Pokles příjmů Rusko loni minul. Letos už ale přijde

9797
Rusko
Foto: Pixabay.com

Zatímco ještě loni Rusko masivně inkasovalo z prodeje ropy, plynu a dalších komodit, letos už bude všechno nejspíš jinak. Ceny strategických komodit klesly, globální ekonomika zpomaluje a sankce proti Rusku vstupují v platnost.

Důsledky ruské invaze na Ukrajinu ve vazbě na aktuální ekonomický vývoj tvrdě zasáhnou příjmy ruského státního rozpočtu. Alespoň to predikuje v článku “Russia-EU energy war means a ‘tough year’ for the Kremlin’s budget” bruselský list Politico.

Peníze z vývozu ropy a zemního plynu se na příjmech ruského státního rozpočtu loni podílely 45 procenty. Navzdory sankcím a snahám evropských zemí zbavit se závislosti na ruských surovinách vylétlo loňské ruské inkaso z prodeje ropy a plynu na 155 miliard eur [3,7 bil. Kč]. To je o 30 procent víc než v roce předchozím. Příjmy ruského státního rozpočtu navíc posílila ruská obdoba evropské windfall tax a dividendy Gazpromu.

„Za jedenáct měsíců letošního roku ruský státní rozpočet vykázal přebytek 557 miliard rublů [cca 205 miliardy Kč]. Přitom v období mezi letošním lednem až říjnem činil přebytek ruského státního rozpočtu 128,4 miliardy rublů [cca 46,2 mld. Kč],“ uváděla loni v listopadu agentura Bloomberg s odvoláním na údaje ruského ministerstva financí.

Rusko hospodaří s významně přebytkovým rozpočtem

Avšak ani to nestačilo k tomu, aby ruský státní rozpočet za celý loňský rok skončil v plusu. V úterý [10.1.] ruský ministr financí Anton Siluanov oznámil, že za loňský rok vykázal státní rozpočet Ruska deficit ve výši 2,3 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. To je asi 3,3 bilionu rublů [1,06 Kč]. Pro srovnání řekněme, že rozpočtový deficit Česka za loňský rok se pohybuje na úrovni 4,5 procenta HDP.

Ruský deficit ztratil loni v prosinci a ztratí ještě víc

Pokud byl ještě v listopadu ruský státní rozpočet v přebytku, nakonec ale skončil deficitem, je jasné, že ke zlomu muselo dojít v prosinci. A fakt je, že podle výpočtu agentury Bloomberg Rusko v prosinci odepsalo 3,9 bilionu rublů [cca 1,26 bil. Kč]. Podle agentury už v té době byl znát vliv západních sankcí spojených s nákupem ruské ropy. A jak píše list Politico, v Rusku bude ještě hůře.

Ve svém vládním rozpočtu vypracovaném v prosinci, Kreml předpokládá, že příjmy z vývozu ropy a plynu letos klesnou o 23 procent. Avšak Alexandra Prokopenková, nezávislá analytička a bývalá úřednice moskevské centrální banky, považuje toto číslo za „velmi optimistické“. Podle jejího odhadu klesnou příjmy asi o jednu třetinu.

„Je zcela jasné, že letos to bude mít rozpočet složité. Rusko ztratilo evropský prémiový unijní trh, kam dodávalo ropu a plyn,“ říká Prokopenková.

Vývoz plynu se na vládních příjmech přitom ještě loni podílel 10 až 15 procenty. To už je ale minulost. Mnohé země ruský plyn neberou a Kreml zastavil jeho dodávky přes plynovody včetně zničeného podmořského plynovodu Nord Stream.

Výsledek je, že Gazprom minulý týden oznámil, že loni klesl objem vývozu zemního plynu o 46 procent. Georg Zachmann z think tanku Bruegel to komentoval následovně: „Domnívám se, že teď už to Rusko zabolí.“

Moskva čelí nepříjemnostem a ustupuje

Již nyní zřejmý propad příjmů ruského rozpočtu přichází v době, kdy válka na Ukrajině zdaleka nekončí a Rusko navyšuje výdaje na armádu. A ty jsou „nekonečné“. Potřeba peněz ruského prezidenta Vladimira Putina dokonce přiměla podepsat koncem prosince výnos, který poněkud oslabil požadavek, aby Rusku „nepřátelské země,“ zejména ty unijní, za plyn platily pouze rubly. Plynu ale má Evropa dost, a tak se tento „vstřícný krok“ minul účinkem.

Je tu ale ještě ropa. Téměř úplný zákaz EU [Česko má časově omezenou výjimku, pozn. red.] dovážet od 5. prosince 2022 ruskou surovou ropu je a bude nejvýznamnější dosud zavedenou sankcí s dopady na ruský rozpočet.

„Unijní zákaz dovozu ropných produktů, který vstoupí v platnost 5. února 2023, potíže ruského rozpočtu ještě zhorší,“ říká Janis Kluge z German Institute for International and Security Affairs.

Rozhodující je i zastropování ceny ruské ropy. I když je dopad zastropování ceny ruské ropy skupiny zemí G7 na částku 60 dolarů [cca 1 362 Kč] za barel na ruský rozpočet stále ještě nejistý, Politico tvrdí, že obchodníci z Číny už ho využívají při dojednávání slev. A výsledek? Zatímco referenční cena ropy Brent činí zhruba 80 dolarů [cca 1 771 Kč], ropa z Uralu stojí necelých 40 dolarů [cca 856 Kč]. Kreml na situaci reagoval snížením objemu těžby o 700 000 barelů ropy denně [-7 % denní produkce]. Podle Prokopenkové Rusko moc šancí na úspěch ale nemá.

„Moskva nemá moc nástrojů, jak na zastropování cen ropy odpovědět,“ říká.

Upozorňuje i na to, že Rusko má navíc k dispozici jen málo tankerů. Dosud spoléhalo na přepravu ropy pomocí tankerů ze západní Evropy. Ruskou ropu v minulosti přitom vozily hlavně tankery pod řeckou vlajkou.

Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

Jsou tu ale i další aspekty. K tomu nejvýznamnějšímu patří útlum ekonomiky, který s sebou přináší nižší spotřebu ropy a poptávku po ní. To platí pro Evropu stejně jako pro Čínu i Indii. A nejde jen o ropu, ale i ropné výrobky jako nafta. Tu Evropa dosud kupovala ve velkém.

Rusko kvůli výdajům na válku ztrácí perspektivu

Podle ruského ministra financí Siluanova výkon ruské ekonomiky loni klesl o 2,7 procenta. Předpoklad, že by ruská ekonomika prošla ekonomickým boomem letos neexistuje. A tak Siluanov odhaduje, že i letos rozpočtový deficit dosáhne dvou procent.

„Můj názor ale je, že tři procenta znějí realističtěji,“ tvrdí Janis Kluge z German Institute for International and Security Affairs.

Argumentuje poklesem příjmů a růstem výdajů na zbrojení a vnitřní bezpečnost. Přičemž ruské výdaje podle jeho odhadu letos stoupnou ve srovnání s loňským rokem o 50 procent. Ruská vláda proto přiškrtí výdaje na zdravotnictví a školství. A už teď se ví, že třeba výdaje na infrastrukturu zkrátila o jednu pětinu.

„Kreml vlastně vyprodává budoucnost, aby financoval válku,“ tvrdí Kluge.

Pokud půjde ruské hospodaření takto dál, bez rublu se Rusko podle něj ocitne již v roce 2025. To totiž vyčerpá všechny peníze ze svého investičního fondu, kde má uloženo 149 miliard eur [cca 3,6 bil. Kč].

Michal Achremenko

8 KOMENTÁŘE

  1. Realita nemôže byť zbožné prianie ! A bude aj horšie . Prestať vzdelávať deti , prestať liečiť deti a starých ludí a zvýšiť ceny liekov je zverské ! Len aby si niekto mohol masírovať Ego!

  2. Já myslím, že ruSSákům bude ještě mnohem hůř, protože jestli prodávají barel za 40$ a to ještě musí zaplatit pojištění a přepravu, cca 15$ za barel, tak to je zisk 25$ z barelu, ovšem nemyslím si, že dokážou vytěžit barel za méně než 30$, tzn. čistá ztráta z jednoho barelů je 5$. Za mě zcela ideální situace :)))

    • No já osobně bych byl s těmi předpověďmi opatrný. Tedy pokud se to přesně nepropočítá. Obecně platí, že máte příjmy a výdaje. Vezměme si ty výdaje. Jak nastoupil Putin, tak zajistil, že příjmy z nerostných surovin hodně končily ve státním rozpočtu. Dříve se s nimi doslova “čarovalo”. To byli ti daňoví defraudanti, jako třeba Chodorkovskij (skončil ve vězení), Berezovskij (s tryskáčem zmizel do Anglie) a jim podobní. To jsou třeba ty obrovské rezervy, které dnes mají na západě zmrazené. Takže ty už nebudou tvořit a hned se použijí. Pak jak se mluví o těch oligarších, myšleno o jejich majetku a penězích. No tak ti už nebudou mít takový vývar, protože ti byli na bohatství státu, jako paraziti, pěkně přisátí. To jsou další úspory na výdajích. A když si vezmete, že v mafiánském kapitalismu ten poslední dělník dostane jako podíl na tomto bohatství stejně kulové, tak je otázka, kdo ten propad bude mít a zda to nakonec pro stát není dobře. Ono totiž, když je všeho hodně, tak se krade horem dolem a nikoho to nebolí (Rusko před válkou – zmizel milión uniforem a pohoda klídek tabáček). Ale když začne nouze, tak začnou otázky. A kolik z toho máš ty? A proč tolik? To mohou být další úspory. No, počítat to nebudu, nechám se překvapit jak zchudnou, kdo zchudne a o kolik. Určitě ano, ovšem nás to s tím Green dealem nakonec čeká také a může to být i trvalé.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here