Vinná réva: Dneska už tu nejsou žádná nekontaminovaná vína

1556
vina
Foto: Pixabay.com

Producenti vinné révy v EU patří mezi největší uživatele fungicidů. Hrozny jsou totiž velmi náchylné k plísním, a proto vyžadují časté poprašování chemikáliemi. Problém je, že tyto chemikálie se dostávají do vína a škodí zdraví. 

Fungicid je pesticid používaný k hubení a potlačování hub, které napadají rostliny a působí na nich ekonomické škody, respektive působí škody na výnosu. Mimo zemědělství se s fungicidy pracuje například ve stavebnictví, kde se používají k ochraně dřeva a nátěru. Tyto fungicidy často obsahují perfluorované a polyfluorované alkylové látky [PFAS], které se hromadí v lidském těle i životním prostředí. A jsou „nezničitelné“ a zahrnují více než 4 700 chemických látek. Problému se v článku European wines face alarming ‘forever chemical’ contamination, new study finds věnuje list Politico.

Bruselský server se odvolává na aktuální výzkumy, jež prokázaly, že třeba kyselinu trifluoroctovou [TFA], kterou evropská vína ještě před rokem 1988 neobsahovala, dnes evropská vína obsahují. A zatímco o rizicích PFAS se ví dlouho, TFA evropské úřady a producenti vín dosud považovali za relativně neškodnou látku. To je ale omyl.

„Během posledních třech sklizní tato kyselina dosáhla hodnoty až 320 miligramů na litr lahvového vína. Což je 3000krát víc, než unijní limity povolují v podzemní vodě,“ uvádí šokující informaci bruselský list.

„To je varovný signál, který nelze ignorovat,“ říká Helmut Burtscher-Schaden z rakouské nevládní organizace Global 2000, který vedl jeden z výzkumů.

Přítomnost chemikálií ve víně přičítá zvyšujícímu se používání pesticidů založených na PFAS nových fluorizovaných freonech.

„Masivní akumulace TFA v rostlinách docela jistě znamená, že asi přijímáme v našich potravinách mnohem víc těchto nezničitelných chemikálií, než jsme předpokládali,“ doplňuje Burtscher-Schaden.

Message in a Bottle: Chemikálie se pojí s rakovinou

Zpráva výzkumníků, která nese příznačný název „Message in a Bottle“, zkoumala vzorky 49 vín, konvenčních i organických. Testovaná organická vína sice obsahovala nižší koncentraci TFA, ale žádné z nich nevykázalo jeho nulovou hodnotu. Zvlášť rakouská vína měla vyšší hodnotu, i když zpráva uvádí, že s obsahem TFA se potýkají všechna evropská vína.

„Není to jen problém některé oblasti, týká se všech,“ potvrzuje Michael Müller, profesor farmaceutické a lékařské chemie na univerzitě ve Freiburgu.

Profesor Müller vedl nezávislou odbornou studii, která potvrzuje závěry zprávy.

„Už tu nejsou žádná nekontaminovaná vína. Dokonce i organické pěstování není proti kontaminaci spolehlivou zárukou, jelikož TFA je v životním prostředí všudypřítomná,“ vysvětluje Müller.

Spojené státy zakazují chemická barvidla potravin na bázi ropy

Podle něj by země EU měly okamžitě celou věc řešit. První krok je podrobné sledování využívání širokého spektra fluorizovaných sloučenin PFAS v přírodě, ale i výrobcích. Od teflonového nádobí až po protipožární pěnu a zemědělské pesticidy. Důvod je podle něj nasnadě. Tyto chemikálie v živých organismech poškozují játra, reprodukční orgány a rovněž se pojí s onkologickými onemocněními.

Evropský výbor Comité Européen des Entreprises Vins [CEEV], který reprezentuje evropské výrobce vín, závěry studie ve svém prohlášení ale zpochybňuje. Podle něj vědci zkoumali málo vín a půlka z nich byla navíc z Rakouska. To jsou jejich argumenty. Přesto i producenti prostřednictvím CEEV podpořili další výzkum. Včetně spolupráce s European Food Safety Authority ohledně posouzení zdravotních rizik a limitů TFA.

Nezdravá vína a reakce úřadů nejen v EU

Studie z roku 2021 potvrdila spojení TFA s vážnými deformacemi králičích plodů. Což evropské regulátory přimělo klasifikovat TFA jako látku „ohrožující reprodukci“.

To nás nutí jednat,“ říká Salomé Roynelová z neziskovky Pesticide Action Network Europe [PAN Europe].

Doplňuje, že podle aktuálních unijních předpisů o pesticidech jsou metabolity [látky vznikající při rozkladu živin, pozn. red.] jistým rizikem pro reprodukční orgány. A nesmí se například v podzemních vodách vyskytovat v koncentraci vyšší než 0,1 miligramu na litr. A tuto hranici TFA pravidelně překračuje jak ve vodě, tak i v potravinách.

WWF: Země EU vyjídají svět a plýtvají potravinami zároveň

Upozorňuje dále na to, že aktuální zjištění jde ruku v ruce s důležitým rozhodnutím. Evropští regulátoři jednají o tom, zda schválí, nebo neschválí flutolanil, další fungicid ze skupiny PFAS, pro využití v zemědělství.

„Volit pro flutonatil je prvním ukazatelem, zda berou politici toto nebezpečí vážně,“ tvrdí Roynelová a dodává: „Bude nutné eliminovat celou tuto kategorii chemikálií ze zemědělství.“

V podobném duchu hovoří profesor Müller. K nebezpečným chemikáliím podle něj existují náhražky: „Existují náhražky. Názor, že jsou tyto chemikálie nezbytné, je mylný.“

Již zmíněný Burtscher-Schaden přidává, že čím více bude Evropa zákaz nebezpečných chemikálií oddalovat, tím vyšší znečištění přinesou.

„A protože jde o nezničitelné chemikálie, každý rok zpoždění poškodí následující generace,“ uzavírá s tím, že zájem evropských orgánů o danou věc ukazuje, že odpovědní úředníci Evropské komise na zjištění zprávy „Message in a Bottle“ zatím vůbec nereagovali.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Bez chemie nebude dost vína. Což logicky zvyšuje cenu. S chemií bude vína víc. Což ovšem cenu nesníží, protože chemie je drahá. Zkrátí nám to život. A to nám ušetří budoucí náklady. To pomůže důchodovým fondům a odlehčí sociálním službám. Což v konečném důsledku pomůže ekonomice. Ach ta ekonomika! Škoda, že to není moje příbuzná. Jó finanční gramotnost, to je věc!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here