Analýza: V Indii chce dílnu světa. Dostane Módí třetí mandát?

101
Modi
Indové vítají premiéra Módího na předvolební akci. / Foto: Bharatiya Janata Party

Indie se připravuje na měsíc a půl trvající volby. Jejich favoritem je dosavadní premiér Naréndra Módí, který zemi nabízí ekonomickou vizi, ale zároveň ho mnozí kritizují za příklon k nacionalismu a oslabování demokracie.

Letošek je rokem voleb. Svou reprezentaci si vybírá takřka polovina obyvatel planety, včetně těch nejlidnatějších zemí světa. Už na začátku února se konaly volby v Pákistánu, v červnu budeme i my vybírat europoslance, vláda dokonce českého eurokomisaře, ale největší pozornost se upírá na Spojené státy, které si na podzim zvolí nového prezidenta.

Trochu ve stínu jsou tak parlamentní volby v Indii, které začnou 19. dubna. Hlasování ale rozhodne o dalším směřování nejlidnatější země planety. Indii vládne už deset let Indická lidová strana premiéra Naréndry Módího a nyní usiluje už o třetí volební období.

Třiasedmdesátiletý politik, který byl před nástupem do funkce dlouholetým premiérem státu Gudžarát, platí za rozporuplnou postavu. Některé kontroverze spadají do jeho působení coby regionálního lídra. Vytýká se mu, že nezabránil střetům mezi muslimy a hinduisty, což stálo život více než tisícovku lidí.

Avšak výsledky Módího dekády jsou v oblasti ekonomiky

„Od nástupu premiéra Naréndry Módího k moci v roce 2014 jeho vláda provádí rozsáhlou demontáž demokratických institucí, norem a postupů. Pokud indická demokracie selže, ovlivní to nejen životy 1,4 miliardy Indů, ale také demokratická hnutí po celém světě,“ varuje například odborný Journal of Democracy.

Naréndra Módí slíbil Indům lepší časy. A i jim je dal

Indická ekonomika stojí na neoliberálních principech, lákání zahraničního kapitálu a zvyšování efektivity výdajů na veřejné a sociální položky. Život se v Indii stává přijatelnějším z hlediska zajištění pro všechny skupiny obyvatelstva, jak nedávno konstatovaly americké New York Times. Mimo jiné uvedly:

  • Jen málo spotřebitelů může mít vysoký životní standard, ale každý rok jich přibývá dokonce i v malých městech.
  • Problém mají podnikatelé bez kontaktů na vládu, ale cosi se dalo do pohybu. Projekty, které se dříve schvalovaly dva roky, nyní lze schválit za 15 dní.

Výše uvedené potvrzují průzkumy vypovídající o tom, že koalice pod vedením Módího má relativně pohodlný náskok na uskupení kolem opozičního Indického národního kongresu. Lze tedy očekávat, že éra úřadujícího prezidenta letos neskončí.

V neposlední řadě jde ale i o mezinárodní politiku. Módího Indie v otázce války na Ukrajině udržuje neutrální stanovisko, ale s Ruskem nadále spolupracuje a obchoduje. Podstatná část dovážené ropy přicházela z Ruska. Nedávno také Indie oznámila, že její armádu navzdory sankcím posílí dvě ruské válečné lodě.

Volby do indické Lok Sabha

Zcela odlišný je pro oko západního pozorovatele systém voleb do indické dolní komory [Lok Sabha]. Úředníci se tak budou muset přesouvat po rozsáhlém území země. I s ohledem na bezpečnost, což nedávná historie doporučuje nepodcenit, zdlouhavé hlasování proběhne v sedmi fázích. Volby začínají sice v polovině dubna, ale výsledky budou známé až 4. června.

Indie rychle roste. Investory tlačí do výroby v zemi

K urnám se chystá bezmála miliarda lidí, přičemž volební stanice musí být podle zákona do dvou kilometrů od každého obydlí. Není divu, že se jedná o druhé nejdražší volby vůbec.

Karel Pučelík

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here