Rwanda přijme migranty nejen z UK. Ubytovny pro ně už ale rozprodala

5139
Rwanda
„Česká republika oceňuje přístup Rwandy k možnosti poskytovat útočiště žadatelům o azyl ze zahraničních zemí,“ uvedl po jednání s kontroverzním prezidentem africké země Paulem Kagamem český prezident Petr Pavel. Ten Rwandu navštívil zkraje tohoto měsíce. / Foto: Kancelář prezidenta republiky

Britská vláda chce posílat imigranty do Rwandy, parlament nyní schválil její kontroverzní plán. Stále ale zbývá dořešit hodně věcí pro to, aby letadla s migranty vzlétla. Rwanda nedávno přivítala i českého prezidenta Petra Pavla. 

Britský parlament po více než dvou letech schválil kontroverzní návrh umožňující posadit neúspěšné žadatele o azyl do letadla a vyhostit je do Rwandy. Původní předlohu konzervativní vládě Rishiho Sunaka shodil ze stolu Nejvyšší soud a o další verzi se v posledních týdnech přetahovali poslanci Dolní sněmovny a členové Sněmovnou lordů. Nyní horní komora britského parlamentu ale dala zákonu zelenou, a tak putoval k panovníkovi.

„Jsme připraveni. Máme to naplánováno a ty lety se uskuteční, ať se stane cokoliv. Žádný zahraniční soud nám nezabrání, aby odstartovaly,“ řekl po hlasování premiér Sunak.

První lety by měly podle něj i ministra vnitra Jamese Cleverlyho odstartovat už letos v létě. Britští konzervativci doufají, že možnost deportace do Afriky, bude pro potenciální příchozí na ostrovy odstrašujícím případem. Plán představený původně ještě kabinetem Borise Johnsona však má několik slabých míst, které přetrvávají i přes schválení parlamentem. Navíc rozděluje britskou společnost. Mnozí totiž považují takové jednání za neetické. Například uznávaný britský historik a bezpartijní lord Peter Hennessy uvedl, že se Británie vyčleňuje z množiny zemí, kde vládne právo. A nejde jen o právo, ale o celkové nastavení azylové politiky Spojeného království.

„Přestože je plán pro Rwandu nyní součástí britského práva, zůstává politickým odváděním pozornosti od selhávajícího azylového systému, který v konečném důsledku stojí lidské životy,“ konstatovala právnička z University of Nottingham Natalie Hodgson.

Drahý plán s mnoha otazníky

Nejdříve však k věcné kritice, která zazněla minulý týden, když Rishiho Sunaka navštívil rwandský prezident Paul Kagame, aby partnerství před klíčovým hlasováním stvrdil. Deník The Times v té době přišel s informací, že pasažéry z britských letadel možná nebude kde ubytovat. Sedmdesát procent ze 163 nemovitostí původně určených pro imigranty prý během dvouletých průtahů skončilo v rukou místních kupců. Místa tam zbývá pro několik desítek obyvatel, uvedl Kagame. A to je vzhledem k robustnosti programu tristní číslo.

Mimo to musí britská vláda vyřešit ještě jednu, ne zrovna nepodstatnou záležitost. Není totiž jasné, kdo bude migranty do Rwandy dopravovat. Mnohé firmy se na kontroverzním plánu odmítly podílet. Ani jeden z problémů Sunakův kabinet dosud neosvětlil.

K tomu se můžou naskytnout právní potíže. Premiér se nechal slyšet, že ochrana hranic má přednost před závazky vůči mezinárodnímu právu, může totiž docházet ke střetům s Evropským soudem pro lidská práva.

Žádnou výjimku z přijímání migrantů nemáme, říká europoslanec Zdechovský

Statistiky plánu jsou zatím pro konzervativce nelichotivé. Za více než dva roky nevzlétlo jediné letadlo a zemi neopustil jediný nelegální příchozí. I tak Británie na účet afrického státu už vyplatila přes 240 milionů liber [cca 7 mld. Kč]. Celkově by měl program vyjít na zhruba 600 milionů [17,6 mld. Kč]. A to se v případě malého počtu deportovaných podle kritiků programu vůbec nemusí vyplatit.

A jak už to ve vysoké politice bývá, zákon nemá jen, jestli vůbec, praktický význam, ale politický rozměr. Stal se totiž výkladní skříní Rishiho Sunaka, který s jeho pomocí vyšel vstříc pravicovému křídlu strany. Pro budoucnost nynějšího premiéra s vrtkavou pozicí je jeho úspěch docela zásadní.

Rwanda je partnerem i České republiky

Rwanda se v posledních letech stává jedním z hlavních českých partnerů na africkém kontinentu. Už v roce 2014 uzavřely obě země dohodu o obranné spolupráci a uskutečnily několik obranně-průmyslových projektů. V současnosti jsou české firmy a organizace ve Rwandě aktivní v oblasti satelitní techniky a vesmírného programu a zdravotnictví. Zemi nedávno navštívil český prezident Petr Pavel. Ten ocenil přístup Rwandy k možnosti poskytovat útočiště žadatelům o azyl ze zahraničních zemí.

„Přístup Rwandy není jen konstruktivní, ale i humanitární,” prohlásil Pavel po zhruba hodinovém jednání s Kagamem.

Migrace z Afriky i Blízkého východu do EU sílí

Kagame prohlásil, že Rwanda je ochotna migranty z cizích zemí přijímat, potřebuje však peníze.

„Jsme malá země a nemáme mnoho zdrojů. Nemáme peníze, abychom je živili,” řekl novinářům po jednání.

Oba státníci se shodli, že ve Rwandě mohou mít migranti důstojnější podmínky než v nevyhovujících centrech v přetížených zemích.

Na pozadí všech setkání rwandského prezidenta s politiky z Evropy však stále jde o lidské osudy. Jablkem sváru je to, zda je možné Rwandu deklarovat jako bezpečnou zemi, v níž se dodržují lidská práva. Mnohé instituce a nevládní organizace totiž varují: Ačkoli si rwandský prezident svědomitě buduje na západě dobrou image, například podporuje londýnské fotbalové kluby, ve Rwandě stále dochází k mučení a perzekuci politických oponentů. A dochází tam ke stíhání režimu nepohodlných osob i daleko za hranicemi.

Karel Pučelík

1 komentář

  1. Rwanda je přece nepřítel demokracie po desetiletí. Co tak najednou, že nastala změna … Objevili tam nějaké žádané komodity, tak jim demokracii se žoldáky od agresora NATO povinně zavedeme a hned vše bude OK. Když to jde pro frantíky dělat v Mali, proč ne i jinde. I komunistický voj. kontráš už jako slouha v NATO čistil špínu NATO na tkz. mírových misích

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here