Harry Potter vydělal šťastlivci z britského hrabství Staffordshire statisíce. Fantastické zhodnocení mu přinesl prodej knížky Harry Potter a Kámen mudrců. Protože šlo o první vydání, majitel knížky za něj dostal v přepočtu více než 800 tisíc korun. Knížku koupil v roce 1999 za jednu libru.

Kupec za první vydání knížky Harry Potter a Kámen mudrců v ne příliš dobrém stavu, ale vydanou v roce 1997, se všemi poplatky zaplatil v přepočtu skoro rovný milion korun. Bývalý 54letý majitel knížky, který si nepřál být jmenován, pracuje jako administrativní pracovník. Podle BBC šlo o jeho vůbec nejlepší koupi v životě.

Pouhých 500 kusů

Důvod, proč je mezi sběrateli první vydání Harryho Pottera ceněno tak vysoko, je skutečnost, že první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců vyšlo v nákladu pouhých 500 kusů. Zvláštností tohoto vydání není jen omezený počet výtisků, ale i několik tiskových chyb, které v knížce jsou. Například na straně 53 je v seznamu potřebných věcí malého čaroděje dvakrát uvedena kouzelnická hůlka.

 „První vydání Harryho Pottera jsou i díky tomu velice vzácná. 300 kusů z celkového vydání navíc skončila v knihovnách a ve školách, které je postupně buď vyřadily nebo za levno rozprodaly,“ uvedl Charles Hanson z aukční síně Hansons.

Harry Potter na pohlednici

Upozornil na to, že první vydání Harryho Pottera vzrůstá na ceně, protože při jedné z prvních aukcí byl prodán za 20 tisíc liber, což je bezmála o 8 500 méně, než za kolik stejnou knížku aktuálně prodal její majitel z hrabství Staffordshire.

Zcela jinou kategorií jsou pak podle něj první vydání podepsaná autorkou J. K. Rowlingovou. V minulosti bylo první vydání Harryho Pottera s jejím podpisem prodáno za více než dvojnásobek. Konkrétně za 68 tisíc liber, což jsou při současném přepočtu necelé dva miliony korun.

„Zajímavá pak byla aukce pohlednice, na níž J. K. Rowlingová vlastnoručně shrnuje zápletku pátého dílu. Ta se prodala za 28 680 liber,“ upřesnil.

Investice do knih

Podle odborníků investice do tištěných knih, jež jsou nějakým způsobem výjimečné a vzácné, patří k velice perspektivním investicím do budoucna. Na druhé straně trh s knihami patří stejně jako třeba trh se známkami, mincemi, výtvarným uměním k trhům, kde lze ochránit hodnotu peněz, případně peníze i zhodnotit.

Oblíbené jsou cestopisy, ilustrované prvotisky [tzv. inkunábule], erotické knihy, staré vědecké spisy nebo kroniky. Například rukopis kroniky Jeana de Courcyho z roku 1480 s názvem La Bouquechardière, vázaný ve velínové kůži a zdobený ilustracemi, byl ve Francii prodán za 596 000 eur. Vydání sbírky Květů zla Charlese Baudelaira, dárek malíři Delacroixovi, bylo oceněno již před 11 lety na 400 000 eur.

Dobře prodány byly například i La Fontainovy Bajky z roku 1755, za které kupec zaplatil 150 000 eur. Svého kupce si našel i Korán z poloviny 7. století vydražený v Christie`s za 2,5 milionu liber a nový světový rekord pro rukopis islámského původu.

Specifickým sběratelským a investorským artiklem jsou komiksy. Například komiks Tintin a Milou z roku 1932 a podpisem autora byl prodán za 764 218 euro.

Běh na dlouhou trať

Podle odborníků jsou investice do knih během na dlouhou trať. Ale i tak mají před sebou slibnou budoucnost. Jedním z důvodů je i postupující digitalizace. Ta s sebou mimo jiné nese i to, že některé knihy, jež se v minulosti běžně tiskly, nebudou už v knižní podobě nikdy vydány. Zároveň bude narůstat hlad po všem, co lze fyzicky vlastnit. Stále ovšem platí, že kniha musí být nějakým způsobem výjimečná a v dobrém stavu.

Zároveň je třeba – což platí u většiny alternativních investic – počítat i s možnou horší likviditou takové investice. I u knih platí to, co u jiných alternativních investic. Totiž, že to, co může mít pro jednoho cenu zlata a je ochoten za to zaplatit, pro druhého stejnou hodnotu mít nemusí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here