Vláda schválila tvrdší dohled nad obchodem s kryptoměnami

623
kryptomenami
Vláda včera schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoce České národní bance. Jednání vlády se účastnil i šéf Pirátské strany Ivan Bartoš. / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda včera [17.4.] schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoměnami a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance [ČNB]. Informovalo o tom Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

Účinnost zákona je navržená podle účinnosti jednotlivých ustanovení evropských nařízení. Část opatření má začít platit od 30. června, další od 30. prosince a zbývající pak od 17. ledna. Podle MF ČR zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu.

„Lidé do kryptoaktiv často investují nemalé peníze a přitom pro tyto produkty dosud nebyla žádná speciální legislativa. Návrh zákona umožní nastavit ochranu spotřebitelů i v této oblasti a současně zvýší stabilitu finančního prostředí a zajistí férové zázemí pro poskytovatele kryptoaktiv,” říká v tiskové zprávě ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Zákon nyní posoudí Parlament ČR. Ministerstvo financí návrh zákona předložilo v souvislosti s očekávaným nabytím účinnosti evropského nařízení Markets in Crypto Assets [MiCA]. MiCA představuje první komplexní předpis upravující nabízení kryptoaktiv veřejnosti a poskytování souvisejících služeb.

Co přináší nová legislativní norma

Nařízení nastavuje pevná a spolehlivá pravidla na ochranu spotřebitele. Kryptoaktiva rozděluje do tří skupin podle jejich krytí a míry regulace. Ta se týká jak vydavatelů kryptoaktiv, tak obchodníků. Zákon o digitálních financích do praxe zavádí, že nově budou poskytovatelé služeb s kryptoaktivy mít licenci od České národní banky.

Návrh tak nastavuje povinnosti vydavatelů kryptoaktiv a obchodníků s nimi. Budou muset předkládat auditorem ověřenou účetní závěrku ČNB, pravidelně budou vyhodnocovat opatření pro ochranu majetku, který jim svěřili klienti. Zákon dále stanovuje podmínky odborné způsobilosti pro obchodníky s kryptoaktivy.

Stát chce začít vybírat daň z příjmů z obchodu s kryptoměnami

Zprostředkovatelé se nově i registrují a budou povinně shromažďovat údaje o prodávajících a kupujících. Což má zabránit praní špinavých peněz či zkomplikovat obcházení unijních sankcí. Úřady také díky normě budou moci získat přístup k některým údajům z transakcí. Evropské nařízení je přímo účinné, navržený zákon o digitálních financích doplňuje pravidla specifická pro Česko.

ČNB jako dohledový orgán bude mít právo uložit za porušení pravidel pokutu až 50 milionů korun, případně zakázat činnost poskytovateli služeb spojených s kryptoaktivy. Povede také seznamy vydavatelů kryptoaktiv, kterým udělila povolení k činnosti nebo kteří získali povolení k činnosti v jiném členském státě EU.

Nařízení DORA reguluje trh s kryptoměnami

Vláda schválila návrh zákona v rámci implementace předpisů Evropské unie v oblasti digitálních financí, konkrétně nařízení DORA [Digital Operational Resilience Act]. Nařízení DORA sjednocuje pravidla digitální provozní odolnosti finančního sektoru.

Halving: Růst ceny bitcoinu můžeme očekávat i tentokrát

Ta se aktuálně tříští v různých evropských sektorových předpisech, a to ve směrnicích i v nařízeních. Zahrnuje měření digitální provozní odolnosti finančního sektoru. Obchodování s kryptoměnami dále upravuje evropské nařízení MiCA.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here