Dominik Proch: Make in India, přeloženo jako Vyrábějte v Indii

203
Dominik_Proch
Dominik Proch / Foto: High School Business Challenge

„Indie svůj potenciál postupně naplňuje. Jedná se bezesporu o velkou ekonomiku, která se mění vnitřně a i strukturálně,“ říká v rozhovoru pro FinTag k blížícím se volbách v Indii ekonom z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Dominik Proch.

Proč bychom měli sledovat volby a vůbec dění v Indii i my v Evropě?

V hospodářské rovině se jedná již o třetí největší ekonomiku světa dle hospodářského hrubého domácího produktu [HDP] v paritě kupní síly reflektující rozdílnost cenových hladin. Což je podstatné při komparaci rozvinutých a rozvíjejících se ekonomik. A jde dokonce o největší ekonomiku, pokud bychom za indikátor velikosti považovali počet obyvatel a spotřebitelů, když Indie v roce 2022 předstihla Čínu.

Indie rychle roste. Investory tlačí do výroby v zemi

Jak si stojí Indie oproti ostatním rozvíjejícím se zemím z hlediska ekonomiky?

Relativně delší dobu se hovoří o potenciálu nejen Indie, ale i dalších zemí – ať již v konturách seskupení BRICS nebo MINT, N11 a dalších. Podstatné však je, že Indie svůj potenciál postupně naplňuje a svůj globálně-politický význam naposledy stvrdila při pořádání setkání zemí G20 na podzim minulého roku. Jedná se bezesporu o velkou ekonomiku, která se mění vnitřně a i strukturálně.

Dominik Proch: Indie míří ke globálnímu výrobnímu hubu

Hospodářství je jedním z úhelných kamenů současné vládní politiky. Jak moc silná karta to pro indické voliče je?

Jednou z hlavních iniciativ Naréndry Módího od jeho nástupu do premiérského úřadu je ‚Make in India‘, volně přeloženo jako ‚Vyrábějte v Indii‘. Jde o množinu strukturálně-strategických politik. Ty se prostřednictvím systému podpor, pobídek, ale také investic do základní infrastruktury a zvyšování hygienických, technických či obecně kvalitativních standardů naplňují v podpoře průmyslové výroby. Cíl je posunout zemi z pomyslné pozice světového call centra ke globálnímu výrobnímu hubu.

Naréndra Módí slíbil Indům lepší časy. A i jim je dal

Jak si stojí indická ekonomika ve vztahu k Číně?

I s ohledem na zpomalení čínské ekonomiky zůstává Čína z hlediska Indie klíčovým byznysovým hráčem. To se ukazuje na již realizovaných významných přesunech. Sem patří mimo jiné i přesun části výrobních kapacit společnosti Foxconn [výrobce pro Apple, pozn. red.] do jižní Indie. Investice přesáhly jednu miliardu dolarů a hovoří se až o 100 000 nových pracovních pozicích.

Karel Pučelík

Ing. Dominik Proch je absolventem Fakulty mezinárodních vztahů na pražské Vysoké škole ekonomické, oboru Mezinárodní obchod. Dlouhodobě se zaměřuje na makroekonomický vývoj Indie a Číny. Stojí i za semináři v předmětu Světová ekonomika. Účastní se jako člen poroty při vybírání byznysových nápadů studentů vysokých škol. V pracovní rovině působí v leteckém průmyslu, všeobecném letectví.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here