Evropská centrální banka snížila sazby o čtvrt procentního bodu

138
Evropska_centralni_banka
V roce 2019 se stala Christine Lagardeová prezidentkou Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem. Za tu dobu si vysloužila přezdívku „madam inflace“. / Foto: ECB

Evropská centrální banka [ECB] dnes [6.6.] podle očekávání analytiků snížila o čtvrt procentního bodu úrokové sazby. Základní sazbu rada guvernérů snížila na 4,25 procenta z 4,50 procenta. Depozitní sazbu na 3,75 procenta ze čtyř procent. 

Evropská centrální banka o snížení sazeb informovala v tiskové zprávě. Na následné tiskové konferenci předsedkyně ECB Christine Lagardeová uvedla, že inflace v eurozóně výrazně klesla. I když dodala, že se bude letos, a i v příštím roce stále nejspíš pohybovat „nad cílem ECB“. Tedy nad dvěma procenty.

„I přes snížení úrokových sazeb jsme nadále odhodláni zachovat restriktivní politiku, abychom dosáhli inflačního cíle ve výši dvou procent,“ řekla Lagardeová, která již v květnu veřejně hovořila o tom, že ECB má inflaci pod kontrolou.

To přesto, že míra inflace v eurozóně v květnu zrychlila na 2,6 procenta z dubnové hodnoty 2,4 procenta. V předběžném odhadu to na konci května uvedl statistický úřad Eurostat. Meziměsíčně ceny v eurozóně vzrostly o 0,2 procenta, bez vlivu energií růst činil 0,4 procenta. Samotné energie byly proti dubnu o 1,2 procenta levnější.

Inflace ve střední Evropě opět ožívá. Uvádí to analýza Allianz Trade

Nejvyšší inflaci v květnu vykázala Belgie, to 4,9 procenta. Nad čtyřmi procenty bylo i Chorvatsko. Naopak nejnižší inflaci Eurostat registroval v Lotyšsku, to 0,2 procenta. Pod jedním procentem je míra inflace také v Litvě, Itálii a ve Finsku.

Jak hodnotí současnou situaci Evropská centrální banka

Na tiskové konferenci šéfka ECB vyjmenovala inflační a protiinflační tlaky. Za inflační faktor označila vysoké mzdy. Dále pak vyšší náklady na přepravu a neočekávané klimatické výkyvy, které mohou zdražit potraviny. Za protiinflační faktory označila jen mírný globální ekonomický růst a očekávané zpomalení růstu mezd.

Euro dnes k dolaru posílilo o 0,1 % na 1,088 USD/EUR.

„Žádné překvapení se nekonalo. ECB sazby snížila o 25 bazických bodů. To bylo v souladu s očekáváním trhu. Jednalo se o první snížení sazeb ECB od roku 2019. ECB byla také druhou centrální bankou G7, která zahájila cyklus uvolňování. Včera snížila sazby Bank of Canada,“ uvedl pro FinTag analytik XTB Tomáš Cverna.

Vývoj kurzu eura vůči dolaru dnes 6.6. / čas 15:45

[Zdroj: xStation 5]

„Vzhledem k proinflačnímu vyznění posledních dat a přehodnocení prognózy byla tisková konference poměrně opatrná. Prezidentka Lagardeová potvrdila potřebu držet měnové podmínky utažené. Další kroky stejně jako dosud podmiňuje novými daty. Trhy si zasedání vyložily jako lehce jestřábí. Eurové tržní úrokové sazby rostly o zhruba 4 bb. Do konce roku zaceňují tržní instrumenty necelé dvojí 25bodové snížení sazeb ECB,” přidal svůj komentář ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

Euro v reakci na ECB mírně posílilo. Následně část svých zisků umazalo a k 16:00 zase mírně rostlo [viz. graf výše, pozn. red.]. I tak ale přidalo jen slabých 0,1 procenta. Na dnešní očekáváné snížení sazeb od rána reagovaly evropské akciové trhy. Německý index DAX přidal přes půl procenta. Francouzský index CAC40 posílil o necelých 0,30 procenta, stejně tak polsky WIG20. Britský index FTSE 100 si připsal bezmála 0,40 procenta.

ECB zvedla úroky poprvé předloni v červenci

Předloni v červenci banka zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci. Loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby držela svou základní úrokovou sazbu beze změny na 4,50 procenta. Analytici očekávali, že ECB přistoupí ke snižování sazeb až jako druhá po americkém FEDu. Aktuálním snížením tak ECB americkou centrální banku „předběhla“.

V USA brzdí inflace i spotřeba. Kdy FED sníží úroky, ale jasno není

Tomáš Cverna politiku ECB okomentoval tak, že v minulosti mnozí banku kritizovali za to, že přišla se snížením sazeb pozdě. A nyní zase jako jedna z prvních snižuje, dodal.

BlackRock: ECB zabíjí poslední hřebíček do rakve eurozóny

A to přesto, že ECB dnes upravila výhled inflace pro letošní a příští rok směrem nahoru. Podle nejnovější prognózy ECB dosáhne průměrná inflace v celém letošním roce 2,5 procenta. V příštím roce by pak měla klesnout na 2,2 procenta a v dalším roce na 1,9 procenta. Ekonomický růst by měl oživit v roce 2024 na 0,9 procenta, v roce 2025 na 1,4 procenta a v roce 2026 na 1,6 procenta.

–DNA–

1 komentář

  1. Ekonomiky, které nesnesou 4 procenta úroků, jsou dotační, s problematickými investicemi, příliš zadlužené, nekompetitivní a málo produktivní. Vítejte do EU bratři muslimové, nevadí, že euro už máte jen za dolar?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here