Evropské firmy se bojí, že politika EU zhorší vztahy s Čínou

119
firmy
Zasedání Evropského kulatého stolu pro průmysl / Foto: ERT

Většina šéfů evropských firem se obává, že se v příštích třech letech zhorší vztahy mezi Evropou a Čínou. Firmy své obavy zdůvodňují snahou Evropské unie snížit závislost na Číně a vazbou Pekingu na Moskvu.

Uvedla to agentura Reuters s odkazem na průzkum k aktuálnímu zasedání Evropského kulatého stolu pro průmysl [ERT]. Jeho členy jsou generální ředitelé a předsedové představenstev velkých evropských společností, jako je Advanced Semiconductor Materials Lithography [ASML] nebo jeden z největších výrobců potravin a výrobků pro péči o tělo a o domácnost na světě firma Unilever.

„Z dotazovaných šéfů se jich 54 procent domnívá, že se vztahy mezi EU a Čínou zhorší. Pouze sedm procent věří, že se zlepší,“ uvedla agentura Reuters.

[Zdroj: ERT]

Do Evropské unie směřuje největší díl vývozu zboží z Číny. Čína je pak třetím největším trhem pro zboží z EU. Například zmíněná nizozemská ASML se zaměřuje na produkci nejpokročilejších litografických systémů. Stroje EUV dodává hlavním světovým výrobcům čipů. Ti se bez nich neobejdou. Mezi jejich odběratele patří například TSMC, Intel, Samsung Electronics a mnoho výrobců paměťových čipů.

Právě tato firma loni řešila problém se zákazem dodávek jejích technologií do Číny. A i Čína poté, kdy nizozemská vláda oficiálně schválila kontrolu vývozu technologií ASML do Číny, oznámila, že nebude do Evropy dodávat strategické suroviny pro jejich výrobu. K rozhodnutí nizozemskou vládu vedly požadavky ze strany Evropské komise.

Čína hrozí EU zastavením dodávek kovů na výrobu čipů

ASML vyrábí stroje EUV, s jejichž pomocí vznikají čipy. Jeden takový stroj vychází na zhruba 150 milionů eur [cca 3,6 mld. Kč]. Žádná jiná firma na světě není schopna tuto technologii replikovat. Jinak řečeno, pokud by ASML přestala fungovat, největší světoví výrobci čipů by neměli stroje na jejich výrobu. Na druhé straně firma pro výrobu svých strojů potřebuje strategické suroviny, jimiž ale disponuje právě Čína.

Průzkum ERT: Čeho se bojí firmy ve vztahu EU a Číny

V průzkumu ERT se ředitelé západních nadnárodních společností se sídlem v Číně ukázali optimističtější než jejich protějšky v Evropě. Počet těch, kteří neočekávali žádnou změnu, převažoval nad těmi, kteří viděli zhoršení vztahů.

Buď klíčové suroviny máte, nebo nemáte. Ale které suroviny?

Obě skupiny považovaly za hlavní třecí plochu strategii EU, jejímž cílem je snížit závislost na Číně, především pokud jde o kritické nerostné suroviny a technologie. Za další klíčové oblasti budoucích problémů pro vztahy mezi EU a Čínou označili vztahy Číny se Spojenými státy a nadměrnou kapacitu čínského průmyslu. Generální ředitelé, a zejména ti se sídlem v Číně, rovněž považovali za hlavní riziko “novou éru” partnerství Pekingu a Moskvy.

Rand Corp.: Válka na Ukrajině oslabuje USA proti Číně

Průzkum odděleně zjistil, že evropští generální ředitelé a předsedové představenstev jsou celkově optimističtější než kdykoli od konce roku 2021. Zvýšený optimismus se však týkal především vyhlídek mimo Evropu, nikoli uvnitř ní.

EU již obchod s Čínou reguluje

Evropská komise již loni zveřejnila návrh obchodní doktríny, jež minimalizuje možnosti, aby Čína ovlivňovala evropskou ekonomiku. Dále brání firmám z EU, aby do Číny vyvážely strategické technologie, které by zneužila.

EU má novou strategii proti Číně. SRN o izolaci Číny nestojí

Evropská komise ve svém 14stránkovém dokumentu uvedla, že špatná koordinace mezi členskými státy a nedostatečná obchodní pravidla ohrožují evropské země a jejich firmy.

„Více než jindy je naše národní bezpečnost vázána na naši schopnost dosáhnout ekonomické bezpečnosti a odolnosti,“ píše v dokumentu Komise.

Strategie Čínu jako takovou stejně jako žádnou jinou zemi nezmiňuje, ale spíše se odvolává na „zájmové skupiny, které využívají civilně-vojenskou strategii.“

My přece nemáme zájem se pustit s Číňany do křížku, říká Ivan Hodáč

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, ve svém komentáři pro tisk upřesnila, že tato politika je „geograficky neurčitá“. A tak nemíří ani na revizi spolupráce unijního bloku s hospodářskými velmocemi.

„Spíše se zaměřujeme na sektor citlivých technologií. A zde si chceme být jistí bezpečností vojenských kapacit před některými zeměmi,“ vysvětlila.

Analytici ale mají jasno. Dokument podle nich vznikl v reakci na posilování Číny ve vzájemném obchodu se zeměmi Evropské unie. Ostatně návrh ekonomické bezpečnosti EK uvádí, že by unie měla potenciálně nebezpečné země a jejich společnosti držet dál od kritické infrastruktury. Jako jsou přístavy a produktovody. Dále navrhuje zakázat společnostem z EU vyvážet high-tech výrobky používané pro vojenské účely.

–DNA/ČTK–

1 komentář

  1. Politika EU i EK byla od začátku cestou do pekla. Hlavně po zločinné “Lisabonské smlouvy”, která vše obrátila na ruby ve prospěch nastupujícího nového NSDAP z Bruselu. Přestat obchodovat s Ruskem i Čínou, Indii je prostě okradením států Evropy. Nějaké debil.. sny na rozkaz z USA ? Dál to nejde slušně napsat. Doporučení pro slušné voliče, za pár dní v žádném případě nevolte kandidáty ze vždy zrádné 5kolky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here