Vláda zvýší peníze na obranu, ale oseká penze a další dávky

43128
vlada
Premiér Petr Fiala na dnešní tiskové konferenci / Foto: Redakce FinTag.cz

Příští rok chce vláda Petra Fialy [ODS] investovat do obrany dvě procenta HDP. Původně měla tento závazek ČR plnit od roku 2025. Zároveň nesníží odvody na sociální pojištění, čímž by zlevnila cenu práce, které patří v ČR k nejvyšším v EU. 

Změny v prioritách přináší aktualizovaná verze programového prohlášení pětikoaliční vlády Petra Fialy. Za významné považuje předseda vlády zejména navýšení ročního podílu výdajů na obranu státu, který má od příštího roku činit dvě procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Původně měla vláda závazek splnit od roku 2025.

„Ta dvě procenta já pokládám za naši absolutní povinnost vůči bezpečnosti občanů České republiky,“ řekl Petr Fiala po jednání vlády [1.3.].

Uvedl, že v armádních zakázkách pod vedením Jany Černochové [ODS] panuje pořádek a systém.

„Ministerstvo obrany dokáže víceméně ty prostředky vyčerpat účelně. A tak, jak byly do státního rozpočtu přiděleny,“ dodal s tím, že zrychlit výdaje do obrany a bezpečnosti země považuje za nutné.

USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

Finanční prostředky směřující ze státní kasy do obrany nejsou podle něj pouze nějaká technika, ale jde o daleko širší využití těchto výdajů.

„Když stát dobře vydává na obranu, tak tím podporuje současně domácí obranný průmysl, výzkum, inovace,“ vysvětlil nutnost zrychlení navyšování státních peněz do resortu obrany premiér Fiala.

Zároveň zdůraznil, že cíl vlády je posílit pozici České republiky jak v Severoatlantické alianci [NATO] a v Evropské unii.

Vláda dá dvě procenta HDP do obrany už příští rok

Premiér na tiskové konferenci dále připomněl, že Česká republika patřila dlouhé roky k zemím, které zanedbávaly investice do obrany a neplnily své závazky vůči NATO. A stejně tak ani závazky směrem k vlastní bezpečnosti a obraně, dodal.

Němci kupují americké F-35. Cena letounů roste

Byť půjdou do obrany ročně výdaje ve výši dvou procent HDP již od příštího roku, stále se bude podle něj Česko řadit k zemím s menšími armádními výdaji. Okolní země i s ročním 4% podílem výdajů k HDP se podle něj rozhodly vzhledem k současné situaci navyšovat rozpočty do obrany s cílem dosáhnout až pětiprocentního podílu výdajů HDP. Proto vláda považuje za důležité i u nás trend následovat a výdaje do obrany navyšovat rychleji.

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

V aktualizovaném programovém prohlášení si vláda dala i za cíl, že bude usilovat o zřízení mezinárodního tribunálu pro stíhání válených zločinů spáchaných na Ukrajině. A rovněž to, že bude Česko usilovat o podílení se na poválečné obnově Ukrajiny.

Sliby o nižších sociálních odvodech padly, a nejen ty

Na druhé straně koalice ze svého volebního programu upustila od snížení sociálních odvodů zaměstnavatelům o dvě procenta. To slibovala ještě před čtrnácti měsíci, než v zemi převzala výkonnou moc. Podle Fialy si to v současné ekonomické situaci nemůže státní rozpočet dovolit. Stejně tak neprovede změny v uznávání doby studia jako náhradní doby při posuzování nároku na starobní penzi. Fiala dále potvrdil, že vláda změní současný valorizačního mechanismu pro mimořádné navyšování penzí s ohledem na inflaci.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

Ještě v letošním roce Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] podle něj také provede revizi v systému státních sociálních podpor. Zaměří se na jeho zneužívání. A současně zlepší adresnost sociálních dávek.

„Nejde primárně o to hledat nějaké finanční úspory. To je samozřejmě sekundární efekt. Ale jde o to, aby lidé, kteří objektivně pracovat mohou, pracovali,” řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Žít na dávkách není v Česku nic super zajímavého

Dodal, že vláda bude nadále pamatovat na lidi, kteří se bez pomoci státu neobejdou.

„S tím počítáme,“ řekl.

Ještě letos resort podle něj představí slibovanou důchodovou reformu, kterou nazval jako férovou a udržitelnou. Seznámit s ní veřejnost ministr Jurečka plánuje už v příštích týdnech.

Premiér Petr Fiala uvedl, že změny v programovém prohlášení nejsou nijak zásadní a revoluční. Podle něj jde spíše o úpravy a zpřesnění některých termínu, dodal závěrem.

Veronika Táchová

19 KOMENTÁŘE

  1. Fiala má systém a vydává signály. Tím, že výroba zbraní se přesouvá z Ukrajiny do Česka, tím ze strany Ruska budeme ještě více ohroženi. Amerika nám dá 200 000 dolarů jako kompenzaci za zbrojení, které vydáváme pro Ukrajinu. Proč USA na Ukrajinu nepošle peníze přímo? Dále se Česko bude podílet na obnově Ukrajiny. Česko je ve srabu, na nic vláda nemá peníze, ale budeme pomáhat na úkor českých občanů. Pomáhat se má, ale když je z čeho!!!! Nejhorší vláda !!!!

    • Souhlas plně s vámi souhlasím a to si ještě lidé zvolili takového prezidenta, který všem oznámil že budeme podporovat Ukrajince u na úkor českých občanů a klidně ať i naši občané pociti horší životní úroveň ale do černé díry se cpat bude pořád. Nechápu jak ho takhle důchodci mohli podporovat a volit a teď když si vláda s nás dělá srandu a důchodce v průměru připraví ročně o 7000 Kč je síla, když to vládě nezatrhne a nesnaží se za nás občany České republiky bojovat. Tatu vládu ani prezidenta jsem nevolil ani nijak nepodporoval takže to není můj prezident a stydím se co s námi dělají a jaké blbce s nás dělají

  2. Ať je za práci slušná mzda pak lidé nebudou potřebovat sociální dávky ale s 8340 Kč to jinak nejde když není k tomu invalidní důchod a doktorka nedovolí práci na víc jak 6 hodin denně pak těžko lze přežít jen s 8340 Kč

  3. Kdo z těchto politiků dává ze svého nadměrného platu na nějakou charitu? Sami by za průměrný plat ani navstali z postele! Můžou se inspirovat v San Marinu.Kde na automobil mají nárok jen dva nejvýše postavení z vlády! A za jejich plat by už vůbec nic nedělali.Mame co jsme chtěli.Cesky národ ztratil hrdost se těmto politikům postavit!

  4. Půl milionu sociálních dávkařů poslat na údržbu armádních budov a zbraní.Stát vydělá a bandy rychlemnožících se povalečů po náměstích a vykrádajících kapsy kolemjdoucích nemusí povinně na vojnu a přesto budou mít armádní dozor,ale při práci pro bezpečnosti státu.Už to mělo být dávno

  5. Své závazky vůči NATO je nutné plnit. I naše ministryně války má coby matka obavu o budoucnost potomků.

  6. K tématu mám tento názor. Se zvýšením výdajů na obranu to vidím jako samozřejmé. Pamatuji si tu slávu, když jsme se právě stali členy. A nedílnou součástí toho byl slib dvou procent HDP. Rádi jsme vstoupili, ale s upoceným jedním procentem za tu celou dobu jen jako slibotechny. A to dobré není. Takže bych to viděl buď dvě procenta, nebo vystoupit. Ovšem v souvislosti s tím, ta současná vláda, je skutečně otřesná. Uvažujte se mnou. Narodíte se a od té chvíle, vás musí poměrně dlouho dobu živit, šatit, vychovávat. Tedy visíte na krku druhým. Nejen vlastním rodičům. Pak jste staří, nevýkonní, dříve, či později i nemocní, tak také visíte na krku ostatním. A to visení něco stojí. No a ve vašem životě je i období, kdy jste silní, výkonní a plodní. Tak by člověk by řekl, podle selského rozumu, že v tomto výkonném období budete finančně “škubáni”, abyste v té první a poslední fázi mohli na těch ostatních krcích viset. Já si myslím, že je to logické a že to do sebe zapadá. No a když poslouchám politiky, kteří současně vládnou, tak ti mi říkají, že to nedávné snížení odvodů, které udělalo sekeru přibližně sto miliard, bylo velmi správné. Že přece není možné takto „trestat“ , myšleno brát jim peníze na odvodech, ty ekonomicky činné za to, že intenzívně pracují. Ovšem současně, protože těch sto miliard hodně chybí, tak tvrdí, že na to visení na krku peníze nejsou, takže například důchody a i jiné, ne-e. A navíc ještě litují, že to další původně plánované snížení, nyní udělat nemohou. A aby toho nebylo málo, tak současně uvažují, jak „potrestat“ jiné ekonomicky činné osoby, kteří se tvrdou prací a šetřením domohli třeba dvou bytů, jim ten druhý byt daní z nemovitosti zdanit. Proto asi politik být nemohu, protože když bych toto vše v jednom balíčku se svým obličejem na obrazovce tvrdil, musel bych pak nejspíše chodit kanálama, jak bych se styděl. Ne proto, že někomu peníze beru, ale že by lidé řekli, že mám v hlavě pomateno. Mí dobří známí, jak spolu mluvíváme, by to určitě řekli. Tak úplně chápu duševní rozpoložení obyvatel ČR, když s touto logikou od takových politiků slyší, že se za současné situace budou zvyšovat armádní výdaje. To nevíte, jestli si z vás dělají legraci, nebo jsou o tom bytostně přesvědčeni, že to mají patřičně finančně vyladěné.

  7. Proč buďeme investovat do armády, výzbroje když nás někdo napadne tak pošleme Fialu aby objížděl okolní státy a žebral a dával sí požadavky na zbraně které nám musí poslat a o peníze a bude mlít pořád stejnou písničku že bojujeme za jiné státy stejně jako to dělají ukáčka a celý svět jim to žere. S ušetřené miliardy můžou dát českým důchodcům, českým samoživitelum, podporovat české děti a starat se o vlastní občany

  8. Vláda už dávno, v podstatě od jakéhosi zvolení, neplní to co voličům slíbila. Vládnutí již se již dávno vymyká demokracii. Je tato vláda ještě obhájit svůj mandát? Dluhy , které vytváří schovává za důchody tak aby zastínila a oddálila svoji neschopnost. Mám osobní pocit , že jsme se dostali někam, kde už asi většina voličů cítí jakýsi předvolební podvod. Nesystémové úpravy v různých položkách státního rozpočtu jsou tím pravým důkazem. Myslím že i to množství voličů, které ODS a pohunkové na svoji stranu přiklonili, už není tou masou, kterou operují. A to co se děje v politice je pro hodně lidí obrovským zklamáním. Dnes většina z těchto lidí ani neví, koho by měli volit. Pokud někdo neplní svůj mandát, prokazuje, že sliby neměly podklad v odbornosti. Mandatorní výdaje jsou vysoké a důchody jen částí. Snížení počtu objemu státních zaměstnanců po.kazdych volbách roste. A to všichni slibují pravý opak. Neschopnost řešit nejširší vrstvy obyvatel (samozivitelky atd.) je zastíněna vyvoláváním generačních sporů, tak i sporů napříč vrstvami ve společnosti.
    Rozhodnutí i úpravě důchodů chápu v kontextu celku, který by vláda měla řešit a neřeší.

    • Perpetuum mobile prostě nefunguje a volič ho nenajde.Je jen poctivá,tvrdá práce a přenechání plody své práce dalším generacím.Daně ani stát žádné milionáře a prosperující lidi z přerozdělování neudělá.Už dávno se měly postavit chudinské čtvrti,kde by se místo ubytoven ubytovali lidé co nejsou schopni v tvrdé konkurenci lidí-kapitalismus je o konkurenci lidí,obstát a tam by o ně pečovali sociální pracovníci-kdo se zvedne tomu pomoct a policajti,kde by omezovali kriminalitu na určité území a šetřili peníze státu a kriminalita se všude nešířila.Recidivistu nad 5 trestů z kriminálu už nepustit. HLÍDAT BEZPEČNOST je hlavní úkol státu.Ne sociální dávky a nebo přerozdělování.A začít propouštět zbytečné ženské úřednické pozice.

  9. Proč nejde i s pětikolkou na Ukrajinu ji obnovit a vybírat a odírat Ukrajinské lidi, když je to jejich země, naše země to není co si to vůbec dovoluje brát lidem České republiky a dávat Ukrajině. Ukrajinský premiér má být na Ukrajině a ne v Čechách už bal vlastizrádče.

  10. At dá vláda na armádu kolik jde,ovšem míst osekávání důchodů at si osekaji své zbytečně vysoké platy! A převážně nezasloužené!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here