MPSV: Pracující důchodci nebudou platit sociální odvody

19245
socialni
Foto: Pixabay.com

Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] navrhuje změny v podpoře práce v důchodovém věku. Místo nynějšího trvalého navyšování penze by podle něj starší zaměstnanci neplatili sociální odvody.

Vyplývá to z návrhu novely o provádění sociálního zabezpečení. Stejně jako to, že důchodcům by tak zůstalo 6,5 procenta peněz ze základu výdělku. Živnostníkům by se odvodová sazba snížila obdobně.

„Na rozdíl od současné právní úpravy mírného, ale trvalého zvyšování starobního důchodu za odpracovanou dobu je navrhovaná právní úprava efektivnějším řešením, jak starobním důchodcům pomoci, finanční podpora bude významnější a okamžitá,” uvádí v podkladech k novele ministerstvo práce.

Upřesnilo, že se penze za rok práce navíc zvedá “v řádu desetikorun”. Ministerstvo financí ČR výpadek příjmů do důchodového systému, který je deficitní stejně, jako jsou deficitní celé veřejné finance ČR, odmítá. Proti návrhu jsou i odbory. Podle nich by měl stát navyšování penze za “přesluhování v práci” naopak zvýšit.

Sociální odvody teď a po případné změně

Po odpracování 360 kalendářních dnů mohou nyní starobní důchodci a důchodkyně požádat sociální správu o zvýšení penze. Zásluhový procentní díl důchodu jim vzroste o 0,4 procenta výpočtového základu. Podle návrhu by nově nemuseli zaměstnanci platit na sociální zabezpečení 6,5 procenta ze základu výdělku.

S hrubou mzdou 25 000 korun by si nechali asi 1 600 korun měsíčně, u hrubé mzdy 30 000 korun by to bylo přes 1 900 korun a u mzdy 40 000 korun 2 600 korun. Zaměstnavatelům by se odvody nezměnily.

Úlevu na sociálním pojištění uplatní firmy už tento měsíc

Také živnostníci by si ponechali 6,5 procenta ze zisku. Sazba pojistného by jim klesla z 29,2 na 22,7 procenta. Podle návrhu by slevu bylo možné uplatňovat i u paušálu.

Podle ministerstva práce musí sociální správa ročně rozhodovat zhruba o 80 000 žádostí o zvýšení penze, což ji značně zatěžuje.

„Výsledek pro pojištěnce je obvykle frustrující vzhledem k dlouhé době řízení a relativně nízké částce, o kterou se důchod zvýší,” uvedlo ministerstvo.

V Česku pracuje asi 270 000 starobních důchodců

Podle podkladů k novele pracuje v Česku asi 270 000 starobních důchodců a důchodkyň. Po zrušení odvodů by stát přišel ročně o čtyři až 4,5 miliardy korun. Výdaje na zvyšování důchodů by sice klesly, tento pokles by ale propad příjmů do systému dorovnal až téměř za 30 let. To uvedlo ministerstvo financí, které zvyšování deficitu důchodového účtu odmítá. Podle něj návrh MPSV narušuje i nastavení paušálu.

Výpadek příjmů vadí i odborům. Přirovnávají návrh ke zrušení superhrubé mzdy. Lidem zůstalo víc peněz, státní finance se ale propadly do vysokých deficitů. Odboráři naopak navrhují, aby se bonus za “přesluhování” zvedl. Poukazují na to, že zatímco mladší senioři mají k penzi přivýdělek, ve vysokém věku si lidé příjem už prací zvyšovat nemohou.

Vláda v programovém prohlášení slibuje, že práci v důchodu podpoří a seniorům “více zohlední odpracované roky”. Bonus za každý rok práce navíc zmiňovala ve svých návrzích v minulém volebním období i tehdejší důchodová komise.

Vláda zvýší peníze na obranu, ale oseká penze a další dávky

Koalice Pirátů a Starostů před posledními sněmovními volbami uváděla, že se zasadí o vyšší odměňování za práci v penzi. Mluvila ale i o nižších odvodech.

Na to, že důchodový systém dostatečně nezohledňuje práci v penzi, upozorňovala před několika lety studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu [IDEA] Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR.

–ČTK/RED–

6 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, vrchnost je k duchodcum velkorysa!! Rucku libame vasnosti!! Dalsi komentář je zbytecny 🍖🤑😛🖕😜😂

  2. Proč taková velkorysost v dněšní krizi ? Jak si vláda protiřečí ! Mimořádně valorizovat podle zákona nechce,aby ušetřila, ale na druhou stranu daruje pracujícím důchodcům 6% z hrubé mzdy. Nestačilo by upravit procena z výpočtového základu z 0,4% ( neměnilo se snad 20 let) např. na 1,5% ?. Jsem starobní důchodce a ještě v 68 letech pracuji. Zvýšení důchdu po 360 odpracovaných dnech je pro mě bonus, ale kvůli němu nepracuji. Kdo by v důchodu mohl pracovat – je zdravý, tak pracovat bude i přes to, že odvádí soc. pojištění se 6%, komu se nechce, tam nepomůže ani tato velkorysá sleva.

    • To je právě ono. Pamatuji si, jak se Klaus pohrdavě k Fialovi vyjadřoval, když měl nastoupit do čela ODS. A dnes vidím proč. Vždy nás učili, že abychom se k něčemu dopracovali a nedostali se do slepé uličky, musíme jít od obecného ke konkrétnímu. A jak ostatně i vy sama píšete, v tom obecném zřejmě uvažují a postupují následovně: Hospodářská situace není dobrá a to vše má vliv na výběr daní. A do budoucna bude tento negativní vliv narůstat. Tak, abychom se nedostali do finančních problémů, tak snížíme odvody, jak se to provedlo nedávno, aby v pokladně ubylo kolem sta miliard. Jinými slovy, aby důchodci měli dost, dáme ty peníze těm, kteří pracují, aby nebyli tak trestáni za to, že vůbec pracují. Třeba jako paní Pekarová za svoji práci v parlamentu, která toto vypustila z úst. A abychom si zajistili další patřičný obnos do státní pokladny, tak za tím účelem zrušíme EET, i když víme, jak to tu funguje, že kdo z podnikajících může, na úkor státní pokladny si přilepší. Takže jsme tím získali další mínusové příjmy pro naše důchodce. A protože víme, že každá životní úroveň stojí na tom, kolik toho ekonomika díky lidské práci a práci strojů lidmi vymyšlených vyprodukuje, tak vůbec nemáme v úmyslu nějaký ten státní svátek, kdy lidí mohou lenošit, zrušit, aby tím její výkonnost a výběr daní vzrostl. Ale prý zcela správně důchodcům v jejich zájmu nepřidat ani to, co zákon nařizuje. No a aby se zaměstnanci na MPSV z té práce neoběsili, protože je to prý nesmírně zatěžuje, jak se v článku píše, tak necháme něco o proti minulosti navíc i živnostníkům a těm důchodcům, kteří pracují. Řeknu to bez ohledu na důchodce, nedůchodce, pracující, nepracující, zkráceně. Kdybychom takto obecně uvažovali jako technici pracující v oblasti radioelektroniky, jak politici uvažují v oblasti ekonomiky, tak si ještě dnes posíláme zprávy ne mailem, ale po poštovních holubech.

  3. Chtějí tím za levno rozbít údajně masovou volební angažovanost důchodců ve prospěch ANO. Předpokládají, že ti pohyblivější stařešinové jsou ti, kdo častěji chodí volit a chtějí vyvolat jejich vděk. 5k nás vede k vzájemné bitvě vidlema o poslední bochník.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here