Tensor Ventures Co-investment Fund zahájí činnost již letos

300
Tensor_Ventures
Zakladatelé a partneři Tensor Ventures, zleva: Martin Drdúl, Roman Smola, Petr Ulvr / Foto: Tensor Ventures

První investiční fond rizikového kapitálu financovaný z Národního plánu obnovy [NPO], bude spravovat investiční společnost Tensor Ventures. Tu vybral Evropský investiční fond [EIF]. Nový fond zahájí činnost již letos.

Uvedlo to Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO]. Podle něj EIF ocenil zejména silné odborné znalosti týmu Tensor Ventures, jeho zkušenosti v oblasti koinvestic a také síť partnerů. Očekává se, že fond Tensor Ventures Co-investment Fund uskuteční své první investice ve druhé polovině tohoto roku. Společnost Tensor Ventures sídlí v Lucembursku.

MPO uvedlo, že Tensor Ventures Co-investment Fund cílí na celkovou velikost 50 milionů eur [cca 1,25 mld. Kč]. Do 20 milionů eur [cca 494 mil. Kč] půjde do fondu z NPO skrz EIF. Ostatní peníze plánuje Tensor Ventures získat od soukromých investorů. Během příštích pěti let chce investovat do přibližně 50 digitálních start-upů ve fázi před dosažením příjmů.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, které má investici na starosti a odpovídá za ní, chystá s Evropským investičním fondem spuštění dalších fondů, které podpoří inovativní firmy,“ uvedlo MPO s tím, že v nejbližší době zveřejní další výzvy na výběr správců fondů financovaných z NPO.

Zaměřením fondu Tensor Ventures se stanou investice do digitálních inovativních firem a start-upů v nejranější fázi [pre-seed, pozn. red.]. Fond bude vždy koinvestovat s dalšími profesionálními venture investory. Tím, jak uvedlo MPO, podpoří rozvoj tohoto segmentu trhu i vznik nových fondů rizikového kapitálu zaměřených právě na pre-seed. Významně tak pomůže vzniku a rozvoji inovativních projektů v nejcitlivější a nejrizikovější úvodní fázi podnikání, upřesnilo MPO.

O společnosti Tensor Ventures

Tensor Ventures mají dřívější zkušenosti z Intel Corporation. Patří mezi první správce fondů ve střední a východní Evropě, kteří se specializují na oblast takzvaného deep tech, případně hard tech. Činnost zahájili v roce 2017 a krátce poté otevřeli svůj první fond ve výši 20 milionů eur [cca 494 mil. Kč]. Jeho portfolio se skládá z oblastí, jako jsou umělá inteligence [AI], kvantové technologie, biotechnologie, decentralizované technologie, software 2.0, nové technologie v oblasti energetiky, klimatu a vesmírné technologie. Mezi českými společnostmi, do nichž Tensor Ventures dosud investovali, například jsou: Tatum, Pointee, Aireen, UltimateSuite.

To kouzlo je v tom, trefit ten byznys, říká Jan Tauber  

Například Aireen představuje zdravotnický prostředek založený na umělé inteligenci. Nabízí neinvazivní, bezbolestný screening chronických nemocí pomocí analýzy digitálních snímků oční sítnice. Jde o první český registrovaný zdravotnický prostředek založený na AI. Oční sítnice je jediné místo na lidském těle, kde je možné pouhým okem sledovat cévy a lze na ní identifikovat znaky celé řady nemocí.

Společnost UltimateSuite pak nedávno koupila americká společnost ServiceNow, která je kótovaná na newyorské burze. Tensor Ventures letos v dubnu také prodali svůj podíl v americko-izraelském startupu Neuronix AI globálnímu výrobci čipů Microchip Technology.

Financování prostřednictvím NPO

Takzvaný investiční Nástroj pro oživení a odolnost, Fond fondů RRF, je součástí NPO. Odpovídá za něj Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, které jeho realizaci svěřilo Evropskému investičnímu fondu. Celková alokace pro tento nástroj z prostředků EU z RRF představuje v přepočtu přes 3,3 miliardy korun. Investice budou směřovat zejména do oblastí, kde dochází k selhání trhu rizikového kapitálu, a tedy nedostatku financování pro inovativní firmy, zejména typu start-up a spin-off.

Nabízíme až 30% zhodnocení, říká šéf i&i Bio Jaromír Zahrádka

Evropský investiční fond nezávisle vybírá správce fondů, kteří pak investují do konkrétních projektů, firem a start-upů. Veškeré prostředky z Národního plánu obnovy kontrolují národní orgány i Evropské komise. V tomto případě jsou veškeré prostředky z investice dohlíženy Evropským investičním fondem. Ten je součástí skupiny Evropské investiční banky, jejímiž členy a akcionáři jsou členské státy EU.

Ukrajinu podporujeme přímo, říká viceprezidentka EIB Pavlova

Smlouvu s EIF na realizaci Fondu fondů RRF uzavřelo MPO v březnu 2023. Výběrové řízení na první pre-seed koinvestiční fond zahájilo v dubnu 2023. Celkem již EIF v České republice investoval do 17 fondů rizikového a rozvojového kapitálu, kterým doposud poskytl celkem 334 milionů eur, tedy přibližně 8,3 miliardy korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here