvůli pracovní síle, ale zároveň ty co tu jsou chce poslat pryč? chápu, že ten, kdo che nazpět má mít možnost ale taky chápu, že naší podstatou je, aby jich tu zůstalo co nejvíc.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here