Top-Down analýza je základ. Jak ji ale správně provést?

230
Top-Down_analyza
Ilustrační foto: Freepik.com

Většina investorů a obchodníků hledá způsoby, jak by zlepšila svou profitabilitu. Jednou z možností může být i Top-Down analýza. Ta patří mezi základní způsoby, jak správně identifikovat trend i vstupní a výstupní pozice z obchodů.

Výhoda Top-Down analýzy [T-D analýza] spočívá v její univerzálnosti. Poslouží tak jak dlouhodobým investorům, tak třeba i swingový obchodníkům. Jak funguje? T-D analýza kombinuje analýzu více časových rámců [TF] a tržních zón. Výsledkem je komplexnější představa o aktuálním tržním sentimentu.

Výhody Top-Down analýzy jsou

Filtrování šumu z nižších časových rámců: Obchodníkům pomáhá eliminovat krátkodobé a silné výkyvy cen na trhu. Zaměřením se na větší cenové rozpětí se obchodníci vyhnou impulzivním rozhodnutím založeným na krátkodobých cenových pohybech. Tedy pohybech, které mají minimální dopad na dlouhodobý trend.

Identifikace silných zón podpory, rezistence a obratu: Vyšší časové rámce umožňují obchodníkům identifikovat klíčové úrovně podpory a rezistence. Pomocí těchto úrovní mají obchodníci k dispozici konkrétní úrovně pro Stop lossy a Take profity. To zefektivňuje jejich práci s rizikem. Účinnost těchto zón bývá zpravidla vyšší. Což zvyšuje přesnost a výkonnost obchodního přístupu.

Diverzifikace obchodních přístupů: Obchodníci se někdy dopouštějí chyby, když se příliš soustředí na nižší časové rámce. Často tak propásnou příležitosti ve vyšších časových rámcích. Při správném použití T-D analýzy obchodníci flexibilně využívají jak dlouhodobé, tak krátkodobé obchody. Zároveň platí, že méně je někdy více. Zejména při řízení menšího počtu obchodů z vyšších časových rámců. Právě ty často dávají obchodníkovi časovou volnost a rozhodování bývá méně psychicky náročné.

Co je základ T-D analýzy

T-D analýza nejčastěji používají investoři do akcií. Ti kombinují základní údaje o akciových společnostech spolu s reakcemi cen jejich akcií na významné události. Sem patří zejména informace o hospodářských výsledcích společností. Na cenovém grafu vytváří silné zóny podpory a rezistence. To vše pak doplňují podrobnou analýzou nižších časových rámců a hledají tržní anomálie. Tento proces se může zprvu zdát složitý, ale v praxi se jedná o poměrně přímočarou metodu, která investorům i traderům pomáhá. Základ je:

  • Fundament / Sentiment trhu.
  • Vyšší časový rámec.
  • Nižší časový rámec.

Základní myšlenka T-D analýzy začíná pohledem na celkový obraz trhu. Jde především o fundamentální rizika, která by mohla vstoupit do technického obchodování, ale také o sentiment mezi obchodníky. Pokud zde nenarazíme na žádná rizika, můžeme pokračovat v identifikaci hlavních trendů na trhu. Ideální volbou mohou být časové rámce W1 [týdenní] nebo D1 [denní]. Ty pomáhají určit klíčové úrovně.

Po nalezení klíčových zón se přesouváme do nižších časových rámců H1 [hodinový] nebo H4 [čtyřhodinový]. A zde začínáme hledat potenciální vstupní nebo výstupní body. Ty mohou představovat důležité úrovně objemu, fibonacciho úrovně nebo jiné pomocné techniky čtení svíček. To je třeba obchodování gapů, různé smart money patterny, apod.

Top-Down analýza: Jak ji správně prakticky provést

Ukažme si Top-Down analýzu na konkrétním příkladu. Zvolme si měnový pár EUR/USD a začneme na časovém rámci D1. Modře jsem zvýraznil hlavní zóny obratů, ke kterým jsme přidal swingové high a low [červeně]. Swingové zóny se nacházejí ve vnitřním rozsahu pohybů a při analýze na nižších časových rámcích budu tyto čtyři úrovně respektovat.

V rámci takového obchodu můžeme pracovat s pojmem „prémie“ nebo přirážka a naopak „diskont“ nebo sleva. Pokud je cena nad swingovým maximem = při shortování dostáváme cenu s prémií. Naopak při poklesu ceny pod swingové minimum = při longování dostáváme cenu s diskontem.

Analýza denního vývoje EUR/USD a stanovení klíčových úrovní

[Zdroj: xStation 5

Zde se již dostáváme do hlubší mikroanalýzy. V tomto případě obchodník začíná upřednostňovat krátké scénáře, protože tržní cena je nad swingovým maximem [graf výše, nahoře červené]. Získává tak cenovou prémii a zároveň silná denní úroveň vytváří obratovou formaci předchozího rostoucího trendu [horní modrá křivka].

Poté už nezáleží na tom, jaký technický přístup obchodník zvolí, ale nejlepší je držet se jednoduchých vzorců, které si již osvojil. Zde jsme se rozhodl pracovat s týdenními minimy v klesajícím trendu – označenými oranžovými kruhy, které fungují jako zajímavá zóna pro vstup do takových trendů. Výnosy jsou označeny na grafu níže šedými obdélníky.

Analýza spodního časového rámce H4 na EUR/USD

 [Zdroj: xStation 5]

TIP: Fundamentální výsledky často vytvářejí silnou swingovou úroveň, se kterou může obchodník počítat pro další fáze analýzy. Nejčastěji se jedná o dlouho očekávané údaje, které mají nejen krátkodobý dopad na volatilitu, ale také dlouhodobý přesah a sílu změnit tržní sentiment.

Na příkladu měnového páru GBP/USD níže můžeme vidět, jak mohou data krátkodobě narušit strukturu trhu. Aniž by se ale jednalo o významný směr trendu. Obchodník však může využít pohledu z vyšších rámců, které naznačovaly pásmový pohyb libry.

Analýza fundamentálních zón na páru GBP/USD

[Zdroj: xStation 5]

Tato data pak vezme pouze jako formu výběru likvidity mimo toto pásmo. Což se nakonec stalo. Případně vyčká se vstupem po uklidnění volatility a projde korekcí, která následovala, zpět do pásma prudkého pohybu během vyhlášení makro údajů.

Stanislav Viktorin, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here