Česko přestává být pro smích, tvrdí ekonomové. HDP konečně roste

3981
HDP
I když to v mnohých obchodních centrech na nákupní šílenství často nevypadá, spotřeba domácností po letech útlumu pomohla českému HDP k růstu. / Foto: Redakce FinTag

Český hrubý domácí produkt [HDP] vzrostl letos v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 procenta a meziročně o 0,4 procenta. Růst HDP táhla hlavně spotřeba domácností. Podle ekonomů jsou aktuální výsledky mírně proinflační.

Ve svém prvním předběžném odhadu výkonu HDP to uvedl Český statistický úřad [ČSÚ]. Mezičtvrtletní růst HDP podle statistiků pozitivně ovlivnila rostoucí domácí poptávka, zejména pak vyšší výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Negativní vliv naopak měla slabá zahraniční poptávka.

„K meziročnímu růstu přispěly celkové výdaje na konečnou spotřebu a rostoucí saldo zahraničního obchodu. Naopak pokračoval pokles tvorby hrubého kapitálu,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Mezičtvrtletní vývoj hrubé přidané hodnoty pozitivně podle něj ovlivnila především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Pokles ale nastal v průmyslu, stavebnictví stagnovalo. Zaměstnanost mezičtvrtletně stoupla o 0,2 procenta a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 0,4 procenta.

„Meziroční růst o 0,4 procenta je sice stále velmi nízké číslo, ale celkově data naznačují, že se česká ekonomika vymaňuje ze stagnace a začíná opět růst. To by mělo pokračovat i v dalších čtvrtletích,“ okomentoval data ekonom České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Oživení ekonomiky se stává realitou, tvrdí analytici

„Dlouho očekávané ekonomické oživení se patrně stává realitou,“ řekl hlavní ekonom společnost Cyrrus Vít Hradil s tím, že za růstem stojí hlavně spotřeba domácností.

Upozorňuje na to, že aktuální data překonala očekávání trhu [+0,4 %] i České národní banky [+0,2 %].

„Na finančním trhu tato zpráva velké pozdvižení ale nezpůsobila. Kurz koruny prakticky nezareagoval a tržní sazby narostly jen zcela nepatrně,“ doplnil Hradil.

I podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka se dá předpokládat, že motorem ekonomiky se po dlouhé době stala spotřeba domácností.

Hrubý domácí produktu ČR v % / sezónně očištěno
[Zdroj: ČSÚ]

„Po opadnutí inflační vlny se zlepšuje reálná finanční situace domácností, které díky tomu mohou více nakupovat. V předchozích inflačních letech brzdou ekonomiky to byla právě spotřeba domácností, proč se naše hospodářství zatím nevrátilo na startovací předpandemickou úroveň,“ vysvětlil.  

Spotřeba domácností bude podle jeho názoru hlavním tahounem ekonomiky po celý letošní rok. Loni spotřeba domácností zaostávala zhruba osm procent pod před-pandemickou úrovní z konce roku 2019. Zejména kvůli tomu se Česko stalo jedinou zemí Evropské unie, jejíž HDP prozatím nepřekonal výkon před pandemií covidu. Spotřeba v ostatních státech EU se z červených čísel dávno vymanila.

„Spotřeba se sice ještě letos nevrátí na předcovidovou úroveň, protože vzhledem k předchozímu propadu na to bude potřebovat možná dva až tři roky,“ myslí si Dufek.

Přesná čísla o HDP přijdou v květnu

I když podle ekonomů dnes zveřejněná předběžná čísla mírně překračují odhad trhu, stále jde zatím o předběžné výsledky. Detailnější pohled na vývoj českého hospodářství v prvním čtvrtletí se dozvíme na konci května, kdy ČSÚ zveřejní strukturu nabídkové a poptávkové strany ekonomiky.

„V optimistickém scénáři bychom se tak mohli již ve druhém čtvrtletí letošního roku konečně přehoupnout přes předpandemickou ekonomickou úroveň a přestat být v Evropě terčem posměchu,“ říká Vít Hradil.

HDP loni klesl o 0,2 %. Z ČR odešlo 290 miliard ve formě dividend

Za celý letošní rok česká ekonomika pravděpodobně překoná růst o jedno procento. Pokud se zlepší situace v evropském průmyslu, mohla by podle něj růst víc. Podle posledního odhadu Mezinárodního měnového fondu [MMF] ale česká ekonomika letos přidá jen 0,7 procenta. Ještě loni v říjnu MMF odhadoval růst ve výši 2,2 procenta, v listopadu ale už jen 1,2 procenta. A nyní oznámil růst českého HDP ve výši zmíněných 0,7 procenta.

Podle Petra Dufka bude klíčová zahraniční poptávka. V jejím případě ke změně k lepšímu podle něj ale příliš nedochází.

„Brzdou ekonomiky bude zahraniční poptávka, zejména v důsledku slabého růstu v Německu. Ostatně na výkonu tuzemského exportně orientovaného průmyslu – mimo automotive – je tento negativní trend už delší dobu vidět,“ uvedl.

Aktuální data jsou proinflační

Podle Jiřího Polanského jsou aktuální data o výkonu českého HDP z pohledu ČNB “lehce proinflační”. Oživení spotřeby domácností může ve druhé polovině letošního roku zvýšit domácí inflační tlaky.

„ČNB zasedá ve čtvrtek a čekáme další snížení sazeb o 50 bazických bodů. […] Na straně druhé ale v české ekonomice sílí některé proinflační faktory, které by měly udržet ČNB v opatrnosti. Mezi nimi je nejdůležitější vysoký růst cen služeb, slabá koruna, očekávané ekonomické oživení, které vzhledem ke zlepšení spotřeby bude proinflační, a také růst cen zemědělských výrobců,“ vyjasnil ekonom ČS.

ČNB dál snížila úrokové sazby. Ubrala ale na tempu jejich poklesu

Co se týče jeho bližšího komentáře k aktuálnímu výkonu HDP, i podle něj je třeba vyčkat na zpřesněná data ČSÚ. Na výkonu HDP totiž podle jeho názoru mohly mít vliv vedle fixních investic i zásoby.

„K výraznějšímu zesílení růstu české ekonomiky pravděpodobně dojde až příští rok. Rizika zůstávají zvýšená. Významně bude záležet na vývoji globální poptávky,“ vyjasnil.

DNA

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here