NERV navrhuje nižší pojistné odvody pro lidi s nízkými výdělky

1335
pro_lidi
Foto: Freepik.com

K oživení české ekonomiky by podle Národní ekonomické rady vlády [NERV] pomohlo snížení pojistných odvodů pro lidi s nejnižšími výdělky. Ideálně by to měla být nižší sazba na zdravotní pojištění.

A to proto, aby opatření lidem s nejnižšími výdělky nesnížilo budoucí důchody. Balík s celkem sedmatřiceti body podle jednotlivých segmentů zveřejnil tento týden NERV. Jde o návrhy ekonomických poradců vlády, které mají vést k udržitelnému růstu hospodářství. Jedním z návrhů je i zmíněné snížení pojistných odvodů pro pracovníky s nejnižšími příjmy.

„Pro lidi s relativně nízkými mzdami navrhujeme výrazně snížit zdanění práce, tedy celkové odvody státu včetně daně z příjmů fyzických osob a sociálního a zdravotního pojištění,“ navrhují členové NERV.

Podle vládních poradců by tím ubylo osob závislých na sociálních podporách. Vyšší příjmy by i více motivovaly k zapojení se na pracovní trh a mnozí lidé by i vystoupili z takzvané šedé zóny, kdy pracují takzvaně „načerno“. To znamená bez pracovní smlouvy, a tedy neodvádí žádné pojistné ani daně. Odborníci poukazují i na to, že nejnižší výdělky v Česku většinou vykazují lidé s nízkým vzděláním, bez vzdělání, zdravotně hendikepovaní či jinak znevýhodnění. Dále lidé pečující o malé děti, nemocné příbuzné nebo své rodiče i prarodiče.

„U těchto osob je silný společenský i ekonomický zájem nízkým zdaněním jejich práce zvýšit jejich zaměstnatelnost, schopnost výdělku a snížit závislost jejich rodin na dávkách,“ vysvětlují členové NERVu.

Nižší zdravotní pojištění pro lidi s nízkým výdělkem

Zatímco 15% daň z příjmu u lidí s nízkými výdělky ve většině případů pokryje sleva na poplatníka [2 570 Kč/měsíc], a tedy žádnou neodvádí, tak sazby sociálního a zdravotního pojištění pro ně platí stejné jako pro ostatní zaměstnance.

„Nebo dokonce vyšší než zaměstnanci s příjmem nad stropy sociálního pojištění, čtyřnásobku průměrné mzdy,“ upozorňují ekonomičtí poradci.

Dávky na bydlení zaslouží revizi. Příjemců je hodně, tvrdí odborníci

Návrhů na to, jak snížit odvodovou povinnost lidem s nízkými příjmy, dávají poradci vládě několik. Za vhodné ale nepovažují snížit odvody na sociální pojištění, protože by se taková úprava propsala do výpočtu budoucího důchodu, respektive snížila jeho výši. To u osob, které se jednou s ohledem na nízké příjmy v produktivní věku zřejmě nepřiblíží ani průměrné výši důchodu.

„Mohlo by se například jednat o snížení sazeb zdravotního pojištění v závislosti na výši mzdy nebo zavedení ekvivalentu daňové slevy na poplatníka. Nebo o částečné placení zdravotního pojištění státem, jako je to u jiných vybraných skupin obyvatel,“ jmenují návrhy poradci.

Další možnosti toho, jak provést tuto změnu, vidí i skrze změny v dani z příjmů fyzických osob, ve zvýšení slevy na poplatníka daně z příjmů fyzických osob. Dále i ve zvýšení progresivního zdanění. Například zavedení vyšší sazby než je dnešních 23 procent u osob s příjmem nad čtyřnásobek průměrné mzdy.

Nižší pojistné příjmy státu vykompenzují daňové úpravy

Dopady takového kroku hodnotí členové NERVu jako rozpočtově neutrální. Návrh totiž doprovází daňové změny, které na druhou stranu kompenzují výpadek na straně inkasa z pojistných odvodů.

„Výpadek na příjmech státu bude plně kompenzován zvýšením jiných daní, které tolik nesnižují motivaci k práci,“ vysvětlují členové NERV.

Příští rok zaplatíme vyšší odvody a nově i nemocenské pojištění

Za takové daňové změny považují například zavedení spotřební daně na tichá vína, od kterého vláda ve svém konsolidačním balíčků, jehož větší část platí od letošního roku, upustila. Dále poradci navrhují zvýšit spotřební daně u zdraví škodlivých produktů stejně jako aktivit, které zhoršují životní prostředí a vedou ke změnám klimatu. Také vidí kompenzaci nižšího výběru z pojistného ve vyšším zdanění kapitálových, případně jiných nepracovních příjmů. Ve zrušení výjimek u daní z příjmů fyzických a právnických osob a ve vyšším zdanění bohatství, konkrétně majetku a dědictví. Včetně vyšších sazeb daně z nemovitostí. A rovněž navrhují společně s tímto krokem přistoupit k úplnému zrušení slevy na nepracující manželku nebo manžela.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here