Výpověď bez udání důvodu: Fiala ji chce, Jurečka je proti

504
vypoved
Zleva: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka je zásadně a nepřekročitelně proti zavedení výpovědi bez udání důvodu. Premiér Petr Fiala je zase zásadně pro její zavedení. / Foto: Úřad vlády ČR

Snahu prosadit výpověď bez udání důvodu do novely zákoníku práce minulý týden ve Sněmovně potvrdil premiér Petr Fiala [ODS]. Proti návrhu je ale část vládní koalice a opozice. Petici proti návrhu předali poslancům i odboráři.

Slova o tom, že se ODS bude snažit do nyní projednávané novely zákoníku práce zakotvit ustanovení o možnosti podat výpověď zaměstnanci bez udání důvodu, potvrdil minulý týden ve čtvrtek [23.5.] premiér Petr Fiala.

„Je to věc, o které je moje politická strana přesvědčena, stejně jako Národní ekonomická rada vlády [NERV], stejně jako reprezentanti zaměstnavatelů, že to by byl správný krok,“ uvedl Fiala minulý týden při interpelacích ve Sněmovně.

Jeho strana se tak bude podle jeho slov pokoušet přesvědčit své koaliční partnery a prosadit změnu při projednávání novely v Poslanecké sněmovně.

„Ale zatím výpověď bez udání důvodu v tom balíku změn obsažena není,” dodal premiér.

Novela zákoníku práce urychluje počátek výpovědní doby

Zároveň uvedl, že nejde o krok v neprospěch zaměstnanců. Argumentoval, že návrh počítá současně s uzákoněním odstupného ve výši šesti až osmi měsíčních platů.

„Což je zcela dostatečná ochrana,” podotkl premiér Fiala.

Návrh prosazovaný ponejvíce ODS odmítají opoziční hnutí ANO a SPD. A z vládní koalice pak lidovci.

„Za KDU-ČSL mohu říci, že v žádném případě nebudeme podporovat jakýkoli proces, jakoukoli snahu, aby se to tam během legislativního procesu objevilo,” uvedla minulý týden místopředsedkyně sněmovního petičního výboru Nina Nováková.

Odbory: Premiér Fiala a chce návrh “vpašovat” do zákona

K novele zákoníku práce, která reaguje na požadavky unijní směrnice, mají nejednu výhradu zástupci odborů. Ta největší z nich ale směřuje právě k uzákonění výpovědi bez udání důvodu. Tu podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP] Dagmar Žitníkové usiluje premiér a část vládní koalice do zákona vpašovat bez diskuze. A bez možnosti připomínkování takového návrhu.

„ODS a TOP 09 ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR, neoliberálními ekonomy a částí zaměstnavatelů tímto návrhem chtějí rozbít systém pracovního práva v České republice,“ říká Žitníková.

Podle ní už se pracovní právo v Česku mnohokrát rozvolnilo a zaměstnancům ve srovnání s jinými zeměmi zaručuje nižší ochranu.

Firmy se kvůli změnám v zákoníku práce zbavují dohodářů

„Po přijetí institutu výpovědi bez udání důvodu by nebylo možné přezkoumat žádnou výpověď,“ upozorňuje na dopady zavedení bezdůvodné výpovědi odborářka.

Nicméně takový případný krok má podle ní i lidský rozměr, nikoli jen právní. Jmenuje konkrétní situace, kdy zaměstnanec dostane výpověď takzvaně ze dne na den kvůli záležitostem, na které má ale nárok. Například kvůli časté absenci z důvodu ošetřování malých dětí. Nebo pomalé práci či hrozícímu čerpání ošetřovného při péči o nemocného rodiče. Rovněž podle ní hrozí zneužívání výpovědi bez udání důvodu kvůli tomu, že se zaměstnanec ozve například proti sexistickým narážkám nebo šikaně na pracovišti. I takové případy totiž podle Žitníkové pomáhají odbory svým členům řešit.

„O šikaně od šéfovy milenky by v jedné menší nemocnici mohli vyprávět romány. Bylo to nadlouho, bylo to nepříjemné, ale dalo se s tím něco dělat. Teď by byly oběti šikany okamžitě vyhozené,“ uvádí předsedkyně.

NERV: Český trh potřebuje rozpohybovat

Nicméně i přes nesouhlas opozice, odborů i koaličních lidovců si premiér Fiala a členové poradního orgánu Národní ekonomické rady vlády [NERV], kteří zavedení bezdůvodné výpovědi také doporučují, stojí za svým návrhem. Odborníci z NERV svůj návrh obhajují tím, že problémové zaměstnance či zaměstnance bez výkonu není možné za stávající situace propustit. Pokud tedy hrubě neporuší pracovní kázeň.

NERV navrhuje nižší pojistné odvody pro lidi s nízkými výdělky

Mimo zavedení snadnějšího rozvázání pracovního poměru by změna podle NERV i podpořila pružnější nábory nebo regulaci pracovní doby. Český trh práce je potřeba rozpohybovat, tvrdí členové NERVu.

Proti zavedení výpovědi bez udání důvodu předala Českomoravská konfederace odborových svazů [ČMKOS] v čele s Dagmar Žitníkovou minulý týden ve středu [22.5.] petici sněmovnímu petičnímu výboru. Pod petici se za tři měsíce podepsalo 52 563 lidí.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. Okamžitou výpověď měla dávno dostat celá 5kolka i hrůzovláda pod vedením ješitného faráře i s jeho ministranty. Co za .. předvádí nyní před volbami do EU jejich kandidáti je taky vrchol sprostoty, viz. tupý havlojidní sašenka … Provládní media jen dští síru, pomluvy … na nynější opozici

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here