Předseda Komunistické strany Čech a Moravy [KSČM] Vojtěch Filip požádal dnes ve Strakově akademii premiéra Andreje Babiše [ANO] o snížení plánovaného 500 miliardového rozpočtového schodku. Případnou podporu vyššího deficitu komunisté navíc podmínili i tím, aby vláda informovala, na co peníze použije.

Při příchodu na jednání s premiérem Vojtěch Filip novinářům řekl, že KSČM chce, aby byl deficit nižší. A aby bylo definováno, na jaké investice bude směřován. Kde by vláda měla škrtat, je podle Vojtěcha Filipa jedním z bodů dnešního jednání s premiérem.

„Usnesení našeho výkonného výboru je jasné. Nechceme tak vysoký schodek. Dále chceme sedmiletý plán řešení konsolidace veřejných financí, protože tak velké zadlužení Česká republika během jednoho roku ještě neměla,” uvedl Vojtěch Filip.

Podle něj se zdá, že vláda chce mít spíš k dispozici volné peníze, které by použila, jak by sama uvážila, bez kontroly Parlamentu. A to se KSČM nelíbí.

„Vládou navržený letošní deficit se mi zdá příliš vysoký. Já chci pořád vidět investiční plán, který by deficit zahrnoval,” upřesnil.

NRR se ptá, na co vláda chce rezervu ve výši 137 mld. Kč

Dále odmítl, že by jeho strana žádala ponížení výdajů na armádní nákupy, jak v pondělí uvedl Andrej Babiš. Dodal ale, že některé investice by mohly být odloženy. To, že ANO jedná o možné podpoře i s dalšími stranami, označil za normální.

Komunisté také chtějí sedmiletý plán zacelení dluhu. Poslanci KSČM dnes navíc oznámili, že se zdrží hlasování při dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru o vládním návrhu navýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun. Rozpočtový výbor Sněmovně dnes dále nedoporučil projednávat návrh na navýšení letošního schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun v legislativní nouzi. Což by podle premiéra Babiše byl velký problém. Nastínil, že doporučení výboru Sněmovna může přehlasovat a návrh probrat zrychleně. Dodal, že pokud by se postupovalo podle návrhu výboru, bylo by to rozhodnutí proti občanům.

Vláda sází na růst, čemuž odpovídá i rekordní schodek

Premiér Andrej Babiš po jednání s Vojtěchem Filipem jeho požadavek na nižší schodek rozpočtu odmítl. A to i ten, aby vláda snížila schodek na 450 miliard korun.

„My jsme vláda, která vznikla s podporou komunistů, ale nejsme vláda, která je závislá na KSČM,“ řekl premiér.

Zmínil i možnost předčasných voleb, kdyby rozpočet neprošel a vláda nemohla realizovat svůj program. Jednat o rozpočtu chce dál jednat s Piráty, KDU-ČSL, ale i komunisty. Vláda chce požádat Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí. Kvůli koronavirové epidemii deficit státního rozpočtu přitom již narostl ze 40 miliard na 200 miliard, poté na 300 miliard korun. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. Pokud vládní návrh na zvýšení schodku až na 500 miliard korun projde, míra zadluženosti ČR na HDP zvýšením deficitu stoupne ze současných cca 30 procent na 35 až 40 procent.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] původně chtěla požádat Sněmovnu o podporu dalšího navýšení deficitu tento týden. Po jednání s komunisty, kteří hodlají věc ještě probrat na sobotním zasedání širokého vedení, uvedla, že může žádost posunout na další týden. Ministryně se zástupci KSČM udržuje dobré vztahy [viz foto ze společného jednání s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem]. Podle posledních zpráv však ministryně Alena Schillerová na komunisty již čekat nebude. Po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem uvedla, že Poslanecký klub ANO kvůli rozpočtu navrhne mimořádnou schůzi Sněmovny. Ta by se mohla konat 24. června.

-500 000 000 000 korun má být letošní účet české vlády

Miloš Zeman si zve členy vlády. Ti pak říkají, co říká

Andrej Babiš o navýšení defcitu státního rozpočtu jednal s prezidentem Milošem Zemanem již v pondělí. Podle premiéra získá prezidentův souhlas proinvestiční schodek.

„Máme investovat rekordní sumu, téměř 200 miliard celkem, z toho 140 miliard z českých zdrojů. Z toho 111 miliard na dopravní infrastrukturu. Chceme se z dopadu koronaviru proinvestovat. To je ten náš hlavní cíl,” uvedl Andrej Babiš po schůzce.

K situaci se vyjádřil i vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO], který s prezidentem jednal v sobotu.

„Česká republika si podle prezidenta Miloše Zemana může zvýšení letošního schodku státního rozpočtu kvůli opatřením proti koronaviru ze 300 na 500 miliard korun dovolit,“ uvedl Karel Havlíček.

Upřesnil, že se s prezidentem nebavil, zda zvýšení schodku podporuje, nebo ne. Zeman před časem řekl, že dříve naplánovaný schodek 300 miliard korun by mohl být dostatečný.

„On řekl, že mu rozumí. Chápe, proč se v současné době zdroje do ekonomiky dávají. S tím, že bude diskuse, do čeho se ty peníze budou konkrétně dávat, jak to bude s příjmovou stránkou. To jsou věci, které nás teď rozpočtově čekají,” uvedl Karel Havlíček.

Komunisté jednají s ANO o změně toleranční dohody

Vojtěch Filip dnes uvedl, že s Andrejem Babišem bude jednat i o avizované změně toleranční dohody, na jejímž základě komunisté vznik kabinetu podpořili.

„Krize změnila požadavky na řízení společnosti a také na priority dalšího vývoje,” uvedl bez dalších podrobností.

Toleranční patent mezi KSČM a ANO je přitom klíčový dokument pro fungování podpory vlády Andreje Babiše ze strany KSČM. To v nedávném rozhovoru pro FinTag.cz potvrdil i první místopředseda poslaneckého klubu KSČM a někdejší místopředseda KSČM Leo Luzar.

„Spolupráce je ve formátu tolerance. Pravidelně se nescházíme. Ani nechodíme na uzavřená jednání v rámci vládní koalice. Neúčastníme se ani jiných koaličních jednání. My jen zůstáváme na svých zásadách a bodech našeho programu. Ty si hlídáme,” uvedl.

Andrej Babiš je fenomén, naše současná realita, tvrdí KSČM

V této souvislosti pak dodal, že KSČM zvolila formu řešení úkolů per partes. To dle jeho slov znamená, že KSČM řeší věci, jak přicházejí. Což se týká i aktuálně plánovaného schodku veřejných financí.

„Věci se snažíme ovlivňovat dle našeho volebního programu. Ten není tajný, všichni k němu mají přístup. A to je ta nejlepší kontrola,” uvedl s tím, že tolerance KSČM vlády Andreje Babiše je čistě pragmatický postup.

„Když bychom jeho vládu netolerovali, měli bychom zde mimořádné volby a výsledek by mohla být jasná pravicová vláda. A tu si nikdo nepřeje. Druhá rovina je, že díky naší toleranci můžeme velice efektivně vládu tlačit do našich levicových témat,” upřesnil.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here