Benešov i Říčany: Data z mobilů ukazují tisíce nepřihlášených obyvatel

10913
benesov
Ilustrační foto: Freepik.com

Města v okolí Prahy trápí velký počet nepřihlášených obyvatel. Vyplývá to z dat mobilních operátorů. Nepřihlášený obyvatel pro město a obec znamená ztrátu významné části příjmů. Platí to hlavně pro Benešov, Říčany a Dobříš.  

Například v Dobříši na Příbramsku má trvalý pobyt 8 600 obyvatel, dalších 1 100 je nepřihlášených. Podle vedení města kvůli tomu ročně přichází o 25 milionů korun z rozpočtového určení daní.

„Podle dat mobilních operátorů víme, že tady žije asi 1 100 osob, které se chovají, jako kdyby tu měly trvalý pobyt, ale trvalý pobyt tu nemají,” říká starosta Dobříše Pavel Svoboda [za ODS a nezávislé].

Vedení Dobříše uvažuje o tom, že přihlášení k trvalému pobytu odmění finanční částkou. Lidé z Dobříše se podle ankety, kterou radnice k problému nedávno uspořádala, vyslovili pro to, aby město za přihlášení k trvalému pobytu vyplácelo 10 000 korun.

„Diskutujeme teď o tom, jestli se opravdu pustíme do kampaně, která bude spočívat v tom, že budeme vyplácet peníze těm, kteří si zřídí trvalý pobyt,” uvedl Svoboda.

Vyjasnil ale, že nejdřív se vedení města ještě pokusí lidi přimět k přihlášení otevřeným dopisem starosty, který město pošle všem do schránek.

Jaká je situace v Říčanech a v Benešově

Údaje od mobilních operátorů odhalily také vysoký počet nepřihlášených obyvatel Říčan.

„Je patrné, že přes noc je v Říčanech cca 18 500 obyvatel, tedy asi o 2 000 více, než je oficiálně hlášeno,” říká starosta města David Michalička [Klidné město].

Data mobilních operátorů podle něj ukazují, že za prací či studiem denně odjíždí skoro stejně lidí, jako do města přijíždí.

Obce a kraje mají podle MF ČR tolik peněz, že to nemá obdoby

V šestnáctitisícovém Benešově není podle místostarosty Romana Tichovského [ODS] trvale hlášeno asi 1 000 obyvatel.

„Chystáme projekt karty občana, kterou by trvale hlášení lidé měli být zvýhodnění,” řekl k problému Tichovský.

Benešov chystá rezidentní parkovací zóny

Podotkl dále, že se v Benešově zavedou rezidentní parkovací zóny. Nepřihlášení lidé si pak podle něj dobře rozmyslí, jestli si ponechají možnost parkování v Praze nebo v Benešově.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

Z dat mobilních operátorů vyplynulo, že z Benešova denně odjíždí kolem 1 800 lidí a naopak 3 500 do města přijíždí. Což podle Tichovského vedení radnice dost překvapilo.

„Určitě se to bude muset řešit v rezidentních zónách. Pokud uděláme rezidentní zóny na parkování, tak 3 500 lidí, kteří sem dojíždějí, musí mít nějakou možnost parkování,” uvedl místostarosta. A dodal, že situace si žádá vybudování záchytných parkovišť pro tyto řidiče.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Statistika mobilních operátorů je zajímavá, ale otázka, jak moc vypovýdající. V Říčanech je několik hotelů a soukromých ubytování,dále ubytoven pro nájemné dělníky. Můžeme tedy X set lidí odečíst, neboť se vskutku jedná o návštěvníky. Menší podmnožina pak budou vlastníci více nemovitostí. Další diskuze zbývá ohledně těch, kteří ve skupině zbyli, ale těch bude třeba půlka. Pořád je otázkou, zda se jim vyplatí se přihlašovat k pobytu, zejména pokud se jedná o dočasné bydlení, což je zejména u podnájmů dost časté.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here