Piráti skrz daně opravují Green Deal. A smějí se Václavu Klausovi

2620
Pirati
Reklama na Piráty umístěná na budově, v níž sídlí pražské Pirátské centrum. / Foto: Redakce FinTag

V pražském Pirátském centru dnes [8.4.] ráno představili čelní Piráti svůj ekonomický program pod názvem „Opravíme Green Deal“. Stalo se tak přesně v momentě, kdy svůj ekonomický program představoval exprezident Václav Klaus.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dění ještě před samotnou tiskovou konferencí ironicky okomentoval: „Václav Klaus starší, ne mladší?“ A dodal: „Tak já hned poletím po této tiskové konferenci si ho poslechnout na jeho tiskovou konferenci.“

I vyjasnil svůj poměr k prezidentu Klausovi: „Když jsme představovali konsolidační balíček, tak Václav Klaus starší ke mně přišel, já jsem kouřil, a říkal mi, že nás tedy za ten konsolidační balíček opravdu nepochválí. A já jsem mu na to odvětil: No a co!“

Od Pirátů tak jde o další z nelichotivých výroků na adresu exministra financí, předsedy vlády a prezidenta v několika volebních obdobích.

„Já myslím, že mindrák má hlavně Václav Klaus, protože on se zapsal do české historie pouze tím, že podepsal přihlášku do EU, jinak nic nedokázal,“ uvedl například v nedávném pořadu Otázky Václava Moravce ministr zahraničních věcí Jan Lipavský [Piráti].

Sám Václav Klaus při představování své ekonomické studie nezávisle na Pirátech řekl, že je to 67. publikace jeho institutu. A také si postěžoval, že vláda Petra Fialy [ODS], jíž jsou Piráti součástí, věnuje odborné kritice ekonomů jen malou pozornost.

„Nestačí dílčí a na povrchu pohybující se změny. Nestačí vyměnit jednoho Síkelu za jiného Síkelu a jednoho Stanjuru, je třeba změnit systém,“ prohlásil bývalý prezident, který za hlavní problém české ekonomiky označil inflaci, jež podle něj zdaleka neodezněla.

Snížení daní na zelené projekty

Piráti ve svém ekonomickém programu na změnu Green Dealu navrhují tři úpravy. Změny prezentovali nejspíš proto, že se blíží volby do Evropského parlamentu [EP]. Veřejnosti je představili spolu s předsedou Bartošem europoslanec Mikuláš Peksa a lídr kandidátky Pirátů do EP a uchazeč o post českého komisaře v Evropské komisi Marcel Kolaja. První, co navrhují Piráti ve věci změn Green Dealu, jsou nižší daně pro firmy. Pokud ale působí v nízkouhlíkové ekonomice.

„Evropský daňový systém je roztříštěný, zastaralý a nekonkurenceschopný. Zatímco v USA je průměrná daňová kvóta [poměr daní k HDP] 28 procent a v zemích OECD v průměru 34 procent, tak v Evropské unii jsme na 41 procentech. Je tu tedy rozhodně prostor pro rozpohybování ekonomiky chytrým snížením daňové zátěže,” argumentují Piráti.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

Nápravu spatřují v přijetí evropské obdoby amerického programu Inflation Reduction Act [IRA]. Ten pomocí dotací a daňových úlev a dalších výhod stimuluje vývoj zelených technologií a jejich produkci na území USA. Piráti po vzoru USA navrhují pro firmy se zelenými projekty 15% daň z příjmů.

Zda takový návrh není v rozporu s aktuálním zvýšením daně z příjmů pro firmy na 21 procent a znovuzavedením nemocenského pojištění pro zaměstnance, odpověděl pro FinTag šéf Pirátů Ivan Bartoš: „My jsme jako Piráti prosazovali nižší zdanění práce. My jsme toto téma do toho konsolidačního balíčku nepřinesli. Jak daň pro firmy, tak ta nemocenská. Ministerstvo financí navíc navrhovalo mnohem vyšší zdanění, my jsme to dotáhli na tu nižší kvótu. […] Byla to tvrdá jednání.“ 

„Námi nyní navrhovaná daňová opatření znamenají, že se vydáte jinou cestou, než když zelené projekty dnes podpoříte jen skrz dotace a pobídky ministerstva průmyslu a obchodu,“ upřesnil Bartoš s tím, že navrhovaná 15% daň z příjmu pro právnické osoby se s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu netluče.

Evropské důchodové připojištění

Další bod pirátského programu tvoří nabídnutí českým a evropským spotřebitelům penzijní spoření s Evropskou investiční bankou [EIB]. Peníze, které by si Evropané a Češi na toto spoření posílali, by EIB použila na financování zelených projektů. To, že v Česku běží průběžný důchodový systém penzijního připojištění spolu s doplňkovým penzijním spořením, jež letos doplnil dlouhodobý investiční produkt [DIP], Piráty nijak „netrápí“.

„Tento pilíř by byl zcela nezávislý na tom, jak důchody řeší jednotlivé členské státy Evropské unie,“ vyjasnil návrh europoslanec Mikuláš Peksa.

Udělejte změny v penzijku i DPS, jinak vám stát poníží příspěvek

Na otázku FinTag, jak by motivoval lidi ke vstupu do evropského důchodového pojištění, když stát dnes v Česku těm, kteří si spoří na penzi, poskytuje státní příspěvek, daňové úlevy i reguluje poplatky penzijních společností, odpověděl:

„Motivace je v tom, že Evropská investiční banka má ten největší rating. Zároveň my tu mluvíme o celoevropském pilíři bez ohledu na to, kolik je pilířů v Česku. Z toho vyplývá, že kdyby se v České republice stala nějaká katastrofa, třeba vybouchla sopka, tak Evropská investiční banka tady stále je. Tedy tento pilíř by neměl být ohrožen.“

Co se týče zhodnocení úspor, dodal, že důchodový systém, který nyní EIB nabízí jen svým zaměstnancům, přináší zhodnocení vložených prostředků pět procent ročně. A stejných pět procent, jak předpokládá, by EIB nabídla všem Evropanům. Přičemž by zároveň ročně inkasovala od spořicích lidí deset miliard eur [cca 253 mld. Kč] na zelené projekty.

Převedeme 10 miliard eur do Sociálně klimatického fondu

Na tiskové konferenci dále vystoupil lídr kandidátky Pirátů do Evropského parlamentu a uchazeč o místo eurokomisaře v Evropské komisi [EK] Marcel Kolaja. Ten uvedl, že ať už v Komisi zasedne za Česko kdokoliv, je důležité, aby obhospodařoval co nejdůležitější portfolio agend. A získání takových agend podle jeho názoru podmiňuje silná osobnost. Nebylo tak úplně zřejmé, zda těmito slovy míří na sebe. Vyjádřil se i k pirátskému plánu na nižší daně z příjmů pro firmy, které působí v sektoru nízkouhlíkové ekonomiky.

Funkci v EK chce Nerudová za STAN i Piráti. Už teď se hádají

„My tady nevynalézáme kolo. My už tady máme instituce, jako je EIB, které už tyto úkony dělají. A my chceme jednoduchým způsobem a lehce změnit současné nastavení systému. Budeme prosazovat, aby bylo možné o daňových výjimkách z korporátní daně hlasovat kvalifikovanou většinou,“ vyjasnil plány.

Pokud ve volbách uspěje, tak za Piráty v EP či EK i navrhne převést deset miliard eur [cca 253 mld. Kč] z výnosu emisních povolenek do evropského Sociálně klimatického fondu. Což je podle něj dvojnásobek toho, co nyní navrhuje EK. Z podpory z tohoto Fondu pak chtějí Piráti docela vyloučit právnické osoby. Hlavně uhlobarony, jak tvrdí. A peníze prý investují například do podpory takzvaně zranitelných domácnosti při přechodu na čistější energie.

Daniel Tácha

4 KOMENTÁŘE

  1. Z pirátů se stali levicoví korzáři. Hned od časů kdy s nimi vyběhl ještě horší potkan uamafián vykulvoko. Za vybrečená 4. místa ve vládě by se měli ďáblu klanět a ne štvát společnost proti sobě. Jenže prachy za neschopnost nesmrdí, že .. jak je od puče89 pravidlem.

  2. Takže si to ujasníme. Budeme si spořit s 5% úrokem při inflaci kolem 15% (průměr posledních tří let). A tyto peníze budou nainvestovány do neověřených Green experimentů s omezenou životností, omezenou technologickou využitelností a naprosto neznámým procesem likvidace a s naprosto neznámou výnosností, pokud ne ztrátovostí a nebo je rozdáme na dotacích. Hmmm, jdu rozpárat slamník a spořit si do něj, to mi v porovnání s tímhle “nápadem” přijde jako mnohem lepší způsob spoření! Blahoslavení chudí duchem….a zelení k tomu…..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here