Delta Air Lines opět zahájila jediné přímé spojení do USA z Prahy

737
delta_air_lines
Foto: Letiště Praha

Společnost Delta Air Lines po zimní přestávce znovu zahájila v minulém týdnu provoz pravidelné linky z Prahy do New Yorku. Sezonní lety nabízí do 6. října. Cena letenky vyjde na 13 až 14 tisíc korun.

Společnost Delta Air Lines létá z Prahy do americké metropole pravidelně již od roku 2009.

„Jedná se o jediné přímé spojení do New Yorku a vůbec do Severní Ameriky z Prahy,“ uvedla pro FinTag mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Na lety na Mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho druhá největší letecká společnost na světě nasadila letadla Boeing 767-300ER s kapacitou pro 217 cestujících. 181 sedadel je v ekonomické třídě a 36 sedadel v business třídě. Delta Air Lines létá z Prahy do americké metropole pravidelně od 19. června 2009. Linkové spojení přerušila v letech 2020 a 2021 pandemie covidu.

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí již 15 let přímé spojení z Prahy do New Yorku. Americký dopravce za dobu svého provozu v Praze uskutečnil již 5 900 letů a přepravil 1 119 000 cestujících,“ řekl k sezonnímu zahájení linky předseda představenstva Letiště Praha [LP] Jiří Pos.

Spojené státy pro Česko představují velmi důležitý trh, dodal. Na něm Letiště Praha jen loni včetně navazujících letů odbavilo přes půl milionu cestujících.

„V prvním čtvrtletí letošního roku jsme v tomto segmentu navíc zaznamenali růst o 17 procent. Věříme tedy, že i Delta Air Lines navýší kapacitu a prodlouží provoz,” uvedl Pos.

Důležité jsou i lety z USA do Česka. Podle agentury CzechTourism letos za první čtvrtletí dorazilo do Česka z USA 63 942 cestujících. To je meziročně o 19 procent více.

Pár slov o Delta Air Lines

Delta Air Lines, Inc. je americká letecká společnost sídlící v Atlantě. Nabízí spojení do více než 325 destinací v 60 zemích na šesti kontinentech. Ročně přepraví přes 170 milionů cestujících.

Společnost provozuje největší flotilu dopravních letounů Boeing 757, Boeing 767 a Airbus A330-300 ze všech amerických aerolinií. Drží si i největší počet letadel McDonnell Douglas MD-88 a McDonnell Douglas MD-90 na celém světě.

Vývoj ceny akcií Delta Air Lines v USD [NYSE]

[Zdroj: xStation5]

Společnost patří mezi zakládající členy Aliance SkyTeam, která vznikla jako globální aliance leteckých společností v roce 2000. Založily ji čtyři letecké společnosti, a sice Aeroméxico, Air France, Delta Air Lines a Korean Air. Je druhou největší leteckou aliancí po Star Alliance. Sky Team obsluhuje asi tisícovku destinací v přibližně 170 zemích s více než 15 000 lety denně. Do Aliance patří od roku 2001 i České aerolinie.

Z obnovených letů z Prahy panuje v Deltě nadšení

„Jsme nadšení, že na letní sezonu obnovujeme nonstop lety z Prahy do New Yorku na letiště JFK. Vzhledem k tomu, že jde o jediné přímé spojení do Severní Ameriky, je linka velmi důležitá jak pro obchodní cestující, tak pro ty, kteří chtějí navštívit příbuzné a přátele nebo procestovat Ameriku či Českou republiku,“ řekl Thomas Brandt, regionální manažer prodeje Delta Air Lines pro střední a východní Evropu.

Firma, která uspěje v USA, má všude otevřené dveře

Do USA z Prahy i zpět se dají pořídit letenky i od dalších společností. Nicméně nejde o pravidelné přímé linky. Cestující se tak musí smířit s přestupy, na druhou stranu takové letenky lidé zakoupí i za pět až šest tisíc korun. Například s přestupem v Oslu nebo i více přestupy, častěji od necelých deseti tisíc korun. Češi pro lety do USA mnohdy využívají i linky z Berlína nebo z Mnichova. I v tomto případě vyjdou letenky levněji než s Deltou. Dají se pořídit i od necelých čtyř tisíc korun avšak vždy s přestupem nebo přestupy.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here