Vím, co děláme. Máme své strategie, říká premiér Petr Fiala

21687
Petr_Fiala
Premiér Petr Fiala v pořadu OVM ČT / Foto: Redakce FinTag.cz

„V České republice nyní probíhá boj mezi demokratickými stranami a populisty a extremisty,“ vysvětlil dnes [5.3.] v pořadu Otázky Václava Moravce [OVM] České televize aktuální dění v Poslanecké sněmovně PČR premiér Petr Fiala [ODS].  

Podle jeho slov se se současnou opozicí nedá domluvit. Což ukázaly v tomto týdnu obstrukce při projednávání zákona o změnách mechanismu mimořádné valorizace penzí v režimu legislativní nouze ve Sněmovně.

„Já bych se raději bavil s opozicí, která respektuje pravidla hry a je s námi ochotna spolupracovat,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Opozice podle jeho názoru zneužívá právo na obstrukce jednání Sněmovny. A činí to navíc nepřiměřeně.

„Já jsem ten, který toto právo na obstrukce, hájí. A vždy ho budu hájit. Všechno je ale věcí přiměřenosti,“ řekl premiér.

Argumentoval, že zatímco dříve se obstrukce využívaly u jednotlivých zákonů, dnes jejich prostřednictvím opozice blokuje všechna jednání Sněmovny. To, co strany, které jsou nyní ve vládě, podle jeho slov v minulosti využívaly výjimečně, se dnes podle něj stalo pravidlem.

Obstrukce ve Sněmovně nejsou ničím výjimečným

„Nechovají se standardně a nejde to takto dál. […] Ano, je tu právo na obstrukce, ale je tu právo většiny prosadit svůj zákon,“ vysvětlil a odmítl tvrzení, že změnami v jednacím řádu Sněmovny vládní poslanci poškozují demokracii.

„Naši poslanci připravili úpravu jednacího řádu. Je to nyní posláno, pokud mám dobré informace, opozici k vyjádření. […] Každý, kdo je teď ve vládě, bude jednou v opozici. Je potřeba do toho zasahovat citlivě,“ dodal.

Petr Fiala: Proč je nutná mimořádná valorizace penzí

Premiér Fiala v OVM znovu podpořil nutnost změny valorizačního schématu u penzí. Novelu, která od června zvýší důchody místo předpokládaných 1 770 korun o 760 korun, v sobotu [4.3.] po několikadenních obstrukcích opozice schválila dolní komora. Nyní ji k posouzení dostane Senát. A následně ji buď podepíše, nebo nepodepíše nový prezident Petr Pavel.

Podle Petra Fialy ponížením růstu penzí v polovině letošního roku vláda ukazuje odpovědný přístup. Zopakoval, že nikdo nepředpokládal, že inflace vzroste takovým tempem, byť vláda podle jeho slov s mimořádnou valorizací počítala.

„Počítali jsme, že se bude pohybovat od 750 do 900 korun, ale to, co se stalo, daleko převyšuje, a museli jsme na to reagovat,“ řekl.

Deficit státního rozpočtu v únoru trhl historický rekord

Situaci podle něj vláda neřeší pozdě. Naopak již v polovině letošního roku představí nové valorizační vzorce penzí i změny u předčasných důchodů. Zopakoval, že je hrdý na to, že za jeho vlády penze i přesto v průměru vzrostly na 50 procent průměrné hrubé mzdy a v půlce roku stoupnou na 60 procent.

„To je už na úrovni vyspělých zemí,“ dodal s tím, že vyšší růst penzí – při zachování současných valorizačních mechanismů – by se stal již disproporčním, šel by proti mezigenerační solidaritě.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

„Já vím, co děláme. Máme své strategie,“ dodal a položil řečnickou otázku: „Opravdu chceme politiky, kteří dělají jenom to, za co získají potlesk, anebo chceme politiky, kteří dělají to správné pro tuto zemi a pro budoucí generace. Já myslím, že chceme ty druhé.“

Rozhodnutí prezidenta Pavla premiér nepředjímá

Premiér Fiala dále zdůraznil, že penzisté jsou jediná skupina obyvatelstva, které „je plně kompenzována inflace“.

Poslanci pětikoalice odmítli jednat o zmrazení svých platů

Na otázku, zda ponížením jejich penzí vláda nenahrává opozici a třeba i odborům, řekl, že demonstrace jsou standardní nástroj v demokracii. Obvykle ale svědčí o tom, že ti, kteří je pořádají, mají slabou vyjednávací pozici. Důvod, proč vláda prosadila změnu valorizačního schématu v režimu legislativní nouze vysvětlil tím, že opozice nepřistoupila na zkrácení projednávacích lhůt.

„A my to [novelu o důchodovém pojištění, pozn. red.] musíme stihnout do 22. března, aby nedošlo k retroaktivitě,“ vysvětlil.

Na otázku, co bude, pokud nově zvolený prezident Petr Pavel změnu valorizačních vzorců odmítne nebo ji schválí na konci lhůty, kterou na to má, a tak by došlo docela jistě k retroaktivitě zákona, premiér uvedl: „Já jsem mluvil s nově zvoleným prezidentem, on mi položil nějaké otázky, a řekl, že se vyjádří po své inauguraci.“

Petr Pavel pozitivně překvapil. Odmítl úlevy z povinných odvodů

Předjímat jeho rozhodnutí nechtěl. Vyjádří se k tomu, pokud by k tomu došlo, řekl.

„Věřím, že nově zvolený prezident zváží všechny ty věci [kolem změny valorizačního vzorce] i navzdory svým pochybnostem. A to je pro mě podstatné,“ uvedl.

Zároveň dodal, že budoucí prezident Petr Pavel jistě nebude provládní prezident, ale demokratický prezident.

Na výměnu některých ministrů to nevypadá

Na přímou otázku moderátora, zda ministři vlády Petra Fialy nepostupují chaoticky, když hovoří o případných, ale neprodiskutovaných změnách, jako je například zavedení regulačních poplatků na urgentních příjmech, zvýšení daně z movitého majetku a podobně, premiér řekl, že ne. Připustil, že některá vyjádření jsou skutečně nešťastná, ale tak podle něj pracuje jeho vláda.

„Naše vládnutí je strategické a promyšlené. Ano, někdy někdo udělá nějaký nešťastný výrok. […] Já po ministrech ale chci, aby říkali veřejnosti pravdu. Takže, když se někdo zeptá ministra financí, zvažuje se zvýšení daně z nemovitostí, tak on má dvě možnosti. Říci ano, zvažuje se to, ale to ještě neznamená, že to chce. Anebo může lhát. A to já nechci. A ano, tyhle věci se zvažují v odborných společnostech,“ uvedl.

MPSV: Pracující důchodci nebudou platit sociální odvody

Obdobně se vyjádřil k nedávným slovům ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09], který řekl, že by byl pro zavedení regulačních poplatků na urgentních příjmech a jejich zvýšení na pohotovosti. Premiér uvedl, že to není předmětem koaličních jednání.

„Pan ministr zdravotnictví nemluvil obecně o regulačních poplatcích. Bavil se pouze o regulačních poplatcích na pohotovosti a u urgentního příjmu. Což je dlouhodobý problém a požadavek České lékařské komory,” vysvětlil premiér.

Ministr Válek chce zavést regulační poplatky za urgentní příjem

A dodal: „Ta interpretace byla, že pan ministr chce zvyšovat regulační poplatky. Nechceme! Regulační poplatky obecně zavádět nechceme. Nešťastné byly ty titulky. Pan ministr to neřekl. Regulační poplatky u lékaře naše vláda zavádět nebude. A zda je bude zvyšovat, to je debata pana ministra s odbornými společností.“

Do debaty o tom, zda přemýšlí nad personální obměnou své vlády se vtáhnout nenechal.

Petr Fiala: Peníze pro učitele

Premiér se v OVM vyjádřil k novele zákona, která garantuje pedagogickým pracovníkům 130 procent průměrné hrubé mzdy. Zatímco nepedagogickým pracovníkům ve školství negarantuje nic. Navíc jde o změnu, kterou vláda nepředjednala a narychlo vložila do zákona.

„To není chaotické vládnutí. […] To, že děláme tak nestandardně má jeden důvod. Budoucnost naší země závisí na kvalitním vzděláváním. A proto to chceme. Ale musí se to týkat pouze učitelů. […] Máme obrovské množství nekvalifikovaných učitelů. Učitelské povolání má ve společnosti prestiž, ale není atraktivní. A to my chceme změnit. My učitelům chceme garantovat, ne že bude mít příjmy jako podnikatel, ale že bude součástí střední třídy a uživí rodinu,“ uvedl.

Daniel Tácha

52 KOMENTÁŘE

    • Fiala opravdu je profesionální lhář.
      Když začne svůj projev je schopen na konci svého projevu popřít i svá první slova vlastního projevu.
      Fiala mluví a mluví.
      Za jednu hodinu svého projevu se v podstatě nikdy nic nového nedozvíme.
      V EU byli již rádi, že se ho zbavili.

  1. Takového premiera jsme tedy ještě neměli.Lže jako když tiskne a ani se nečervená.Je třeba se této vlády zbavit,protože to co dělá,to nedělala žádná vláda,ani ta komunistická.Pokud se v parlamentu nic neschválí hned je jen jejich vina,protože to jsou zákony,jako by je sepisoval retardovaný.No možná že jich tam mezi nimi je dost.

  2. Pan Fiala má vše připravené,chce po ministrech pravdu!Realita-chaos,vše na poslední chvíly a pletichaření

  3. Bohuzel jeste bezmala 3 roky .lhani .signalu a ritniho alpinismu v Brusele i Kyeve .ale to je tak vse co tihle tydyti dokazuji .at jde radeji radit Barmskym zenam ..dalsi at si obnovi 50 ..a dama prodava mobily ..tam zadna skoda nehrozi .

  4. Fiala jen lže. Že se nestydí v televizi tak lhát , že mluví pravdu. Když se ho před měsícem ptali , jestli se zvýší daně , a bude menší valorizace důchodů , tak lhal , že se o ničem neuvažuje a teď říká , že mají vše dlouho připraveném je to lhář a pravdu řekne , jen když se splete. Vůbec mu na lidech nezáleží, jen se všude ukazuje vysmátej jak lečo . Potkat ho , tak mu ten ciferník upravím, Hlavně , že si poslanci přidali , To mu nevadilo , Je to vypočítavej premiér, který by měl pro, lež hned odstoupit. Vydává poplašné a lživé zprávy Okamžitá demise vlády

    • Já si myslím, že moc nelže. Jen nám tu pravdu lakuje na jinou barvu, než je její přirozená. Osobně si myslím, že jeho strategie je, zaparkovat svoji maličkost v bruselských strukturách za slušný peníz a pak za velký důchod. Když si poslechnete jeho projev od stopáže 0:47 zde: https://www.youtube.com/watch?v=hxY-gbjpNXQ a pak jak zjihle a hlavně opatrně mluvil v novoročním projevu zde: https://www.youtube.com/watch?v=ai5e4Pq1Wgs, kde ani slovo o povolenkách a zeleném šílenství, dokonce kolem tohoto hlavního problému Evropy do budoucna, protože válka nakonec skončí dříve, nebo později tak, jako tak, našlapoval opatrně jako kočka, tak je jasné, že strategii, má promyšlenou naopak velmi dobře. Otázkou je, co z toho budou občané ČR, kromě něj, mít.

  5. Máme dluhy a jedeme na další obrovský dluh, takže budeme muset zvednout daně a všichni co chodíme do práce a platíme daně, budeme mít na výplatu v této těžké době méně. To proto, abychom mohli přilepšit chudým pracovníkům ve školství a zbídačeným důchodcům.
    Tohle není dobrá volba, ale mnoho lidí to tady podle příspěvků výše stojí.

    • Takže když člověk 42 let platí daně a sociální pojištění tak je vyžírka? Proboha ,kam jsme se to dostali!! Zvýšení důchodů je nárohospodářská škoda?? Jestli je toto promyšlená politika a strategie, tak Pánbůh s námi. Otřepaná písnička o Babišovi, populistech atd. atd. To se už nedá vydržet…

      • Pane Zdeňku, ono je to tak. Když dnes pracujete a penězovod od vás směrem ke státu vás možná dokonce i kolikrát dojí, tak bohužel ne pro vaše budoucí dobro a životní úroveň. Až jednou člověk dospěje do doby, kdy ke státu natáhne ruku, tak ten penězovod byl, dalo by se říci, loňské sněhy, které dávno a dávno před tím už roztály. Bohužel. Takže když to vezmete ekonomicky, ovšem musíte to vzít s nadhledem a ne osobně, tak svým způsobem člověk vyžírka i být může. A požádat ty, kteří se z toho zmíněného penězovodu měli dobře o přispění, už z biologického hlediska nelze. Ale nezoufejte. Green deal udělá vyžírky i z těch, kteří dnes ten penězovod naplňují. Prvně přes energie, to se dnes děje, a následně, jak se už v zelené evropské taxonomii plánuje, že i masíčka bude méně. Neboť ti dnešní plniči penězovodu ho prý moc užírají. Takže čuníků bude méně a jejich maso drahé. Vy jste teď jen první v řadě. Ale nebojte se. Zástup, ve kterém dnes stojíte v čele, se bude utěšeně zvětšovat. Nikdo nebude ušetřen. Na každého se dostane.

    • Důchodců je mnoho, protože se lidský věk prodlužuje. Lidí v produktivním věku je málo, protože se rodí málo dětí. Kamarád povídal, že je to tím, že mladí místo aby konali, tak se na to dívají na TV kanálu LEO, Hustler,….
      Podle mě je to proto, že mít dnes dítě je takový kopanec do rodinného rozpočtu, že jen ti nejodvážnější se toho ujmou.
      Jak z toho ven? Opravdu byl Husák jediný, který našel řešení?

  6. No všichni nadáváte ….., kde jsou voliči Pětikoalice případně demonstranti z Miliónu chvilek, aby vám vysvětlili, že je to nutné a máme jásat nad vládními kroky.
    Znáte ten vtip, lidé si ho vykládali okolo roku 1980.
    ÚV KSČ zasedalo a řešilo, jak naplnit státní kasu. Někdo navrhl – vezmeme to podle abecedy.
    A – zdražíme auta
    B – zdražíme benzín
    C – zdražíme citróny
    D – zdražíme dětské věci
    E – zdražíme elektřinu
    F – zavládlo ticho. Předseda se ozval – soudruzi přemýšlejte …
    Někdo vzadu se přihlásil – zdražíme fšecko.

    • Já znám taky jeden, myslím, že jsem ho už jednou napsal. Jak jedou soudruzi Lenin, Brežněv a Husák vlakem do komunismu. Jedou, jedou a najednou vlak zastaví. Strojvůdce přiběhne, že došlo palivo. Soudruzi zapřemyšlí a soudruh Lenin navrhne, že by se mohlo topit pražci. Že se vtrhne každý druhý, jeden prý na držení kolejnic bude stačit a tím se bude pod kotlem topit. Jak rozhodli, tak se udělalo, sudé pražce z koleje vytrhali a spokojeně jedou dál. Pak se vlak opět zastaví. Strojvůdce hlásí, že tentokrát koleje skončily. Že už dál nevedou. Zase společně zapřemýšlí a soudruh Brežněv navrhne, že cesty zpět do kapitalismu není, takže se rovnou vytrhají koleje po kterých už jeli a položí se dopředu vstříc zářnému komunizmu. A nakonec jeden ze tří pražců na zpevnění kolejnic, aby se kolej nerozpadla, musí i tak stačit. Opět jak rozhodli, tak udělali a jedou spokojeně dál. Za čas vlak znovu zastaví a strojvůdce hlásí. Opět došlo palivo a navíc kolejnice i tak tak drží, proto další pražce vytrhat nelze a kolej tím pádem vstříc komunismu položit už nelze. Soudruzi dají hlavy znovu dohromady a pak soudruh Gustav Husák slavnostně pronese. Soudruzi, můžeme vystupovat, myslím, že jsme dojeli do cíle.

  7. Lidi , pojďme do demonstrace , Pojďme tuto vládu svrhnout , Tato vláda je jen zlo. KDU už není , je to poskok ODS Chceme vládu odborníků , ne amatérů. Doufám , že budoucí prezident jim to vše smete ze stolu.Pokud je prezident všech

  8. Prosím vás a které jsou ty demokratické strany? Snad nemyslíte, že jsou demokratické vládní strany. Ty bych označila jako populistické.

  9. Tenhle ten prolhanec má strategii jen na to jak obnovovat UA jinak je úplný Mimoň, stále se jen chlubí jak zvýšil důchody a to že na to je zákon mu asi nikdo nesdělil a dnes Zeman konečně vysvětlil kruh výše vzniku inflace kterou svou neschopnosti způsobili

  10. Premiér Fiala dále zdůraznil, by se měly že penzisté jsou jediná skupina obyvatelstva, které „je plně kompenzována inflace“.
    Bohužel Fiala lže, jako když tiskne. Není pravdou, že penzisté jsou jedinou skupinou. Další skupinou jsou vládní činitelé, poslanci, senátoři, soudci. Ti si ” solidárně ” zvýšili své platy.
    A co další skupina, kterou tvoří církve? Ta má valorizační doložku, týkající se finančních náhrad z církevních restitucí. Proč Jurečka neodpovídá na dotazy, týkající se valorizace náhrad církvím a vyhýbá se této otázce jako čert kříži? Neodpověděl na ni ani Fiala na dotaz Babiše o sobotní půlnoci v poslanecké sněmovně. V dobách nedostatku financí by se snad mělo šetřit všude, včetně platů učitelům, když uroveň vzdělávání se snižuje!

  11. Mají své strategie, něco lidem nakecat, pak to zrušit protože to byly blbosti a udělat to jinak. A za to nemůžou oni, ale ti před nimi, ti vedle nich a ti za nimi.

  12. Nebude on pan Fiala nakonec svatý? On to přece myslí jen a jen dobře, tedy s bohatými. U těch si to nelze rozházet. No a obyčejné lidi nepotřebuje, zatím. Ale aby se nespletl.

  13. “Mají své strategie”, ne jednu, ale víc, aby měli z čeho vybírat!
    Kdo tuhle sebranku volil se musí stydět do konce života!

  14. Populista a extremista Petr Fiala je nejslabší premiér všech dob. Co vyjde z jeho úst je lež. Nic horšího jsme tady ještě neměli. Za rok a pár měsíců tato vláda stačila zdevastovat tuto zem. Největší zadlužení po revoluci, nejhorší ekonomické výsledky , jedna z nejhorších inflací v EU, nejdražší elektřina, největší chudoba , nejvíce bezdomovců. Znásilnili demokracii a snaží se zavést novou diktaturu. Přidali si platy uzákonili bezpočet politických náměstků, zavedli nová ministerstva , ministr spravedlnosti a ministr vnitra ve střetu zájmů. Ministr spravedlnosti si nechává posílat trestní věci svých kamarádů a chce vědět který soudce to bude soudit, což je nezákonné. Tahle vláda si dělá co chce. Bohužel ten co ji vede je zbabělec a pouze kus hadru, s kterým si každý dělá co chce. Tahle vláda jestli dobrovolně neodstoupí pro svoji neschopnost, tak je schopna zapříčinit nepokoje v této zemi. Mladí lidé se nechali napálit, že je volili a teď zjištují že jejich budoucnost je totálně ohrožena. Zachraňme demokracii a zbavme se této neschopné a nekompetentní vlády. Najde se tu někdo který přijde na to, že udělali i něco dobrého pro tento národ. Já zde vidím jen hloupou a ubohou vládu, který se za každou cenu drží svých koryt i za cenu toho, že tato zem zkrachuje.

  15. Nejhorší je to , že tem lžím , kterými nás krmí, asi i sám věří. Je zralej na návštěvu MUDr.Chocholouška.

  16. Vážený pane profesore, možná jste si nestačil uvědomit, že již nejste králem Evropy. Máte na starost Českou republiku k ruce jste si vybral bohužel ministry, které jsou pro mně nezkušení populisté. Ministra obrany, zdravotnictví pan traktorista. Demokracie vypadá jinak. Vy musíte odejít.

  17. Diskuze nenávistných, hloupých a zlých monster, které si sem opět přišli zanadávat a pourážet vládu a premiéra. Ubožáci, líto mi vás ale není, hluboce vámi opovrhuji.

  18. Máme své strategie, jak okrást a ožebračit slušně lidi kteří pracovali a pracují celý život. Ubohost, lži a dno soudruha Fialy a jeho bandy eurobolševiků která okrádá občany!!!

  19. Pokud žijeme v zemi,kde máme na to abychom podporovali válku,která se nás netýká a živili stovky tisíc různých přivandrovalců na jedné straně a žebrali v televizi občany ,aby přispěli na oparaci,nebo zdravotní pomůcky pro České děti,protože zdravotní pojišťovny to neproplácí,je něco v nepořádku.

  20. Já si myslím ,že nastal čas zrušit všechny politické strany a začít od začátku bez politiků.

  21. Když vidím šéfa naší 5ti kolky tak čekám kdy jeho sebevědomí, které z něho vyzařuje jako záře při výbuchu atomovky se změní alespoň v trochu sebereflexe. To jsem asi naivní. Ne každý člověk by asi dokázal čelit takové kritice veřejnosti a ještě když (ne)úspěchy vlády jsou ty nejhorší za období ČR od roku 1989. Co myslíte? Je málo peněz na důchody proto aby byly peníze pro další generace a nebo neschopností odborníků ve vládě. Marně hledám ve vládě někoho, o kterém by se to dalo říci. To se týká úplně všech. Proto musejí nová ministerstva a desítky poradců. Na důchody nemají ale na sebe nezapomínají. Proto ani neschválili zmrazení svých platů pro další období. Nechápu jak je může dneska ještě někdo obdivovat. Přeji si konec této vlády než dojde ještě k větším škodám.

  22. Doufám jen, že tady ta sebranka co se maskuje pod pojmem vláda – nafasuje jednoho dne tepláky. Nejlépe barvy fialové.

  23. Kdo tomu fialovému křivákovi, ještě může žrát ty jeho lži o obraně demokracie proti populistům?! Je to stejný darebák jako ti europoslanci pro které si přišla bruselská policie kvůli korupci. A oni drze vyřvávali, že to je útok na demokracii. Stejně tak naše fialová banda. Jakmile se někdo odváží je kritizovat. Okamžitě začne kvíkot o útoku na demokracii. V demokratickém zřízení jsou všechny strany demokratické, pokud dodržují demokratické principy. A prohlašovat sebe za demokraty a oponenty za populisty je útokem na demokracii. A měla by si to uvědomit i ČT, která na tuto fialovou rétoriku ochotně naskakuje.

  24. Důchodci na peníze mají nárok. Oni pracovali a také odváděli daně. Co s tím vláda udělala je totálně zahranou. Pošle mnoho důchodců na úřady pro doplatky na nájmy a jiné. Na zbrojení p. Fiala dát chce, ale přiznat důchodcům valorizaci ne. Chce jí osekat.

  25. Vím, co děláme. Máme své strategie, říká premiér Petr Fiala a to je to co mě děsí. Skutečně vláda “vysílá signál”, že zákony platí jen do chvíle kdy se to vládě hodí? Skutečně vláda ví, že máme zákony, které je nutno rušit a měnit ve stavu legislativní nouze.
    Pan premier profesor Fiala ví co (vláda a vládní koalice) dělá. Vláda v lednu zjistila, že inflace je větší než věděla v prosinci. Možná, že je to strategie, kterou vláda má. Vše na poslední chvíli, pozdě nebo vůbec. Celá EU zastropovávala ceny energii, vymýšlela dotace pro zmírnění dopadu energetické krize na hospodářství, naše vláda věděla co dělá a měla strategii.
    Zajímavé je teď dění kolem valorizace důchodů. Vláda, jejíž předseda ví, nevěděla jaká bude inflace a pod hrozbou velkých národohospodářských škod se rozhodla ve stavu legislativní nouze změnit zákon a snížit valorizaci důchodů. Vláda, jejíž předseda ví, nemá v rozpočtu dost peněz na mandatorní výdaje. Ale … ministr financí pan Stanjura v pořadu OVM na ČT na otázku zda bude žádat o navýšení deficitu státního rozpočtu, odpověděl, že to není nutné neboť v rozpočtu peníze jsou. Mně to přijde tak, že buď ví jen pan premiér nebo jen pán ministr a nebo (a to je to co mě děsí) je to strategie.
    Zajímavá strategie je také ve snižování rozdílů mezi nízko příjmovými a vysoko příjmovými důchodci. Vysoko příjmový důchodce měl vysoký plat a z tohoto platu platil (on a jeho zaměstnavatel) sociální pojištění, procentuálně platil stejně jako nízkopříjmový důchodce. Pro výpočet důchodů je rozhodující vyměřovací základ. Vyměřovací základ člověka s výdělkem 35 000 je 22 229 Kč, pro výdělek 70 000 to je jen 31 329 Kč. Výdělek a odvody 200% základ pro výpočet důchodu 140%. Pokud je bolestí pana ministra Jurečky velký rozdíl mezi malými a velkými důchody a jeho cílem “zastavit rozvírání nůžek”, dojde asi k odlivu vysoko příjmových zaměstnanců ze systému. Pokud si dovede pomocný dělník dojednat, aby část mzdy dostával “bokem”, tak lze předpokládat, že člověk ze 70 000 platu tu cestu asi také najde.
    Vím, co děláme. Máme své strategie, říká premiér Petr Fiala. Toto je strategie zrušení průběžného financování důchodu.
    Vím, co děláme. Máme své strategie, říká premiér Petr Fiala a to je to co mě děsí.

  26. Zatím to do inaugurace prezidenta Pavla Fialově Pětikoaliční vládě vycházelo ,ještě vyjmenoval MŽP Hladíka ,hned druhý den. A nastal ostrý start,to nebudou opožděné reakce vlády
    a okecávání a výmluvy na” válku na Ukrajině” to exgenerál nebude brát.V kyjevu to bude složitější,ale v Berlíně tam Německo podpoří v jeho znovu vyzbrojení.Může se tomu někdo divit?Boj s inflací a kasárenský socialismus to je na pět let a nenechat zatáhnout naši armádu do konfliktu,trochu jinak ,jak Maďarsko.

  27. Přečetla jsem všechny komentáře a kromě dvou fandů pětikolky,jsou to samí rozumní lidé. Není už víc,co napsat,tato vláda ničí celou naši krásnou zem. Bohužel nevím, jak jí někdo může donutit k demisi. Ať budou stávky či demonstrace jakkoliv velké, třeba i milión lidí,tak vždy budou prohlášeni,za proruské dezolaty i když nikoho z nich Rusko nezajímá, nebo Rusko nenávidí. Tato vláda v zájmu udržení se u koryt, neuzná vůbec nic. Sebereflexi mají bohužel nulovou. Ještě mě děsí, že když bude ANO pořád trvat, že do dalších voleb půjde samo bez koaličního partnera,tak tu můžeme mít fialový hnus,dokud celá tato zem nezkrachuje. Babiš by si měl uvědomit, že samo ANO proti 5 stranám nemá žádné šance a zvolit si někoho s kým se spojí. Doufám, že si tohle uvědomí včas, protože nevěřím, že by ANO dostalo 40%, ještě stále je tady hodně bohatých a zmanipulovaných, kteří budou volit Fialu, bohužel.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here