ČBA: Mzdy porostou, ale i tak letos zůstanou na úrovni roku 2018

241
CBA
Foto: Pixabay.com

Česká ekonomika letos poroste o 1,4 procenta. Alespoň to odhadují ekonomové České bankovní asociace [ČBA] ve své aktuální makroekonomické prognóze. Ještě v únoru odhadovali ekonomové ČBA letošní růst na 1,2 procenta.

Mírně příznivější odhad růstu pro letošní rok spojují s nepatrně lepším výhledem na vývoj v zahraničí. Tvrdí, že vývoj v eurozóně sice není oslnivý, ale situace se v některých ohledech přestala zhoršovat. A tak za první čtvrtletí evropská ekonomika mírně vzrostla. Podle předběžných odhadů Eurostatu rostla ekonomika EU i eurozóny shodně o 0,3 procenta. Což pomůže podle ekonomů ČBA i ekonomice české. Předpandemické úrovně z konce roku 2019 by mohla tuzemská ekonomika dosáhnout “už” ve druhém čtvrtletí letošního roku. To znamená po čtyřech a půl letech.

„Česká ekonomika, nyní podpořená oživením spotřeby domácností, exportem i investicemi, konečně překonává pandemický propad. V roce 2025 očekáváme mírné zrychlení růstu díky pozitivnímu příspěvku všech klíčových složek, bez brzdění čerpáním zásob z dob pandemie,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Nadále však i podle ní platí, že oživování bude relativně pomalé, to zejména z důvodu mírného oživování spotřeby domácností a slabé poptávky ze zahraničí. Ta by se měla začít více zlepšovat až v druhé polovině roku. Podle předběžných dat Českého statistického úřadu rostl hrubý domácí produkt [HDP] v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 procenta a meziročně o 0,4 procenta.

Průměrná mzda přidá 6 procent, tipuje ČBA

Nominální mzdy v letošním roce v Česku podle ekonomů ČBA porostou kolem šesti procent. V příštím roce by pak měla dynamika dosáhnout pět procent.

„Po dvou letech tak začnou reálné mzdy opět růst. I tak však vzhledem k propadu v posledních dvou letech setrvají zhruba na úrovni roku 2018,“ tvrdí zástupci ČBA.

Situace se podle nich o moc nezlepší ani v příštím roce, kdy růst reálných mezd dosáhne tři procenta. To znamená, že podle současného výhledu ČBA by reálné mzdy mohly své dosavadní nejvyšší úrovně z roku 2021 dosáhnout v příštím roce.

Podle ČSÚ průměrná hrubá mzda v Česku loni ve čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupla o 6,3 procenta na 46 013 korun [+2 734 Kč]. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 7,6 procenta, ale reálně klesla o 1,2 procenta. A propadla podeváté za sebou.

Za celý loňský rok činila průměrná mzda 43 341 korun. V meziročním srovnání to bylo o 3 024 korun více [+7,5 %]. Inflace loni činila 10,7 procenta, reálně mzda klesla o 2,9 procenta a mzdy tím reálně klesly druhý rok v řadě. V roce 2022 to bylo o 8,5 procenta. Obecně pak platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu ani nedosáhnou.

Průměrný plat státních zaměstnanců je 43 699 korun

Důležitý bude v tomto ohledu podle ČBA vývoj na tuzemském trhu práce, kde celkový podíl nezaměstnaných osob v roce 2023 dosáhl 3,6 procenta. V letošním roce ekonomové ČBA očekávají jen nepatrný růst na 3,8 procenta. Na druhé straně i oni potvrzují, že na trhu práce dochází k poklesu počtu nových pracovních míst. A v některých sektorech, jako je průmysl, se propouští.

Úrokové sazby a koruna

Úrokové sazby České národní banky [ČNB] budou podle odhadu ekonomů ČBA nadále klesat. Letos by se měla základní sazba ČNB dostat k 4% úrovni, v příštím roce k hodnotě 3,5 procenta. Důvod? ČBA snížila odhad průměrné letošní inflace na 2,3 procenta z únorových 2,6 procenta. Rizikem podle nich ale zůstává pomalý pokles inflace ve službách, kde ceny stále rostou meziročně kolem pěti procent.

„Mimo to stále existují obtížně odhadnutelná rizika spojená s válečným konfliktem na Ukrajině či na Blízkém východě,“ upozorňují ekonomové ČBA.

Centrální banka snížila základní úrokovou sazbu na 5,25 procenta

Kurz koruny v nové prognóze Asociace přehodnotila směrem ke slabším hodnotám. V průměru by se měl letos kurz koruny pohybovat u hranice 25 korun za euro. Na konci roku by se mohl stabilizovat na 24,80 koruny za euro.

„Rozptyl odhadů jednotlivých prognóz je v tomto ohledu výjimečně úzký a žádná z prognóz nevidí kurz koruny koncem letošního roku nad její současnou úrovní,“ uvádí prognóza ČBA.

V příštím roce podle prognózy průměrný kurz koruny posílí o necelá dvě procenta. To k hranici 24,65 koruny za euro. Do konce roku pak koruna posílí na 24,40 koruny za euro.

„Ani v případě výhledů na příští rok žádná z prognóz nepředpokládá oslabení koruny nad hranici 25 korun za euro,“ dodávají ekonomové ČBA.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here