Operativní leasing na nákup auta nabízí řešení i domácnostem

720

Operativní leasing na pořízení nových a dnes již i ojetých vozů je na vzestupu. Více než polovina podnikatelských subjektů využívá při financování aut právě tento typ leasingu, ale přidávají se i domácnosti. I když ty stále pro financování auta na úvěr ještě raději sáhnou po spotřebitelském úvěru nebo finančním leasingu.  

Operativní leasing spočívá v tom, že zákazník si od leasingové společnosti na předem sjednanou dobu pronajme automobil, za což hradí pravidelné měsíční splátky. V těchto splátkách je zahrnuto pojištění a další navazující služby, servis apod. Mnozí zákazníci si po skončení leasingu ihned pronajímají jiný nový vůz. Nejčastější nabídky operativního leasingu jsou aktuálně na 24 až 60 měsíců.

„Zatímco ještě nedávno měly zájem o vůz na operativní leasing takřka výhradně firmy, nyní už je dotahuje i poptávka českých domácností. V průměru lidé za auto platí 6 500 korun měsíčně, novým vozem však lze jezdit i za polovinu této částky,“ říká František Peterka, ředitel společnosti Driveto, která online nabízí aktuální nabídky operativních leasingů.

Hyundai i30 již kolem 4 500 Kč

Podle něj zájemci o operativní leasing nejčastěji poptávají domácí značku Škoda, kterou následuje německý Volkswagen. Prodávají se hlavně rodinná auta, SUV a crossovery. Nejčastěji poptávaná délka pronájmu vozu je 36 měsíců (51 %), na druhém místě je pronájem na 24 měsíců (15 %). Úplně nejlevnějším vozem je aktuálně Škoda Citigo s cenou 2 891 Kč bez DPH (3 498 Kč včetně DPH). Nejprodávanější Hyundai i30 pak lze včetně daně pořídit již kolem 4 500 Kč, a to bez akontace.

František Peterka tvrdí, že lidé upřednostňují skladové vozy před vozy do výroby. Důvodem jsou dlouhé čekací lhůty na nová auta, která v některých případech přesahují i šest měsíců.

„Rozdíl v ceně bývá jen ve stovkách korun měsíčně a auto dostanou mnohem dříve. Hlavním důvodem zájmu o operativní leasing je vedle ceny především jednoduchost a bezstarostnost služby a s tím se dlouhé čekání na vůz příliš neslučuje,” dodává.

Zhruba polovina všech poptaných aut je s ročním nájezdem 20 000 kilometrů, druhým nejčastějším nájezdem je pak 10 000 kilometrů za rok.

Operativní leasing je oblíbeným způsobem financování pro firmy. Nájmem v tomto případě je suma, která představuje amortizaci předmětu, což je rozdíl mezi pořizovací cenou a zůstatkovou. V pravidelných splátkách nájemce platí za užívání automobilu. Náklady spojené s vozem hradí leasingová společnost. Ta se stará o veškerý provoz, platbu pojištění a pravidelnou údržbu. Nevýhodou operativního leasingu jsou vyšší poplatky za sjednání a vyšší nájemné. Stejně tak pro mnohé je rozhodujícím negativem nemožnost odkoupení vozu po ukončení leasingového období.

Raději spotřebitelský úvěr nebo finanční leasing

Podle údajů České leasingové a finanční asociace členské firmy asociace v prvním pololetí profinancovaly celkem 65 370 nových osobních vozidel, tedy 45,5 % nových osobních aut prvně registrovaných v ČR. Z toho bylo 43 362 vozů určeno pro firmy a 22 008 pro domácnosti. Domácnosti v prvním pololetí při financování nových osobních vozidel nejvíce využívaly spotřebitelský úvěr či spotřebitelský finanční leasing. Členové ČLFA uzavřeli 14 952 nových smluv, meziročně o 16,8 % více.

Výhodou finančního leasingu je, že není nutné ihned zaplatit celou hodnotu vozu. Žadatel o leasing zaplatí akontaci a poté pravidelně v určitém období hradí splátky. Pojištění vozu, opravy a další vzniklé náklady platí po celou dobu trvání smlouvy nájemce. Splátky a náklady spojené s automobilem lze odečíst z daní. Po skončení finančního leasingu je možné automobil od leasingové společnosti odkoupit. Po odkupu se z nájemce stává vlastník vozidla.

Do pronájmu ojetých aut na principu operativního a finančního leasingu se začíná pouštět i více autobazarů. V prvním pololetí letošního roku bylo profinancováno 10 457 ojetin pro firmy a 18 067 pro domácnosti. Meziroční nárůst v počtu profinancovaných ojetých osobních vozů činil u firem 17,8 % a u domácností 8,1 %.

Top10 nejžádanějších modelů na operativní leasing (data za 1. pololetí 2018)

  1. Hyundai i30
  2. Volkswagen Golf
  3. Škoda Fabia
  4. Volkswagen Passat
  5. Nissan Qashqai
  6. Škoda Rapid
  7. Škoda Octavia
  8. Škoda Kodiaq
  9. Volkswagen Tiguan
  10. Škoda Superb

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here