Úvěry ze stavebního spoření jsou dvojího druhu

379
uvery
Foto: Pixabay.com

Úvěry u stavebních spořitelen každý rok načerpá přibližně 70 tisíc klientů. Jejich průměrná výše je do půl milionu korun. Což je podle odborníků přesně ta hranice, kdy se úvěr ze stavebního spoření může vyplatit.

Výhodou úvěrů ze stavebních spořitelen je, že nevyžadují ručitele nebo zástavu. I když spořitelny nabízejí i úvěry se zástavou na nemovitost. / Stavební spořitelny každý rok poskytnou úvěry na lepší bydlení v objemu cca 50 miliard korun. Letos to bude zřejmě mezi 60 až 70 miliardami korun.

Od stavebních spořitelen lze čerpat “úvěr ze stavebního spoření” [zjednodušeně někdy též řádný úvěr] a “překlenovací úvěr” [meziúvěr]. Zajištění vychází z míry rizika nesplacení takového úvěru, respektive vzniku ztráty spořitelny v případě nesplacení. Také proto se vyžaduje jiné zajištění u nižších úvěrů [zajištění naspořenou částkou, ručitelem] a jiné u vyšších úvěrů [více ručiteli, nebo nemovitostí].

Zjednodušeně řečeno – úvěry ze stavebního spoření jsou dvojího druhu. Jeden je levnější, to je ten řádný, a druhý je dražší, to je ten překlenovací. V obou případech je podmínkou čerpání úvěru takzvané dospořování, což znamená, že klient spořitelny každý měsíc nejen splácí úvěr, ale zároveň i pokračuje ve spoření.

Řádný úvěr ze stavebního spoření

Řádný úvěr ze stavebního spoření může čerpat každý, kdo má ve spoření naspořeno alespoň 40 % ze sjednané cílové částky – jsou i tarify 35%, nejméně 25%. Mezi další podmínky patří, že musí minimálně dva roky spořit a získat hodnotící číslo, což je osobní rating klienta určený spořitelnou. Při čerpání řádného úvěru spořitelna poskytne úvěr maximálně do výše cílové částky. Tento úvěr lze kdykoli splatit a bez sankcí.

Pokud klient nesplní podmínky pro čerpání řádného úvěru ze stavebního spoření, spořitelna mu nabídne takzvaný překlenovací úvěr, který slouží k překlenutí doby do poskytnutí řádného úvěru. Překlenovacím úvěrem začíná 96 % úvěrových případů.

Refinancování i konsolidace je možná

Úvěry ze stavebního spoření lze stejně jako jiné úvěry refinancovat či konsolidovat, což se týká i překlenovacích úvěrů. Některé stavební spořitelny si za to naúčtují jednorázový poplatek v řádu několika tisíců korun a refinancování umožní, jiné refinancování nepovolí. Spořitelna [může se stát i u bank] nedá klientovi souhlasné prohlášení s refinancováním.

Ideální je úvěry ze stavebního spoření čerpat na menší investice, jako jsou rekonstrukce či modernizace, ideálně v řádu několika mála sta tisíc korun. Ekonomicky nevýhodné je ale si tyto úvěry sjednávat na vyšší částky z důvodu jejich vysoké nákladovosti. Odborníci například varují před jejich upřednostněním před hypotéčním úvěrem při pořízení vlastního bydlení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here