Nezaměstnanost klesla, ale její vývoj ukazuje na problémy 

360
nezamestnanost
Ilustrační foto: Freepik.com

Vývoj nezaměstnanosti v Česku se vrátil do starých kolejí. Letos v březnu se nezaměstnanost, jak bývá zvykem, změnila o pouhou desetinu procenta. Ze čtyř procent v únoru klesla v březnu na 3,9 procenta. To ale není ta hlavní zpráva. 

Aktuální data o nezaměstnanosti v Česku včera [9.4.] zveřejnil Úřad práce ČR [ÚP ČR]. Úřady práce v březnu evidovaly 289 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy zhruba o sedm tisíc méně než o měsíc dříve a o 16 tisíc více než před rokem. Vybírat si tito uchazeči mohli z 269 tisíc volných pracovních pozic, kterých bylo skoro stejně jako před měsícem a o 14 tisíc méně než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadalo v březnu 1,1 uchazeče.

„Oproti únoru nezaměstnanost poklesla díky postupnému náběhu sezónních prací v zemědělství, stavebnictví a ve službách, který ještě zesílí v dalších jarních měsících,“ komentuje výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Také si podle něj ale nelze nevšimnou dvou základních trendů, které, jak říká, pozitivně nevyznívají. Tím prvním je pozvolna rostoucí míra sezónně očištěné nezaměstnanosti.

„Nejde o žádný dramatický nárůst, avšak je vidět, že některé průmyslové obory se pod tlakem slabé poptávky zbavují pracovníků, a ne všichni z nich si práci hned najdou,“ uvádí.

Podle dat Českého statistického úřadu v průmyslu letos v únoru meziročně o 2,1 procenta klesl průměrný počet zaměstnanců.

Průmysl v únoru překvapil strmým růstem nových zakázek

Druhým trendem v oblasti nezaměstnanosti je podle Dufka soustavný pokles nabídky volných pracovních míst. Tvrdí, že časy, kdy bylo Česko na špici v EU v nabídce volných pozic, jsou pryč. To není z hlediska dat za celou republiku problém, protože neobsazených míst je méně než nezaměstnaných, problém je podle něj regionální rozvrstvení.

„Volných míst je nejvíc tam, kde je malá nezaměstnanost a naopak. Co lépe tuto situaci ilustruje, než kontrast mezi Prahou a Karvinou,“ vysvětluje Dufek.

Aktuální data jsou v souladu s očekáváními

Hodnota nezaměstnanosti 3,9 procenta je v souladu s očekáváním trhu a nepředstavuje podle analytiků žádné velké překvapení. Z již zmíněného geografického pohledu byla míra nezaměstnanosti tradičně nejvyšší v okresech:

  • Karviná: 8,2 %
  • Most: 7,7 %
  • Bruntál: 7,4 %

Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy:

  • Praha-východ: 1,5 %
  • Praha-západ: 1,6 %
  • Benešov: 2,1 %

Nejvíce uchazečů na jedno volné místo připadalo v okresech Karviná [10,5], Bruntál [7,5] a Hodonín [5,9], nejméně pak v okresech Mladá Boleslav [0,2], Praha-západ a Praha-východ [shodně 0,3].

Nezaměstnanost v březnu klesla, ale i potvrdila problémy

Březnový pokles míry nezaměstnanosti je v Česku standardním jevem, který souvisí s jarním náběhem sezónních prací. Přesto si podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus nelze nevšimnout, že oproti předchozím letům český trh práce přeci jen vykazuje určité známky ochlazování.

„Navzdory mimořádně teplému počasí, které letos sezónním pracím přálo, byl zaznamenaný pokles míry nezaměstnanosti spíše menší, než je obvyklé. Na březnové poměry aktuálně mámě nejvíce nezaměstnaných od roku 2017 a naopak nejméně volných pracovních pozic od roku 2018,“ upozorňuje.

Svůj názor na vývoj nezaměstnanosti v březnu sdělil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KD-ČSL]. Podle něj aktuální data přinášejí dobrou zprávu. To hlavně proto, že k poklesu nezaměstnanosti došlo ve všech krajích, nejvíce pak v kraji Vysočina, v Jihočeském
a v Jihomoravském kraji. Vyzdvihl přínos uprchlíků z Ukrajiny, kteří se zapojili do pracovního procesu v Česku.

„Míra nezaměstnanosti je tak u nás opět nejnižší v celé Evropské unii, jak ostatně platí již dlouhodobě. Zároveň platí, že Úřad práce umí najít zaměstnání stále více lidem. V březnu takto pomohl asi 26 tisícům lidí, což je oproti loňsku více než dvojnásobné číslo,“ řekl.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here