Poslední měsíc roku 2018 ceny stouply už jen nepatrně o 0,1 %. Podíl na tom mělo podle Českého statistického úřadu zejména zdražení potravin v průměru o 11,9 %. Meziročně zdražily znovu skokově brambory o 29,7 %. Vyšší byly též ceny pekárenských výrobků a obilovin o 3,1 % a ovoce o 6,0 %. V oddíle bydlení se zvýšily zejména ceny zemního plynu o 0,3 % a nájemného z bytu o 0,2 %.

V oddíle rekreace a kultura vzrostly ceny dovolených s komplexními službami o 0,5 %. Růst cen v oddíle stravování a ubytování byl způsoben především vyššími cenami stravovacích služeb o 0,4 %. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,2 % a ceny služeb o 3,4 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného [nákladů vlastnického bydlení] byl meziročně 101,5 %.

Jak to bylo v listopadu

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2 % z říjnových 2,2 %. Ceny tak rostly nejpomalejším tempem od letošního dubna. Zlevňovaly především potraviny. Nadále naopak zdražovalo bydlení a také pohonné hmoty. Meziměsíčně spotřebitelské ceny klesly o 0,1 %.

“Vývoj byl ovlivněn opět zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá.

V listopadu výrazně zlevnily v meziročním srovnání například vejce, a to o více než 26 %. Cena cukru klesla o třetinu. Méně se platilo i za pečivo, vepřové maso, oleje a tuky nebo ovoce. Z ostatních potravin zlevnily například ceny vepřového masa o 2,9 % a cukru o 8,8 %. Meziměsíční vývoj spotřebitelských cen ovlivnilo především zlevnění ovoce o 6,3 % a zeleniny o 4,2 %.

Co zdražilo

Naopak vzrostly ceny lihovin, a to o 3,4 procenta. Pivo bylo dražší o 4,5 %, tabákové výrobky o 3,9 %. Lidé platili více rovněž za výrobky a služby osobní péče, pojištění nebo finanční, stravovací a ubytovací služby. Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 10,1 %.

Nájemné zdražilo o 3,3 %

Nájemné proti loňskému listopadu zdražilo o 3,3 procenta, elektřina o 5,6 procenta, teplo a teplá voda o procento. Vyšší byly i ceny vodného a stočného. O půl procenta naopak zlevnil zemní plyn.

Pokles inflace je podle analytiků pouze přechodný

Pokles meziroční inflace je podle analytiků krátkodobou záležitostí, na počátku příštího roku inflace stoupne kvůli zdražování nákladů na bydlení, včetně cen energií. Na růst cen také bude působit nízká nezaměstnanost společně s tlakem na růst mezd. Inflace tak na počátku příštího roku stoupne až nad 2,5 procenta, očekávají ekonomové.

Jak to bylo v říjnu

Inflace v říjnu zpomalila na 2,2 %. I tak ale ceny zboží v říjnu oproti září stouply o 0,5 % a ceny služeb ve stejném období o 0,4 %. Brambory mezíměsíčně zdražily o 19,4 %.

Spotřebitelské ceny – meziměsíčně

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly zdražila zelenina o 5,5 %, z toho ceny brambor o 19,4 %.

Růst ceny potravin byl též ovlivněn vyššími cenami čokolády o 4,9 %, sýrů a tvarohů o 1,4 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,6 %, cukru o 7,6 %.

V oddíle ostatní zboží a služby se stouply náklady u výrobků a služeb osobní péče a finančních služeb shodně o 1,3 %.

V oddíle doprava pokračoval růst cen pohonných hmot a olejů, který byl v říjnu 1,1 %. Průměrné ceny benzinu Natural 95 (33,41 Kč/l) a motorové nafty (33,22 Kč/l) byly v říjnu nejvyšší od prosince 2014.

V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 0,5 %.

Na snižování celkové cenové hladiny působily v říjnu hlavně nižší ceny v oddíle rekreace a kultura vlivem poklesu cen dovolených s komplexními službami o 0,7 %.

Z potravin zlevnilo polotučné trvanlivé mléko o 3,3 % a ovoce o 5,5 %.

Co zdražilo meziročně

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,4 %, vodného o 1,8 %, stočného o 1,3 %, elektřiny o 5,6 %, tuhých paliv o 2,7 %.

Růst cen pokračoval také v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde vzrostly ceny lihovin o 1,7 %, vína o 2,5 %, piva o 4,1 % a tabákových výrobků o 3,6 %.

Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 12,2 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny výrobků a služeb osobní péče o 4,0 %, pojištění o 6,0 % a finančních služeb o 4,3 %.

Na meziroční snižování cenové hladiny působily v říjnu zejména ceny v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů klesly o 2,4 % a obuvi o 0,9 %. Pokles cen pokračoval, i když mírnějším tempem, též v oddíle pošty a telekomunikace především vlivem nižších cen telefonních a faxových služeb o 0,7 %. V oddíle bydlení se snížily ceny zemního plynu o 0,8 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,7 % a ceny služeb o 3,2 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl meziročně 101,9 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 2,2 %.

Inflace v září: V září zdražily potraviny, oblečení, školy i pivo

Míra inflace v září klesla ze srpnových 2,5 % na 2,3 %. Za poklesem stojí slevy na dovolených (-22,3 %) a nově zavedené celostátní slevy na jízdném pro studenty a seniory. Jinak ale v září znovu podražila většina potravin, stouply náklady na bydlení, školy a vzhůru míří i ceny piva.

V září zlevnily dovolené a navazující služby, jízdné pro studenty a seniory, pekárenské výrobky, nealkoholické nápoje a cukr. Jinak zdražila většina služeb i zboží. Vzrostly ceny zeleniny o 14,6 %, olejů a tuků o 3,0 %, polotučného trvanlivého mléka o 6,3 %, sýrů a tvarohů o 1,2 % a vajec o 5,0 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák se zvýšily ceny lihovin a piva shodně o 2,5 %.

Dražší pivo

Zdražování piva přitom pokračovalo i tento měsíc. Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj zvýšil ceny zkraje října. Pivo zdražil v průměru o 3,7 % a to zejména u ležáků a prémiových piv. Mluvčí Prazdroje Jitka Němečková uvedla, že cena piva Pilsner Urquell stoupla o 1,5 koruny na půllitr. Zdražit pivo se chystají i další pivovary. Pivovary Staropramen, druhý největší tuzemský výrobce piva, od listopadu zdraží točené pivo, respektive sudové a tankové, v průměru o 3,2 %. Ceny se tak zvýší u většiny tankových ležáků a prémiových piv o 0,6 koruny až 1,4 koruny na půllitr, nejprodávanější ležáky pak zdraží zhruba o korunu. Zdražovat chce i humpolecký Bernard. Výhledově si zákazníci zřejmě připlatí i za některá piva z Budějovického Budvaru. V reakci na kroky pivovarů  zdražují i leckteré restaurace.

Dražší vzdělání, oblečení i pohonné hmoty

V souvislosti se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny za vzdělávání o 2,0 %. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 1,0 %. Školné na středních soukromých školách o 3,8 %. Školné na veřejných vysokých školách o 3,5 %. Poplatky za výuku jazyků o 3,9 % a poplatky v základních uměleckých školách o 1,8 %.

Ceny pohonných hmot a olejů zmírnily v září svůj růst na 11,7 % (v srpnu 12,4 %) a ceny dopravních služeb přešly z růstu o 1,0 % v srpnu v pokles o 7,2 % v září.

Náklady na bydlení – rostoucí ceny

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly opět největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,5 %, vodného o 1,8 %, stočného o 1,3 %, elektřiny o 5,6 %, tuhých paliv o 4,9 %. K poklesu došlo pouze u cen zemního plynu (-0,8 %).

Jak rostly ceny v srpnu: Meziměsíční růst cen činil u elektřiny o 0,5 %. U nájemného z bytu 0,4 %, u tepla a teplé vody o 0,4 %. Ceny elektřiny vzrostly o 5,6 % (v červenci o 5,1 %). U tuhých paliv o 4,3 % (v červenci o 3,9 %). V srpnu rostly ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 12,4 %.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here