Kreditní karta je pro čerpání úvěru vždy vhodnější než karta debetní s kontokorentem. Důvodem je, že u každé kreditní karty platí takzvané bezúročné období, po které banka načerpaný úvěr nezpoplatňuje. A trvá většinou 40 až 50 dní od momentu, kdy bylo kreditní kartou zaplaceno.

Tuhle výhodu debetní karta s kontokorentem nenabízí. Jejímu majiteli je naopak úvěr bankou zpoplatněn od okamžiku, kdy byl čerpán. To samé platí i pro kontokorent vedený na běžném účtu. Výše úroků a poplatků u kontokorentu bývá vždy o něco vyšší než u běžných spotřebitelských úvěrů.

Výše úroků a poplatků za včas nesplacený úvěr na kreditní kartě ovšem může být až dvojnásobná. Nesplacený úvěr na kreditní kartě tak patří mezi bankovními úvěry mezi vůbec ty nejdražší. Kdo je zapomnětlivý, může si přitom sjednat stoprocentní inkaso ke dni splatnosti kreditní karty.

Svou roli u platebních karet hrají i různé bonusy. Jsou to obvykle slevy na zboží u vybraných obchodníků, anebo vrácení určité [minimální] částky z objemu transakcí učiněných kartou na účet jejího majitele. Někdy se tyto dva typy bonusů doplňují. Tento model může být výhodný pro ty, kdo nakupují zboží ve velkých objemech, anebo nějaký vybraný typ zboží. Avšak i tito majitelé karet by měli vždy srovnávat výši jejich nákladů za používání karty s výší získaných benefitů. Provozní náklady na kreditní kartu totiž mohou snadno nabídnuté benefity převýšit.

Kontokorent

  • Náklady na kontokorent se pohybují i v řádu desítek procent úroků. Patří k nejdražším mezi úvěry.
  • Sazba za konkokorent se v čase nemění, zůstává stále stejně vysoká.

Kreditní karta

  • Pro platby nepoužíváme vlastní peníze, vyčerpanou částku musíme uhradit v bezúročném období, jinak nás čekají vysoké úroky.
  • Pro dlouhodobé čerpání úvěru se kreditní karta nehodí, poplatky za sjednání běžného spotřebitelského bankovního úvěru jsou vždy levnější.

Debetní karta

  • Pro platby používáme vlastní peníze, peníze na kartě se nám úročí.
  • Lze k nim sjednat takzvaný kontokorent, tedy úvěr, u kterého ale neplatí žádné bezúročné období jako u kreditní karty.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here