Jaká je síla Fibonacciho nástrojů v tradingu a investování

1583
Fibonacciho
Ilustrační foto: XTB

Solidní brokeři s kvalitními obchodními platformami traderům nabízejí k běžnému obchodnímu účtu mnoho možností, jak zvládnout technickou analýzu. A mezi ty nejpopulárnější dlouhodobě patří Fibonacciho nástroje.

Dokonce i finanční velikáni jako George Soros nebo Warren Buffett tyto nástroje údajně využívají při svých investicích. Dříve než se ponoříme do jejich využití v obchodování a investování, tak si Fibonacciho posloupnosti stručněji představíme.

Jedná se o řadu čísel, kde každé číslo je součtem dvou předchozích [např. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 atd.]. Tato posloupnost má jedinečné matematické vlastnosti, z nichž se odvozují poměry jako 0,618 [zlatý řez] a 0,382. A ty jsou základní součástí těchto nástrojů. Ačkoliv se to může zdát jako černá magie, není tomu tak. Tato posloupnost je respektovaný fenomén nalezený v mnoha různých oborech, od biologie až po astronomii.

Pokud již máte o těchto nástrojích povědomí, ale chtěli byste se naučit ještě více, pak profesionální trader Ondřej Hartman již tuto středu 11. října 2023 od 18:00 pořádá ve spolupráci s XTB na téma Fibonacciho nástroje a institucionální objednávky živé vysílání.

Fibonacciho retracement a expanze

V oblasti financí existuje takových nástrojů nespočet. Investoři a tradeři ale nejvíce využívají následující dva.

  • Fibonacciho retracement: Úrovně Fibonacciho retracementu se používají k identifikaci potenciálních úrovní podpory [support] a odporu [rezistence] v cenovém grafu.
Příklad použití Fibonacciho retracementu

[Zdroj: xStation]

Obchodníci tyto úrovně zakreslují tak, že jeden konec ukotví na významném minimu [swingovém minimu] a druhý na významném maximu v grafu. Nejběžnější úrovně retracementu jsou 38,2 %, 50 % a 61,8 %, které odpovídají Fibonacciho poměrům. Tyto úrovně pomáhají obchodníkům předvídat potenciální body zvratu v cenovém trendu.

  • Úrovně Fibonacciho expanze: Tyto expanze se pak používají k identifikaci potenciálních cenových cílů nebo prodloužení stávajícího trendu.

Obchodníci tyto úrovně zakreslují tak, že jeden konec ukotví na nízkém bodě a druhý na vysokém bodě, podobně jako u úrovní retracementu. Mezi běžné úrovně rozšíření patří 161,8 %, 261,8 % a 423,6 %, které jsou znovu odvozeny z Fibonacciho posloupnosti. Tyto úrovně pomáhají obchodníkům určit, kam by mohl cenový trend pokračovat či se obrátit.

Jaké jsou cíle představených nástrojů

  • Identifikace vstupních a výstupních bodů: Obchodníci často používají úrovně Fibonacciho retracementu k určení vstupních bodů pro dlouhé nebo krátké pozice. Když se cena vrátí k dané úrovni a vykazuje známky obratu, může to být vhodný vstupní bod. Naopak obchodníci mohou používat úrovně Fibonacciho prodloužení ke stanovení cílů pro výběr zisku nebo k určení místa, kde trend pokračuje.
  • Řízení rizika: Představené nástroje hrají klíčovou roli při řízení rizik. Umístěním stop-loss příkazů těsně pod nebo nad klíčové úrovně retracementu obchodníci omezí potenciální ztráty, pokud se trh pohne proti jejich pozicím.
  • Potvrzení trendu: Investoři používají Fibonacciho nástroje k potvrzení síly stávajícího trendu. Pokud se cena aktiva vyrovná s úrovněmi Fibonacciho expanze, pak to slouží jako potvrzení neporušeného trendu.

Místo Instagramu jděte na seminář, říká trader z FXstreet

Celé téma je mnohem komplexnější a správné využívání těchto nástrojů vyžaduje určitou praxi. I tak ale jde o skvělý nástroj pro začátečníky i pokročilé, který technickou analýzu v mnohém urychluje a zjednodušuje. / Pro více informací vás zveme na středeční [11.9.] živé vysílání, kde téma podrobněji probereme. Na stream se lze bezplatně přihlásit zde.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here