Větrné elektrárny poskytují celosvětově výkon 1021 GW

211
vetrne_elektrarny
Foto: Pixabay.com

V roce 2023 se na celém světě instalovaly větrné elektrárny o celkovém výkonu 117 gigawatthodin. To je o 50 procent víc než v předchozím roce a zároveň dosavadní rekordní roční úroveň. Uvedla to agentura The Associated Press [AP].

AP se v článku „2023 was a record year for wind installations as world ramps up clean energy“ odvolává na aktuální Global Wind Report Světové rady pro větrnou energetiku [GWEC]. Zpráva GWEC zkoumá stav globálního průmyslu větrné energie a hledá možnosti jeho další expanze.

„Zvýšení výstavby větrných elektráren ukazuje, že se svět vydal správným směrem v boji proti změnám klimatu,“ uvádí se ve zprávě.

Celkový instalovaný výkon větrných elektráren nyní dosahuje 1021 gigawatthodin [GWh].

„Je dobré, že se výkon větrných elektráren zvyšuje a jsme na loňský roční rekordní přírůstek hrdí,“ řekl k číslům šéf GWEC Ben Backwell.

„Avšak nesmíme polevit, abychom zastavili růst teploty na planetě,“ dodal zároveň.

Spokojený s výsledky je i Christian Andersen, vedoucí výzkumu při SINTEF Energy Research, norského nezávislého institutu pro aplikaci výzkumu v energetickém sektoru. Zpráva GWEC podle něj potvrdila, že větrné elektrárny zažívají zvýšený zájem ze strany investorů a jsou dostatečně technicky vyspělé.

„Pro planetu to znamená, že je možné dosáhnout plánovaných klimatických cílů. Je to důležitý základ na cestě k dosažení nulových emisí,“ vysvětlil.

Autoři zprávy ale upozorňují, že by měl výkon větrných elektráren do roku 2030 ročně růst nejméně o 320 gigawattů. Důvod? Aby se dosáhlo cílů Pařížské dohody o klimatu, která stanoví omezení nárůstu teploty o 1,5 stupně Celsia [COP28].

Kde všude vyrůstají větrné elektrárny

Nejvíce větrných elektráren na světě staví Čína. Na celkové nové instalaci se loni podílela 65 procenty. Za Čínou následovaly USA, Brazílie a Německo. Tyto země a Čína se na jejich celosvětové instalaci loni podílely v součtu 77 procenty.

Zpráva uvádí, že se růst výstavby soustředí hlavně do pěti zemí. Loni to byly Čína, USA, Německo, Indie a Španělsko. Výstavba se ale zvyšovala i v jiných zemích.

V Africe a na Středním východě se loni instaloval výkon jednoho gigawattu. To je třikrát víc než předloni. Společně s plánovanými projekty v Jižní Africe, v Egyptě a Saúdské Arábii zpráva předpokládá, že ve srovnání s rokem 2023 se v této oblasti jejich celkový výkon do roku 2028 zvýší pětkrát.

Nová polská vláda prosazuje výstavbu větrných elektráren

Pozornost trhu přitahuje i Keňa, kde větrná energie pokrývá zhruba 17 procent tamní spotřeby elektřiny. V zemi stojí největší africká větrná farma, Lake Turkana Wind Power Project, s výkonem 310 megawattů. A další větrné elektrárny se tam dále stavějí.

„Větrnou energii vnímá celý svět stále výrazněji jako přínosný zdroj obnovitelné energie,“ říká George Aluru, šéf keňské Asociace energetických zdrojů, v níž se sdružují soukromí investoři do energetiky.

A také Aluru má na mysli zejména klimatické cíle: „Obnovitelná větrná energie pomáhá dosáhnout globálních cílů v souladu se zajištěním trvale udržitelného rozvoje.“

Větrné elektrárny a chybějící infrastruktura

I výstavba větrných elektráren ale stojí hodně peněz. Rozvojové země čelí vysoké ceně kapitálu na výstavbu elektráren a vyšším úrokovým sazbám. Větrná energie vyžaduje vybudování dodavatelského řetězce a rozvodů.

„Je nutné modernizovat energetický systém, který by integroval občasné výpadky dodávek větrné energie do rozvodných sítí, aby zajistil jejich spolehlivost,“ upozorňuje profesorka Erin Bakerová z University of Massachusetts.

Německo a Británie jednají o vodíkovodu pod Severním mořem

Podle ní zvlášť offshorové větrné elektrárny vyžadují speciální zařízení a výrobu. Offshore větrné elektrárny jsou větrné elektrárny umístěné mimo pevninu. Většinou tedy v mělkém moři, případně na jiných vodních plochách. Tyto elektrárny fungují především v Baltském moři, kde není velká hloubka podmořského dna. Proto lze větrné turbíny umístit na železobetonovou konstrukci.

„Věřím, že dosavadní růst instalací větrných elektráren a státní podpora se stane příčinou nejen dobudování infrastruktury pro větrné elektrárny, ale i jejich dalšího rozvoje,“ dodává profesorka.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

S rostoucím vlivem klimatických změn se stává větrná energie spolu s ostatními zdroji obnovitelné energie klíčovým nástrojem k omezení výroby elektřiny z fosilních paliv. Obnovitelné zdroje energie patří k nejlevnějším zdrojům energie v mnoha oblastech světa.

–AM–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here